Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Αρτηριακή πίεση: Αυτό είναι το συχνότερο λάθος που γίνεται στη μέτρησή της

Αρτηριακή πίεση: Αυτό είναι το συχνότερο λάθος που γίνεται στη μέτρησή της

Το ενδεχόμενο πολλές από τις μετρήσεις αρτηριακής πίεσης που πραγματοποιούνται με πιεσόμετρα στο σπίτι να μην είναι ακριβείς αναδεικνύουν οι επιστήμονες σε νέα τους μελέτη – Πώς μπορείτε να το διαπιστώσετε

Οι περισσότερες συσκευές μέτρησης της αρτηριακής πίεσης (πιεσόμετρα) μπορεί να μην έχουν πιστοποιηθεί για την ακρίβειά τους, οδηγώντας πολλές φορές σε λανθασμένες διαγνώσεις και ακατάλληλες θεραπείες, υποστηρίζει μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Hypertension.

Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές εξέτασαν διάφορα πιεσόμετρα που πωλούνται διαδικτυακά στην Αυστραλία, αλλά και σε όλο τον κόσμο από υπηρεσίες όπως η Amazon και το eBay. Η πιστοποίηση μιας συσκευής μέτρησης της αρτηριακής πίεσης προϋποθέτει ενδελεχείς ελέγχους ώστε να διασφαλιστεί η ακρίβεια στις μετρήσεις που λαμβάνονται.

Όπως διαπιστώθηκε από τους ερευνητές όμως:

  • Μόνο το 6% των 973 μοντέλων συσκευών μέτρησης της αρτηριακής πίεσης που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο έχουν λάβει την εν λόγω πιστοποίηση.
  • Πάνω από τις μισές συσκευές της αγοράς αφορούσαν σε μοντέλα που τοποθετούνται στον καρπό, κανένα εκ των οποίων δεν έχει πιστοποιηθεί.
  • Μόνο λίγο πάνω από το 18% των συσκευών που τοποθετούνται στον άνω βραχίονα έχουν πιστοποιηθεί.
  • Οι μη πιστοποιημένες συσκευές ήταν φθηνότερες από εκείνες που έχουν ελεγχθεί για την ακρίβειά τους.

«Στην περίπτωση που η ακρίβεια μιας συσκευής μέτρησης της αρτηριακής πίεσης δεν έχει πιστοποιηθεί, οι θεραπευτικές αποφάσεις είναι πιθανό να βασίζονται σε ανακριβείς πληροφορίες. Διαπιστώσαμε ότι μη επικυρωμένες συσκευές κατακλύζουν την αγορά της Αυστραλίας, πράγμα που αποτελεί τεράστιο εμπόδιο για την ακριβή παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και τη διαχείριση του καρδιαγγειακού κινδύνου», αναφέρει ο James E. Sharman, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Menzies του Πανεπιστημίου της Ταζμανίας.

RONTIS HD HELLAS A.E.

 

 

«Πρέπει να ενισχύσουμε τις διεθνείς πολιτικές ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ακρίβεια των ιατρικών συσκευών οικιακής χρήσης ελέγχεται εντατικά από τις ρυθμιστικές αρχές, πριν τεθούν προς πώληση. Προς το παρόν, οι κατασκευαστές πιεσόμετρων πραγματοποιούν τους δικούς τους ελέγχους ακριβείας, σύστημα που όμως πιθανώς να έχει πραγματικές συνέπειες για τους ασθενείς», συμπλήρωσε ο ειδικός.

Η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι συστήνεται για τους ανθρώπους με υπέρταση, καθώς προσφέρει περισσότερες μετρήσεις από την περιστασιακή παρακολούθηση σε ένα ιατρείο ή ένα νοσοκομείο. Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση συνιστά τη χρήση πιεσόμετρων που εφαρμόζονται στον άνω βραχίονα και έχουν πιστοποίηση από ανεξάρτητους φορείς. Επιπλέον, υποδεικνύει την παραπομπή της συσκευής στον εκάστοτε πάροχο υγείας του ασθενούς, προκειμένου να την ελέγξει και εκείνος για την ακρίβειά της.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ – Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο

 

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη πιθανότατα είναι περιορισμένη, καθώς εξέτασε συσκευές που πωλούνται μόνο στην διαδικτυακή αγορά της Αυστραλίας. Κάποιες από τις εταιρείες πωλούν τα προϊόντα τους και σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο η προσοχή της παρούσας μελέτης επικεντρώθηκε στην τοπική αγορά, είναι επομένως άγνωστο αν κάποιες από αυτές τις συσκευές διατίθενται στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, οι αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί φορείς απαιτούν από τους κατασκευαστές την παροχή εγγράφων που αποδεικνύουν ότι οι συσκευές έχουν ελεγχθεί για την ακρίβειά τους πριν διατεθούν προς πώληση, ακόμα κι έτσι όμως δεν μπορεί να υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα, αφού οι έλεγχοι δεν είναι ανεξάρτητοι και οι κατασκευαστές διενεργούν τους δικούς τους ελέγχους ακριβείας.

Πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου