– 2 κιλά γίδα (κατσίκα) σε μεγάλα κομμάτια
– 1 ολόκληρο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής κομμένο στη μέση
– 1 κρεμμύδι
– 2 καρότα
– 1 φύλλο δάφνης
– 1 ρύζι/3 ζωμός ρύζι καρολίνα
– χυμό από δύο φρέσκα λεμόνια
– 250-300 γραμμάρια στακοβούτυρο
– αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής – Τρόπος παρασκευής
- Βάζουμε τα κρέατα ολόκληρα, το κρεμμύδι, τα καρότα και το φύλλο δάφνης να σιγοβράζουν για 3-4 ώρες( στους γάμους στην Κρήτη οι νοικοκυρές ξεκινούσαν την συνταγή από το πρωί).
- Όταν είναι έτοιμα τα κρέατα τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα ,σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό για το γαμοπίλαφο (αν είναι πολύ λιπαρός τον αραιώνουμε με λίγο νερό) και το βάζουμε να βράσει μαζί με το ρύζι σε δυνατή φωτιά, προσθέτοντας αλάτι και το χυμό λεμονιού 5-8 λεπτά περίπου.
- Αναλογία ένα μέρος ρύζι προς τρία μέρη νερό. Τέλος, όταν είναι έτοιμο παίρνουμε το στακοβούτυρο και ανακατεύουμε (αν θέλετε έχετε κάψει σε ένα κατσαρόλι πρώτα το στακοβούτυρο) με αυτό το πιλάφι που έχουμε στην κατσαρόλα.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά , σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά. Σερβίρουμε το ρύζι και λίγο από τα κρέατα σε ρηχό πιάτο.
Στακοβούτυρο – Στάκα
Μαζεύουν την τσίπα (κρέμα) του γάλακτος από το άρμεγμα και την αλατίζουν ελαφρά. Όταν μαζέψουν μία ικανοποιητική ποσότητα επί αρκετές μέρες την ζεσταίνουν σε χαμηλή φωτιά με μικρή προσθήκη αλευριού. Έτσι χωρίζουν οι πρωτεΐνες από το λίπος. Το λίπος μαζεύεται χωριστά και γίνεται το περίφημο στακοβούτυρο, ενώ η άσπρη, πηχτή μάζα των πρωτεϊνών είναι η διάσημη στάκα.
Tips
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βούτυρο γάλακτος καλής ποιότητας αν δεν βρίσκετε στακοβούτυρο.
Μπορείτε να ετοιμάσετε τον ζωμό από την προηγούμενη μέρα να τον αφήσετε να κρυώσει και να τον διατηρήσετε στο ψυγείο για την επομένη.
Όταν σερβίρουμε πρέπει το πιλάφι να έχει και λίγο ζουμάκι, σερβίρεται άμεσα γιατί συνεχίζει το πήξιμο του ζωμού από την θερμότητα.