Ένα από τα βασικά μυστικά νοστιμιάς της συνταγής είναι η ποικιλία φρέσκων μανιταριών. Αν μάλιστα προμηθευτούμε άγρια μανιτάρια, το φαγητό θα απογειωθεί.
Υλικά
- 1 κόκορας περίπου 1½ κιλό, στα 8
- 300 γρ. μανιτάρια ανάμεικτα, (λευκά, πορτομπέλο, πλευρώτους) και άγρια, χοντροκομμένα
- 5 κόκκοι μπαχάρι + 2 αστεροειδείς γλυκάνισοι + 1 ξυλάκι κανέλας
- 10 κρεμμυδάκια μικρά, για στιφάδο, καθαρισμένα, ολόκληρα
- 500 ml κόκκινο κρασί, ξηρό, κατά προτίμηση Αγιωργίτικο
- 2 ντομάτες ώριμες, σε μικρά κυβάκια
- 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 μάτσο μυρώνια*, ψιλοκομμένα
- 1 μάτσο καυκαλήθρες*, ψιλοκομμένες
- 2 κ.σ. θυμάρι φρέσκο ή 1 κ.σ. ξερό
- 300 γρ. μέτριο κριθαράκι
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ξινομυζήθρα, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε τα κομμάτια του κόκορα. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε, σε δόσεις, στο λάδι τον κόκορα σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Τον βγάζουμε, βάζουμε τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 7-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια να πιουν τα υγρά που θα βγάλουν. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ξαναβάζουμε τον κόκορα στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τα φρέσκα μυρωδικά, το μισό θυμάρι, αλατοπίπερο και 1,8 λίτρα ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 60-75 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας. Πετάμε τα μπαχαρικά, βγάζουμε τα κομμάτια του κόκορα και προσθέτουμε στο υγρό το κριθαράκι. Μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κριθαράκι, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό. Προσθέτουμε το υπόλοιπο θυμάρι, αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και αποσύρουμε. Σερβίρουμε με ξινομυζήθρα.
Μυστικό: Αν δεν βρούμε μυρώνια και καυκαλήθρες, βάζουμε περισσότερο μαϊντανό και για την ποικιλία στη γεύση προσθέτουμε λίγο δυόσμο.
Στο ποτήρι μας το Αγιωργίτικο της συνταγής.
gastronomos.gr