Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο μαγιάτικο

webkorinthos

Γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο και μάλιστα μαγιάτικο, ροζ, κουκλίστικο, σαν ψεύτικο!
Για πρώτη φορά κάνω γλυκό τριαντάφυλλο γιατί ποτέ δεν το συμπαθούσα, χωρίς κανέναν λόγο βέβαια.
. Έψαξα, βρήκα, διάβασα καμμιά δεκαριά συνταγές και κατέληξα σ’ έναν συνδυασμό που μου φάνηκε καλός.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι γέμισα ένα βάζο μ’ ένα πανέμορφο, νεραϊδορόζ γλυκό τριαντάφυλλο, με διάφανα σχεδόν πέταλα, με όλο το διακριτικά υπέροχο άρωμά του. Και να που το θαύμα έγινεν (δεν πειράζει που είναι ένα θαύμα άνευ σημασίας …εγώ το χάρηκα πάντως)!!!! -:)))))

Το λάτρεψα και όχι μόνον σκοπεύω να κάνω κι άλλο αλλά θα το χρησιμοποιήσω και σαν γαρνίρισμα σε άλλα γλυκά.
Πάντως άλλαξα εντελώς άποψη για το συγκεκριμένο γλυκό και από τώρα και μετά είναι στη λίστα με τα αγαπημένα μου!!!!
ΥΛΙΚΑ
100 γρ. ροδοπέταλα
520 γρ. ζάχαρη
400-420 γρ. νερό
Χυμό από 1 λεμόνι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Θα δούμε την ετοιμασία του, βήμα-βήμα γιατί εκτός από νοστιμιά είναι και οπτική απόλαυση!-:)))
Για το γλυκό χρειαζόμαστε ροζ, εκατοντάφυλλα, μαγιάτικα τριαντάφυλλα από δικό μας κήπο για να ξέρουμε ότι δεν έχουν ραντιστεί με φυτοφάρμακα και δεν έχουν χημικά λιπάσματα ή βιολογικής καλλιέργειας τριαντάφυλλα. Δεν κάνουμε γλυκό ποτέ τριαντάφυλλα από ανθοπωλείο ή φυτώριο.
Μαζεύουμε τα τριαντάφυλλα το πρωί (εγώ τα μάζεψα κατά τις 8.30 και είναι 2 διαφορετικές ποικιλίες) γιατί τότε το άρωμά τους είναι πιο έντονο.
Αφαιρούμε τα ροδοπέταλα από τα τριαντάφυλλα.
Με ένα ψαλιδάκι αφαιρούμε το άσπρο μέρος που βρίσκεται στη βάση του πέταλου και μετά τα ζυγίζουμε.
Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι κάτω από νερό της βρύσης και τα αφήνουμε να πλυθούν καλά, ανακατεύοντάς τα προσεκτικά.
Κατόπιν, τα στραγγίζουμε καλά, γιατί έχουν απορροφήσει νερό.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το αφήνουμε σε δυνατή θερμοκρασία να βράσει για 1 λεπτό (μετρούμε το 1 λεπτό από τη στιγμή που το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει).

Προσθέτουμε τα ροδοπέταλα και το χυμό λεμονιού.

Αφήνουμε το γλυκό σε μέτρια προς σιγανή θερμοκρασία να βράσει για 20-25 λεπτά,  έως ότου το σιρόπι δέσει και τα ροδοπέταλα μαλακώσουν αλλά χωρίς να λιώσουν.

Όσο το γλυκό βράζει, το χρώμα του γίνεται πιο σκούρο.
Δοκιμάζουμε το σιρόπι εάν έδεσε, ρίχνοντας μια σταγόνα σε ένα πιατάκι που το έχουμε αφήσει για 10 λεπτά στο ψυγείο.
Εάν η σταγόνα του σιροπιού κρατήσει το σχήμα της, το σιρόπι είναι έτοιμο αλλιώς χρειάζεται λίγο ακόμη βράσιμο.

Το γλυκό μας είναι έτοιμο και όπως είναι ζεστό, το βάζουμε το γλυκό σε καθαρό, στεγνό και αποστειρωμένο βαζάκι, αφού απολαύσουμε το εκπληκτικό άρωμά του και την υπέροχη λεπτή γεύση του.
tantekiki

About Μαρία Νικολοπούλου