Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Γιατί ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Μπάιντεν να μην επιβάλλει κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς

Γιατί ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Μπάιντεν να μην επιβάλλει κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς

Στις αρχές αυτού του μήνα, αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ συνέταξαν μια σειρά κυρώσεων για να τιμωρήσουν τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, έναν εξέχοντα Ρώσο ολιγάρχη, μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Όταν ήρθε η ώρα να ανακοινωθούν αυτές οι κυρώσεις, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί για να ισχύουν παράλληλα με τις κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου είπε στο Υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει. Ο λόγος; Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία τους να καθυστερήσει την επιβολή κυρώσεων στον ολιγάρχη, ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός ως ενδιάμεσος με τη Ρωσία για να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση της ειρήνης.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, συμβουλεύτηκε τον πρόεδρο της Ουκρανίας για μια σειρά κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των σχεδιαζόμενων κυρώσεων που στοχεύουν τον κ. Αμπράμοβιτς.

«Δεν πρόκειται να μπούμε στις ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του προέδρου Ζελένσκι», δήλωσε η Έμιλι Χορν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Για τις διαπραγματεύσεις, και προς το συμφέρον της επιτυχίας τους, δεν είναι χρήσιμο να σχολιάζουμε τη διαδικασία ούτε την ανάμειξη του κ. Αμπράμοβιτς», ανέφερε σε δήλωση εκπρόσωπος του κ. Αμπράμοβιτς. «Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, βάσει αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένων των εβραϊκών οργανώσεων στην Ουκρανία, έκανε ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις προσπάθειες που στοχεύουν στην αποκατάσταση της ειρήνης το συντομότερο δυνατό».

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις στον κ. Αμπράμοβιτς νωρίτερα αυτό το μήνα για τις σχέσεις του με τον Πούτιν, παγώνοντας τα περιουσιακά του στοιχεία στις δικαιοδοσίες τους.

Αρκετοί Βρετανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι δεν γνωρίζουν ότι ο Ζελένσκι έκανε συγκεκριμένη έκκληση στους ηγέτες τους να μην επιβάλλουν κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς. Αρκετοί Ουκρανοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι από άλλες δυτικές κυβερνήσεις είναι επίσης δύσπιστοι σχετικά με το πόσο βαθιά εμπλέκεται ο κ. Αμπράμοβιτς στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η απόφαση των ΗΠΑ να καθυστερήσουν την επιβολή κυρώσεων στον κ. Αμπράμοβιτς αποτελεί μια απροσδόκητη ανατροπή στη στρατηγική της Δύσης να επιβάλει κυρώσεις σε πλούσιους ολιγάρχες με συνδέσμους στο Κρεμλίνο σε μια προσπάθεια να πιέσει τον Πούτιν. Ενώ αρκετοί Ρώσοι επιχειρηματίες υψηλού προφίλ έχουν μιλήσει κατά του πολέμου, ο Αμπράμοβιτς είναι ο μόνος ολιγάρχης που λέει δημόσια ότι προσπαθεί να πιέσει τη Μόσχα να βρει μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση

topontiki.gr

About Μαρία Νικολοπούλου