Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Γαλλία: Σαφές προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν δείχνουν τα πρώτα exit polls, δεύτερη η Μαρίν Λεπέν

Γαλλία: Σαφές προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν δείχνουν τα πρώτα exit polls, δεύτερη η Μαρίν Λεπέν

Προβάδισμα στον απερχόμενο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 28 και 29%, ενάντι της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν που φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστό από 23,3 έως 24,2% δίνουν τα πρώτα έξιτ πολ που δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις έκλεισαν οι κάλπες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού TF1 ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,6% των ψήφων έναντι 24,4 % της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20%.

Αντιστοίχως, σύμφωνα με τον σταθμό Antenne 2 o Mακρόν λαμβάνει 28,1%, η Λεπέν 23,3% και ο Μελανσόν 20%.

Οι πολίτες ψήφισαν στον πρώτο γύρο των πιο επιδραστικών προεδρικών εκλογών για το μέλλον της χώρας αλλά και της φυσιογνωμίας της ΕΕ.

Η ΕΡΤ1 από τις 23:00 με έκτακτη εκπομπή θα καλύψει τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών.

Η αποχή και η ακρίβεια αναδεικνύονται σε βασικούς ρυθμιστές του εκλογικού αποτελέσματος.

Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήταν 65% στις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), μικρότερο κατά 4,4 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 (69,42%), σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών. Η συμμετοχή στις κάλπες είναι υψηλότερη κατά 6,5 μονάδες σε σχέση με το 2002 (58,45%), χρονιά ρεκόρ για την αποχή σε έναν πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Μεταξύ 24% και 26% προβλέπεται ότι θα είναι η αποχή στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο πρώτοι εκ των 13 υποψηφίων θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου.

ertnews.gr

About Μαρία Νικολοπούλου