Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Αυτό είναι το καλύτερο εκμέκ με crème patisserie και επικάλυψη γλάσο !!!

Αυτό είναι το καλύτερο   εκμέκ με crème patisserie  και επικάλυψη γλάσο !!!

Ό,τι και να πει κανείς αυτό το γλυκό είναι το βαρύ πυροβολικό της τουρκικής κουζίνας που έχουμε οικειοποιηθεί απόλυτα εμείς εδώ στην Ελλάδα βάζοντάς το σε πρώτη ζήτηση σε μεγάλα τραπεζώματα, γιορτές και πανηγύρια.

Στη συνταγή αυτή μην ψάξεις να βρεις αυθεντικότητα γιατί δεν περιέχει βουβαλίσιο καϊμάκι, αλλά αντ΄αυτού έχει μια υπέροχα βελούδινη crème patisserie και μια ανάλαφρη σαντιγί. Εξευρωπαϊσμένο σιροπιαστό γλυκό με τούρκικη ρίζα εν ολίγοις.

Αν και  για να το φτιάξει κανείς, πρέπει να κάνει  πολλές διαφορετικές παρασκευές, πρόκειται για ένα εύκολο στην πραγματικότητα γλυκό που απλά θέλει μεθοδικότητα και χρόνο. Το σημαντικότερο όλων είναι, πως όταν έρθει η ώρα να στηθεί, πρέπει όλα τα υλικά να είναι κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Τέλος για ν΄αγγίξεις την τελειότητα πρέπει να κάνεις έναν παραπάνω κόπο. Να κόψεις το αμύγδαλο νυχάκι ή δοντάκι ή όπως το λες εσύ βρε παιδί μου τέλος πάντων αυτό το σχήμα. Μην το τρίψεις στο μούλτι και ακόμα χειρότερα ΜΗΝ αγοράσεις αμύγδαλο φιλέ. Αυτόματα του έχεις ρίξει το επίπεδο και δεν του αξίζει.

Σκέψου μόνο ότι αγάπησα το εκμέκ κανταΐφι μέσα από αυτήν εδώ τη συνταγή. Γιατί όταν έχεις κάνει απόπειρες να το φας και δεν το έχεις ευχαριστηθεί, το παίρνεις με στραβό μάτι. Ποιος άραγε θέλει να γευτεί ένα κολλώδες σιρόπι γεμάτο ζάχαρη; Ποιος ευχαριστιέται ένα εκμέκ που μυρίζει αυγό ή που η γεύση του είναι χάρτινη και αδιάφορη; Πάντως όχι εγώ.

Ε, λοιπόν, αυτό εδώ το μεγαλειώδες γλυκό θα κάνει ν΄αλλάξουν γνώμη όσοι μέχρι σήμερα δεν το συμπαθούσαν κι επιπλέον όσοι το λατρεύουν, θα πετάξουν τις συνταγές που είχαν ως τώρα κρατώντας μόνο και για πάντα αυτήν.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
1 πακέτο κανταιφι
250 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
Ανοίγουμε πολύ καλά το κανταϊφι σε ένα ταψί και το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο το ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά να πάει παντού το βούτυρο και το ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει στους 189 βαθμούς
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά

ΣΙΡΟΠΙ:
2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη,
2 φλυτζάνια τσαγιού νερό,
μισό χυμό χυμό.λεμονιού φρέσκο
Βράσιμο.4 λεπτά

Υλικά για την crème patisserie

  • 5 αυγά
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 300 ml γάλα ζαχαρούχο (1 κουτί)
  • 600 ml νερό
  • 180 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 650 γρ. γάλα φρέσκο
  • 2 κ.τ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Ετοιμάζουμε την κρέμα: Χτυπάμε στο μίξερ (κατά προτίμηση μίξερ χειρός) τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά. Δεν χρειάζεται να αφρατέψουν ούτε να ασπρίσει το μίγμα όπως στα κέικ. Απλά θέλουμε να ενωθούν καλά.

Ρίχνουμε το μίγμα ζάχαρης και αυγών σε μια μεγάλη κατσαρόλα και στη συνέχεια προσθέτουμε σε αυτήν και όλα τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας, δηλαδή το ζαχαρούχο γάλα, το νερό, το σιμιγδάλι, το φρέσκο γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας.

Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και ανάβουμε τη φωτιά στο μέτριο. Με μια ξύλινη σπάτουλα ανακατεύουμε συνεχώς το μίγμα πάνω από την κατσαρόλα μέχρι να δούμε την κρέμα να πήζει και να δένει. Η κρέμα θα πρέπει να βγεί πηχτή, και όταν κρυώσει θα πρέπει να στέκεται.

Μόλις είναι έτοιμη την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, ανακατεύοντάς την ανά διαστήματα. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να είναι ζεστή, αλλά ούτε και χλιαρή.

Φτιάχνουμε τη σαντιγί: Τέλος χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί προσθέτοντας στα μισά του χτυπήματος (όταν αρχίζει να πήζει) τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας. Στρώνουμε την σαντιγί πάνω από την κρέμα και λειαίνουμε την επιφάνειά της.

Σκεπάζουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μια ολόκληρη νύχτα. Την επόμενη μέρα, που θα είναι παγωμένο και οι γεύσεις θα έχουν δέσει, το κόβουμε.

Τα αμύγδαλα καλό θα είναι να τα ρίχνουμε σε κάθε κομμάτι την ώρα του σερβιρίσματος. Αυτό γιατί τα αμύγδαλα πάνω στο γλυκό θα πάρουν υγρασία και θα μαλακώσουν, ενώ όταν κατά το σερβίρισμα πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι με αμύγδαλα, θα παραμείνουν τραγανά και πολύ πιο εύγευστα.

Τώρα έχουμε όλα τα υλικά του γλυκού (εκτός από τη σαντιγί), έτοιμα και σε θερμοκρασία δωματίου. Για να στήσουμε το γλυκό πρέπει ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ! Δηλαδή κρύα. Όχι ζεστά!

 

ΓΛΑΣΣΟ:
2 φλυντζανια άχνη ζάχαρη με λίγο νερό

Προαιρετικά στο τέλος , αφού έχουμε τελειώσει με τα παραπάνω βάζουμε  το γλάσο και επάνω   καρύδια,αμύγδαλα!!

 

About Μαρία Νικολοπούλου