Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πρωτοφανές – Αλλαξε την εισήγησή της για το ελαφρυντικό η εισαγγελέας (συνεχής ενημέρωση)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πρωτοφανές – Αλλαξε την εισήγησή της για το ελαφρυντικό η εισαγγελέας (συνεχής ενημέρωση)

Τα πάνω κάτω με το ελαφρυντικό του σύννομου βίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Μετά την εισήγηση της εισαγγελέα να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό μόνο για τρεις από του βουλευτές που κατηγορούνται όχι για διεύθυνση αλλά για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, οι συνήγοροι των υπολοίπων οκτώ βουλευτών που κηρύχθηκαν ένοχοι επίσης για το ίδιο αδίκημα, αιτήθηκαν να αναγνωριστεί και σε αυτούς. Η εισαγγελέας λοιπόν άλλαξε την εισήγησή της ζητώντας να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό για όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και δεν έχουν επιπλέον κακούργημα. Επισημαίνεται ότι αρχικά η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό για τους 3 πρώην βουλευτές Δ. Κουκούτση, Χρ. Αλεξόπουλο και Στ. Μπούκουρα οι οποίοι δεν κατηγορούνται για συμμετοχή σε αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στην εγκληματική οργάνωση αλλά μόνο για ένταξη σ΄αυτήν.

Η Δανάη Κισκήρα – Μπαρτσώκα και ο Αντώνης Ρηγόπουλος από το Εφετείο και η υπόλοιπη δημοσιογραφική ομάδα του Documento από την αίθουσα σύνταξης, σας μεταφέρουν όλες τις εξελίξεις.

14:22 Αλλάζει την εισήγησή της η εισαγγελέας Η Εισαγγελέας μετά τα επιπλέον αιτήματα από την πλευρά της υπεράσπισης άλλαξε την εισήγησή της, ζητώντας να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό για όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

14:21 ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΑΓΓΟΥ: ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΑΝΑΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ – «Είναι υπέρμετρα σκληρή η στάση του δικαστηρίου σας» τόνισε η συνήγορος του Άγγου κάνοντας ευθεία επίθεση στην έδρα, αλλά και την εισαγγελέα. «Μετριάστε το κυρία Πρόεδρε», ζήτησε με ένταση, ενώ είπε ότι με βάση αυτή την απόφαση και την πρόταση της εισαγγελέα θα πρέπει να ξαναγράψετε τον Ποινικό Κώδικα»

14:10 ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ – ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΕΣ Εξηγώντας το νομικό της σκεπτικό η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου δήλωσε ότι εμμένει στην πρότασή της. Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης.

14:05 ΕΠΑΝΗΛΘΕ Η ΕΔΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΟΜΗ ΔΙΑΚΟΠΗ

13:57 Η ΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Τι να προτείνω όταν το δικαστήριο δέχθηκε ότι τέλεσαν τέτοια αδικήματα, ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών; Θα ήταν αντιφατικό να προτείνω ελαφρυντικά ενώ διέπραξαν τέτοια αδικήματα κατά της Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά η Α. Οικονόμου κατά την αρχική της πρόταση επί των ελαφρυντικών

13:53 ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΚΟΠΗ Το δικαστήριο διέκοψε και θα επανέλθει σε λίγη ώρα.

13:47 ΔΕΚΤΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ – Δεκτά έκανε ορισμένα από τα αιτήματα των συνηγόρων υπεράσπισης η εισαγγελέας μετά τις συμπληρωματικές δηλώσεις. Η κυρία Οικονόμου έκανε δεκτά τα αιτήματα μόνο για όσους κατηγορούνται μόνο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν έχουν τελέσει στο παρελθόν κακουργηματική πράξη

13:37 ΕΠΑΝΗΛΘΕ Η ΕΔΡΑ: ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ – Συμπληρωματικά αιτήματα καταθέτουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, προκειμένου να επανατοποθετηθεί η εισαγγελέας μετά την ανέλπιστη πρόταση που έκανε να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους κατηγορούμενους για διεύθυνση, αλλά να αναγνωριστεί μόνο το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου για τις περιπτώσεις των Μπούκουρα, Αλεξόπουλο και Κουκούτση

13:27 ΕΝΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ – Μετά την ένταση που προκλήθηκε από την πρόταση-έκπληξη της εισαγγελέως η πλευρά της υπεράσπισης ζήτησε να καταθέσει συμπληρωματικά αιτήματα ελαφρυντικών με αποτέλεσμα η έδρα να διακόψει για περίπου 15 λεπτά

13:23 ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ – Η εισαγγελέας που είχε προκαλέσει την οργή του κοινωνικού συνόλου με την εισήγησή της για απόρριψη της κατηγορίας της εγκληματικής οργάνωσης πρότεινε να αναγνωριστούν ελαφρυντικές περιστάσεις μόνο για τους Μπούκουρα, Αλεξόπουλο και Κουκούτση οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και όχι για άλλη πράξη που σχετίζεται με αυτήν.

