Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Αυθεντικό παραδοσιακό Λουκούμι τριαντάφυλλο

Αυθεντικό παραδοσιακό Λουκούμι τριαντάφυλλο
  • Με άρωμα τριαντάφυλλου, μαστίχας, γαρίφαλου, κανέλας και γεύση γλυκιά που χαρίζει απόλαυση στον ουρανίσκο έφτασε, από τα σεράγια και τα χαρέμια των οθωμανών σουλτάνων μέχρι τις μέρες μας, το λουκούμι, το μικρό αυτό γλύκισμα που ακόμη και σήμερα στα παραδοσιακά καφενεία της Ελλάδας συνοδεύει τον ψημένο στη χόβολη καφέ και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κεράσματος στα ορθόδοξα μοναστήρια. Η ιστορία του τούρκικου λουκουμιού, αυτού που οι αγγλοσάξωνες ονομάζουν «Turkish Delight», ανάγεται στα τέλη του 18ου αιώνα. Κατά μία εκδοχή, ο καταγόμενος από την Κασταμονή ζαχαροπλάστης, Χατζή Μπεκίρ, επινόησε το λουκούμι, όταν άκουσε το σουλτάνο να φωνάζει οργισμένος επειδή έσπασε το δόντι του από τη σκληρή καραμέλα που έτρωγε, και να απαιτεί ένα μαλακό γλυκό.Κλειδί το νερό

Aλεξάνδρειο – Εστιατόριο/Καφεζαχαροπλαστείο

 

  •  

    «Τα συστατικά των λουκουμιών, λίγα και απλά: νερό, ζάχαρη, άμυλο. Λέγεται πως εκείνο που κάνει τα συριανά λουκούμια μοναδικά είναι το υφάλμυρο νερό της Σύρου. Για πολλές δεκαετίες, το λουκούμι παρασκευάζεται με έναν και μόνο σταθερό τρόπο. Η παρασκευή, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια, ήταν δύσκολη και απαιτούσε γνώση και μεράκι. Από το 1970 και μετά, τα εργαστήρια έχουν κάπως εκσυγχρονιστεί (καύσιμα, τρόπος κένωσης, μεταφορά, κ.λπ.), όχι όμως και η τεχνική. Τα τρία βασικά υλικά βράζουν μέσα σε μπακιρένια καζάνια σε χτιστά τζάκια με πυρότουβλα ή παλαιότερα με λάσπη και πετρά και ο λουκουμοποιός είναι υποχρεωμένος να τα ανακατεύει συνεχώς μέχρι να διαπιστώσει μ’ έναν μοναδικό τρόπο από την πείρα του, ότι είναι έτοιμο για κατέβασμα από το τζάκι. ΄Επειτα το αδειάζει σ’ ένα ξύλινο τελάρο (λαμαρίνα), στρωμένο με αλεύρι, και μένει εκεί να κρυώσει.

  • Την επόμενη μέρα τεμαχίζεται με μεγάλες σιδερένιες μαχαίρες, πάνω σε πάγκο στρωμένο με άχνη ζάχαρη (λουκουμόσκονη). Από το καζάνι μέχρι τα χέρια του καταναλωτή, το λουκούμι περνά από διάφορα στάδια. Κόψιμο, τοποθέτηση σε χαρτονένια κουτιά, ζύγισμα, ξεσκόνισμα, σφράγισμα, τύλιγμα με ζελατίνα, ετικέτες. Με την πάροδο του χρόνου, πλήθυναν οι ποικιλίες της γεύσης του λουκουμιού. Μαστίχα, τριαντάφυλλο, περγαμόντο, ροδοζάχαρη, μανταρίνι, καρύδα ινδική, αμυγδάλου, φιστικιού, καρυδιού, κ.λπ.».

 

 

ΑΓΝΟΣΤΙΜΙΕΣ (Δεδεμπίλη Φωτεινή Χ.) – Ζαχαροπλαστείο

 

 

  • Δείτε την συνταγή
  • Χρόνος παρασκευής: 1 ώρα
  • Σερβίρει: 20-25 κομμάτια
  • Ζαχαρονόμος: 5
  • Δοκιμασμένη: Ναι
  • Χρόνος αναμονής: 6 ώρες & 2 μέρες (αναμονή)
  • τα σχόλιά μου: θέλει  να ξεραθεί καλά το λουκούμι πριν ρίξουμε την  άχνη!
  • καβουρδισμένα αμύγδαλα

  • για το πασπάλισμα:

About Μαρία Νικολοπούλου