Συζητήθηκε στη Βουλή, η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε κατατεθεί από τον κ. Γ. Ψυχογιό, βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, προς τον Υπουργό Υγείας για την ανάγκη ενίσχυσης του Νοσοκομείου Κορίνθου και δομών Υγείας του Νομού.
Ο βουλευτής τόνισε πως οι δομές υγείας της Κορινθίας, και ιδίως το Νοσοκομείο Κορίνθου, βρίσκονται σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας στα όρια τους και στέκονται όρθιες χάρη στην υπέρβαση ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.
Αναφέρθηκε στις δύο Κλινικές Covid-19, που στελεχώνονται κυρίως από Ιατρούς ειδικοτήτων που δεν έχουν σχέση με τη νόσο, την απουσία πνευμονολόγου για μήνες και τις όποιες λύσεις να δίνονται από Περιφερειακά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας και το ΚΕΦΙΑΠ χωρίς καμία αναπλήρωση
Τόνισε πως απαιτείται άμεση πρόσληψη γιατρών ειδικότητας για την αντιμετώπιση του Covid-19, στελέχωση των ΤΕΠ του Νοσοκομείου και ενίσχυση της Μ.Ε.Θ. αφού τα ποσοστά θνητότητας παραμένουν πολύ υψηλά παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των υγειονομικών, αλλά και ισχυρή ενίσχυση της Χειρουργικής Κλινικής τη στιγμή, μάλιστα, που πολλά τακτικά χειρουργεία και ιατρεία έχουν ανασταλεί.
Τόνισε, εξάλλου, ότι είναι αναγκαία η επίσπευση των κρίσεων για την πρόσληψη Ιατρών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, η επαναλειτουργία της Παιδιατρικής και ενίσχυση της Ορθοπεδικής, Μαιευτικής, Οφθαλμολογικής και άλλων κλινικών και των Εξωτερικών Ιατρείων
Τέλος, αναφέρθηκε στην υπέρβαση του νόμιμου αριθμού εφημεριών με εξαντλητικά ωράρια, τα συνεχή «εντέλλεστε» της Διοίκησης, καθώς και την αξιοποίηση των υγειονομικών σε αναστολή, όπως ζητά και ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας, σε άλλες θέσεις ή την επιστροφή τους με καθημερινά τεστ.
Στη δευτερολογία ο βουλευτής αναφέρθηκε στους συμβασιούχους φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας του Νοσοκομείου Κορίνθου, που το Υπουργείο και η Διοίκηση επιχειρούν να απολύσουν, υποστηρίζοντας την σημαντική προσφορά τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και το χαμηλότερο δημοσιονομικό κόστος με καλύτερες υπηρεσίες σε σχέση με τα ιδιωτικά συνεργεία.
Ανέδειξε, επίσης, την εγκατάλειψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ, περιφερειακών Ιατρείων, αλλά και του ΚΕΦΙΑΠ που έχουν αφεθεί στον «αυτόματο», χωρίς καμία απολύτως ενίσχυση σε προσλήψεις και υποδομές, γεγονός που έχει εξουθενώσει το προσωπικό τους και απαξιώνει καθοριστικά τον πολύ σημαντικό τους ρόλο για την πρόληψη, την παρέμβαση στην κοινότητα και την αποκατάσταση.
Ολοκληρώνοντας ο κ. Ψυχογιός ανέφερε : «…Στηρίζουμε το Νοσοκομείο και τις δομές υγείας του Νομού, συμβάλλουμε με δράσεις και προτάσεις, με συνεχείς επισκέψεις στο πεδίο και συναντήσεις με τους εργαζόμενους και τη Διοίκηση. Ως κυβέρνηση στηρίξαμε το Νοσοκομείο με θετικούς ισολογισμούς, με την πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών, με πέντε κρεβάτια ΜΕΘ, με υποδομές και επιπλέον εξωτερικά ιατρεία, με αξιοποίηση των κληροδοτημάτων και πολλά άλλα. Για όλους αυτούς τους λόγους ζητούμε απαντήσεις για την στήριξη ενός κρίσιμου συστήματος που είναι κρίμα μετά τον τιτάνιο αγώνα των γιατρών και του προσωπικού να απαξιώνεται, ν’ αφήνεται στην τύχη του και να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών και υποβαθμίζεται μέσα από τις πολιτικές σας»
Ο Υπουργός στην απάντηση του αφού ανακοίνωσε, μετά τις πιέσεις, τρίμηνη παράταση για τους ΣΟΧ του Νοσοκομείου χωρίς να εγκαταλείπει το σχέδιο για συνεργεία εργολάβων, προανήγγειλε με μεγάλη καθυστέρηση ορισμένες θέσεις γιατρών και λοιπού προσωπικού για το Νοσοκομείο, τις ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας, ενώ απέρριψε οποιαδήποτε επιστροφή των υγειονομικών με αναστολή στο ΕΣΥ ακόμα και με τις προτεινόμενες δικλείδες και εναλλακτικές. Δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στην ενίσχυση της δύναμης του ΕΚΑΒ, του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Κορίνθου (ΚΕΦΙΑΠ), τις απλήρωτες εφημερίες και τα εξαντλητικά ωράρια του προσωπικού, τις φθορές που έχουν πάρει επικίνδυνες διαστάσεις σε δωμάτια του τρίτου ορόφου του Νοσοκομείου, την αναστολή πολλών τακτικών ιατρείων και χειρουργείων με τους πολίτες να ωθούνται σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά και την στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων που ακόμα και σε πρωτεύουσες πρώην Δήμων του Νομού δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες των κατοίκων.