Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΑΝΗΘΟ

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΑΝΗΘΟ

 

Ακόμη κι εκείνοι που δεν είναι «των οσπρίων», δεν θα έλεγαν όχι σε ένα πιάτο καλομαγειρεμένους γίγαντες. Μάλιστα είναι από τα όσπρια που τρώγονται χειμώνα-καλοκαίρι. Πόσες φορές δεν έχουμε απολαύσει με το καλοκαιρινό μας ουζάκι γίγαντες. Ακόμη και ουζερί παραθαλάσσια περιλαμβάνουν το πιάτο στο μενού τους. Ίσως επειδή ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος είναι πλακί στο φούρνο και όχι σούπα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πιάτο με σφικτή σάλτσα που μπορούμε να σερβίρουμε ακόμη και με πιρούνι.

 

Γίγαντες στον φούρνο με μέλι και άνηθο

·    250 γρ. γίγαντες μουλιασμένοι από το βράδυ.

·        1 καρότο.

·        2 μέτρια κρεμμύδια.

·        3 φλ. ψιλοκομμένα ντομάτα σε κονσέρβα.

·        2 φλ. ζουμί από τα φασόλια.

·        1 φλούδα πορτοκάλι.

·        1 φλ. ψιλοκομμένο άνηθο.

·        3 κ.σ. μέλι.

·        1/4 φλ. ξύδι από κόκκινο κρασί ή μπαλσάμικο

·        2 κ.σ. πελτέ ντομάτας.

·        1/2 φλ. ελαιόλαδο.

·   2 φύλλα δάφνης.

·   1 σκελίδα σκόρδου.

·   Αλάτι και φρέσκο τριμμένο πιπέρι.

 

Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίσουμε μέσα στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια ανακατεύοντας μέχρι να καραμελωθούν για 15 λεπτά.Βάζουμε τα φασόλια σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσουν με νερό που να τα σκεπάζει 2 1/2 εκατοστά.Αφού πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε μισοσκεπασμένα για μια ώρα.Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα σουρώνουμε.Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί με τρεις κ.σ. λαδή, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, το ζωμό, το καρότο, τη δάφνη, τη φλούδα και το μέλι.Τα ανακατεύουμε προσεκτικά, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε 1 1/2 ώρα μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτοντας και άλλο νερό αν χρειαστεί.15 λεπτά πριν τα βγάλουμε προσθέτουμε τον άνηθο, το ξύδι, τον πελτέ, το αλάτι και το πιπέρι.

Μερίδες: 4

 

·   250 γρ. φακές ψιλές.

·   1 μετρίου μεγέθους ώριμη ντομάτα χωρίς τους σπόρους.

·   1 πράσινη πιπεριά χονδροκομμένη.

·   1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο.

·   2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες.

·   1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη.

·   1 1/2 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό.

·   1/4 φλ.  έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

·   2-4 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί

·   Αλάτι.

 

Πλένουμε και στραγγίζουμε τις φακές.Τις τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό ώσπου να τις σκεπάσει για 2 εκατοστά. Τις αφήνουμε να σιγοβράσουν χωρίς να τις σκεπάσουμε για 20-25 λεπτά.Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις φακές, τις ντομάτες, τις πιπεριές, το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο.Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι και ανακατεύουμε ώστε να αναμιχτούν όλα τα υλικά.

Πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου