Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Γλυκό για διαβητικούς: Ρεβανί με στέβια !!!

Γλυκό για διαβητικούς: Ρεβανί με στέβια !!!
Είμαι διατεθειμένη να στοιχηματίσω ότι στους περισσότερους έχει ειπωθεί και έχει γίνει και πιστευτό, ότι τα άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να καταναλώσουν ζάχαρη και είναι καταδικασμένα να ζήσουν χωρίς επιδόρπια για την υπόλοιπη ζωή τους.

Λοιπόν όλα αυτά είναι μύθος. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν ζάχαρη, επιδόρπια και σχεδόν όλα τα τρόφιμα που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες (μελάσα, μέλι, σιρόπι σφενδάμου, κ.α).

Γιατί; Διότι τα άτομα με διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, είτε αυτοί οι υδατάνθρακες προέρχονται από αμυλώδη τρόφιμα όπως οι πατάτες είτε από ζαχαρώδη τρόφιμα όπως τα γλυκά.

Απλά χρειάζεται ένα καλό πλανόγραμμα για να χωρέσετε την ζάχαρη στο ημερήσιο πρόγραμμα σας.

Δείτε ένα γλυκό που μπορείτε να φάτε δίχως ενοχές!

Ρεβανί με στέβια !!!

ΥΛΙΚΑ

  • 6 αυγά
  • 500 γρ σιμιγδάλι ψιλό ( υπάρχει και σιμιγδάλι ολικής)
  • 100 γρ κρυσταλλική στεβια σε αναλογία 1:3
  • 200 γρ βούτυρο αγελάδος
  • 2   κ.σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα απο μισό λεμόνι
  • 1 κ.σ. ( 2 γρ ) μαστίχα σε δάκρυα
  • 1 φλ.τσ. ( 225 γρ ) φρέσκο γάλα 1,5% λιπαρά

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

  • 4 φλ.τσ. νερό ( 900 γρ )
  • 300 γρ κρυσταλλική στεβια σε αναλογία 1:3
  • 45 σταγόνες ( 1 κ.γλ. ) υγρή στεβια
  • φλούδες από 1/2 λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κ.γλυκού   κόμμι Γκουάρ   
ΕΝΑ ΠΗΚΤΙΚΟ ΒΓΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ
Ακόμα μια θαυματουργή σκόνη που θα σας λύσει τα χέρια στη ζαχαροπλαστική και την μαγειρική σας  Γκουάρ ή κόμμι γκουάρ.
 Από τις καλύτερες πρώτες ύλες που φημίζονται για την πηκτική τους ιδιότητα, το γκουάρ είναι η σωτήρια λύση εάν θέλετε να φτιάξετε σπιτικά παγωτά ή να ετοιμάσετε λαχταριστές πουτίγκες, να δέσετε σιρόπια, να χαρίσετε τρεμουλιατή υφή σε κρέμες, ή να ετοιμάσετε σάλτσες και ντρέσινγκ στη μαγειρική σας.
Όσο για το από πού προέρχεται αυτή η σκόνη; Ούτε που πάει ο λογισμός σας.
Από τη φύση είναι η απάντηση. Συγκεκριμένα από την επεξεργασία του ομώνυμου φασολιού (Cyamopsis tetragonoloba είναι η επιστημονική ονομασία του γκουάρ),ένα όσπριο που μοιάζει εκπληκτικά με το δικό μας πράσινο φασολάκι και απαντάται στο Πακιστάν και στη Βόρειο Ινδία.
Σε αυτές τις εξωτικές εκτάσεις, μόλις περάσουν οι μουσώνες, αυτά τα φασολάκια συλλέγονται ευλαβικά για να λιαστούν στη συνέχεια στον ήλιο και να αποξηρανθούν.
Μετά σειρά έχει η αφαίρεση των σπόρων που κρύβεται στο εσωτερικό τους.
Αυτά στη συνέχεια αλέθονται και η σκόνη τους είναι αυτή που χρησιμοποιείται ευρέως από αναρίθμητα συσκευασμένα προϊόντα.
Αυτό το περίφημο φασόλι γκουάρ που ακούει επίσης στην ονομασία guar gum, έχει μια φοβερή ιδιότητα. Να παγιδεύει τα μόρια του νερού και έτσι όταν έρχεται σε επαφή με το υγρό στοιχείο σταθεροποιείται και πήζει, χαρίζοντας μια υφή τζελ, ενώ αποτρέπει το σχηματισμό κρυστάλλων.
Γι’ αυτό όταν θελήσετε να φτιάξετε το παγωτό σας μην το παρακάνετε στη δοσολογία του , αλλά εφαρμόσετε την ακριβή δοσολογία που αναγράφει η συνταγή αν δε θέλετε να μετατραπεί το μείγμα σας σε στόκο…
Επίσης μπορείτε κάλλιστα να συνδυάσετε σε ισόποση δόση σκόνη γκουάρ με τη σκόνη της ξανθάνης και να έχετε το ίδιο πηκτικό αποτέλεσμα!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

Πρώτα θα ετοιμάσουμε το σιρόπι μας γιατί το θέλουμε παγωμένο από το ψυγείο και ίσως θα ήταν καλύτερα να το έχουμε φτιάξει από την προηγούμενη μέρα
Το Κόμμι Γκουάρ θα βοηθήσει το σιρόπι μας να δέσει κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται μόνο με την στέβια!!
 
Βάζουμε σε κατσαρόλα  να βράσει το  νερό  ( κρατάμε 1 φλ.τσαγιού νερό  άρα βάζουμε τα 3 φλ.τσ. ), στεβια φλούδες λεμόνι και την κανέλα
 
Βάζουμε στο μούλτι το 1 φλ.τσαγιού νεράκι που κρατήσαμε και το χτυπάμε μαζί με το 1 κ.γλ. Κόμμι Γκουάρ και το χτυπάμε καλά
 
Το ρίχνουμε και αυτό στην κατσαρόλα και βράζουμε ανακατεύοντας για 2 λεπτά 
Αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα
Μετά οπωσδήποτε το  αδειάζουμε σε άλλο σκεύος αφού το σουρώσουμε σε ψιλό τρυπητό για να φύγει ότι κομματάκι έχει δημιουργηθεί από το Γκουάρ 
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΡΕΒΑΝΙ

 
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά με την στέβια και χτυπάμε για 5 λεπτά
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο , βανίλιες , ξύσμα λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα
 
Σε ένα μικρό γουδί σπάμε την μαστίχα μαζί με 1 κ.γλ. στέβια να γίνουν σκόνη και την ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ
 
Προσθέτουμε το γάλα χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μίξερ και σιγά – σιγά ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το μπέικιν
 
Όταν ενωθούν όλα τα υλικά καλά ( θέλει 1 λεπτό χτύπημα ) τότε αφαιρούμε τον κάδο και αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι
 
Ψήνουμε σε έτοιμο προθερμασμένο φούρνο 180 αέρα μεσαία σχάρα για 35 λεπτά
 
Όταν βγει το κόβουμε σε κομμάτια και σιγά – σιγά ρίχνουμε κουταλιά – κουταλιά το παγωμένο σιρόπι.
 
Το αφήνουμε ήσυχο χωρίς να το πειράζουμε για 1 με 2 ώρες ( θα το πιει το σιροπάκι μη φοβάστε αν το δείτε πολύ) και μετά βάζουμε το ταψί στο ψυγείο 
 
 
 

Ένα υπέροχο σιροπιαστό γλυκό που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το κλασικό ρεβανί με ζάχαρη !!!!

 

About Μαρία Νικολοπούλου