Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Γλυπτά Παρθενώνα: Άλλαξαν γνώμη οι βρετανικοί Times – «Ας επανενώσουμε την ελληνική κληρονομιά»

Γλυπτά Παρθενώνα: Άλλαξαν γνώμη οι βρετανικοί Times – «Ας επανενώσουμε την ελληνική κληρονομιά»

Σαφή θέση υπέρ της επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα παίρνουν οι βρετανικοί Times μέσω άρθρου της

Στο άρθρο αναφέρεται: «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα είναι υπέροχα στην απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής και στην εντύπωση της κίνησης. Εκατομμύρια έχουν θαυμάσει αυτά τα γλυπτά που κάποτε κοσμούσαν τον Παρθενώνα και τους τελευταίους δύο αιώνες βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, μεταξύ των ωραιότερων αποκτημάτων του».

Και συνεχίζει: «Για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριξαν ότι τα τόσο θεμελιώδη τεχνουργήματα για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την στήριξη των Times, αντιστάθηκαν στην πίεση. Όμως οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστρέψουν.

Στο κύριο άρθρο τους με τίτλο «Η άποψη των Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ενώνοντας την Ελληνική Κληρονομιά», η ιστορική βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στην πρόσφατη επιστροφή θραύσματος από τη ζωοφόρο του Παρθενώνα από την Ιταλία στο Μουσείο Ακρόπολης και επιχειρηματολογεί υπέρ της επιστροφής λέγοντας:

«Η Βρετανία έχει προβάλει επιχειρήματα για τη συνέχιση της κατοχής. Η αυξανόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα έχει επηρεάσει μεγάλο μέρος του Παρθενώνα, ενώ τα Ελγίνεια Μάρμαρα έχουν διατηρηθεί σε σχεδόν παρθένα κατάσταση σε ένα καθαρό, ασφαλές περιβάλλον. Αυτό το επιχείρημα δεν ισχύει πλέον. Όχι μόνο τα Ελγίνεια Μάρμαρα έχουν ήδη υποστεί ζημιές από ακατάλληλο καθαρισμό, αλλά η Ελλάδα έχει χτίσει ένα υπέροχο μουσείο δίπλα στην Ακρόπολη, ασφαλές και προσβάσιμο, όπου φυλάσσονται τώρα τα αυθεντικά γλυπτά και όπου τα μάρμαρα θα συμπλήρωναν τη ζωφόρο».

 

«Μπορεί οποιοσδήποτε να συνεχίσει να κατέχει περιουσιακά στοιχεία που έχουν αγοράσει, κλαπεί ή ληφθεί από άλλες χώρες στο παρελθόν;», αναρωτιέται ακόμη η εφημερίδα.

«Είναι σαν να βγάζεις τον Άμλετ από το σύνολο των έργων του Σαίξπηρ και να λες ότι τα υπόλοιπα μπορούν ακόμα να υπάρχουν χωριστά», παραλληλίζει η εφημερίδα καταλήγοντας:«Η επιστροφή των Ελγινικών Μαρμάρων θα ήταν μια μεγαλόψυχη χειρονομία όταν η Βρετανία χρειάζεται να αναζωπυρώσει τις ευρωπαϊκές φιλίες».

cnn.gr

About Μαρία Νικολοπούλου