12:54 Ξεκινάει η διαδικασία

12:12 Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ

Το δικαστήριο θα ξεκινήσει τη συνεδρίαση σήμερα με την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών.

Από την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά θα κριθεί και το ύψος των ποινών που θα επιβληθεί σε καθέναν από τους κριθέντες ενόχους. Για τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά η αλληλουχία της σημερινής διαδικασίας θα κρίνει αν θα έρθει αντιμέτωπος με ισόβια ή με 15ετή κάθειρξη. Αντίστοιχα, οι επτά ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αν θα έρθουν αντιμέτωποι με 15ετή κάθειρξη ή με πολύ μικρότερη ποινή καθώς αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι προβλεπόμενες ποινές κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Για τα μέλη της οργάνωσης, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο της ποινής των 5 έως 10 ετών σε 1 έως 5 έτη.

Η διαδικασία σήμερα εκτιμάται πως θα είναι πιο σύντομη όσον αφορά την αναγνώριση ελαφρυντικών, καθώς μετά την εισαγγελέα οι συνήγοροι έχουν δικαίωμα σύντομης δευτερολογίας. Το δικαστήριο, αφού συνεδριάσει, θα ανακοινώσει την απόφασή του για τα ελαφρυντικά, οπότε η διαδικασία θα περάσει στη φάση των ποινών.

Μετά την αναγγελία των ποινών το δικαστήριο δικαιούται να ζητήσει να προσαχθούν ενώπιόν του απόντες κατηγορούμενοι.

12:00 ΤΑ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΑ

Για τον Νίκο Μιχαλολιάκο, η υπεράσπισή του ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου του, της μετέπειτα καλή συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. «Από που προκύπτει ο μη σύννομος βίος του κ. Μιχαλολιάκου; Έχει παράξει έργο, δημιούργησε έναν πολιτικό φορέα που έγινε αποδεκτός από τον ελληνικό λαό, παρείχε κοινοβουλευτικό έργο, δεν μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει κανένας» ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισής του.

Ο συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη ζήτησε τέσσερα ελαφρυντικά. Συγκεκριμένα ζήτησε να του αναγνωριστεί ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και το ελαφρυντικό της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης αφού «σαφέστατα υπέστη βλάβη εξαιτίας αυτής της δίκης η οποία σερνόταν πεντέμισι χρόνια, με ευθύνη όχι του δικαστηρίου αλλά της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επανεκλεγεί»

Την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης ζήτησε ο πρώην βουλευτής Πολύβιος Ζησιμόπουλος.

Τρία ελαφρυντικά αιτήθηκε και ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός, ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Σύμφωνα με τον συνήγορό του «ο Γιάννης Λαγός μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, με πολιτικά μέσα μέσω της ευρωβουλής». «Ο Λαγός προσπαθεί να βοηθήσει την Ελλάδα με τον δικό του τρόπο, από το δικό του μετερίζι» πρόσθεσε.

«Να μην εξοντωθεί ο Κ. Μπαρμπαρούσης» ζήτησε ο συνήγορος του καταδικασθέντα Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, αιτούμενος τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, αλλά και των μη ταπεινών αιτίων. Μάλιστα, ο συνήγορός του πρόσθεσε πως είναι ο «πλέον συμπαθής».

Ο Γιώργος Γερμενής γνωστός και ως Καιάδας, ζητά το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» ανέφερε η συνήγορός του και πρόσθεσε πως ο πρώην βουλευτής «αναλωνόταν νυχθημερόν στο κοινοβουλευτικό του έργο» και είχε άριστη διαγωγή.

Ο πρώην βουλευτής Αντώνης Γρέγος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του, υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης ενώ ακόμη και πριν την άσκηση ποινικών διώξεων προχωρούσε σε δωρεές σωματείων.

Από τον Γιώργο Πατέλη ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, ενώ πολλοί ήταν οι συνήγοροι που άφησαν ξεκάθαρες αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους και προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όσον αφορά στον Γιώργο Ρουπακιά, τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, η υπεράσπισή του επικαλέστηκε ειλικρινή μεταμέλεια επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων ελαφρυντικών, που ζητά να του αναγνωρίσει το δικαστήριο. Ζήτησε να του αναγνωρίσει το δικαστήριο και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης.

11:11 Μετά την αναγγελία των ποινών το δικαστήριο δικαιούται να ζητήσει να προσαχθούν ενώπιόν του απόντες κατηγορούμενοι.

11:09 Το δικαστήριο θα ξεκινήσει τη συνεδρίαση του στις 12:30 με την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών,

About Μαρία Νικολοπούλου