Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Δείτε ποιό ζαρζαβατικό καταστρέφει το 72% των καρκινικών κυττάρων

webkorinthos.zarz

Οι μπάμιες, ένα μάλλον… παραμελημένο τρόφιμο που πολλοί παραλείπουν από τη διατροφή τους, έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό. Πρόκειται για μια τροφή που “σκοτώνει” το 72% των καρκινικών κυττάρων του μαστού και επιβραδύνει την ανάπτυξη τους αλλά προσφέρει και πολλά ακόμα οφέλη. Αποδείχθηκε επίσης ότι ακόμα και το εκχύλισμα, ο ζωμός που προκύπτει όταν μαγειρεύονται οι μπάμιες επιβραδύνει κατά 63% την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού.

Η έρευνα για μπάμιες και τη συμβολή τους στην πρόληψη του καρκίνου είναι είναι ακόμα σε εξέλιξη, ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η πηκτίνη που περιέχεται στις μπάμιες είναι δραστική έναντι του μελανώματος και των μεταστάσεών του.

Σε μια άλλη μελέτη στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες ανακαλύφθηκε ότι χάρη στις μπάμιες μπορεί να μειωθεί κατά 40% ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη.

 

Υπάρχουν όμως περισσότεροι ακόμα λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να τρώτε πιο συχνά μπάμιες:

Οι μπάμιες σε οποιοδήποτε γεύμα προσθέτουν επιπλέον θρεπτικές ιδιότητες, γιατί είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία που κυμαίνονται από την πρόληψη του διαβήτη μέχρι και της νεφρικής ασθένειας.

Ένα φλιτζάνι ωμές μπάμιες περιέχει περίπου 30 θερμίδες, 3 γραμμάρια φυτικές ίνες, 2 γραμμάρια πρωτεΐνες, 7,6 γραμμάρια υδατάνθρακες, 0,1 γραμμάρια λίπους, 21 mg βιταμίνης C, περίπου 88 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος, και 57 mg μαγνησίου. Το γεγονός αυτό καθιστά τη μπάμια μια… υπερδύναμη της διατροφής και της υγείας μας.

 

Ας δούμε μερικά ακόμα από τα οφέλη της:

 

Ανακουφίζει από το άσθμα

Χάρη στη βιταμίνη C που περιέχουν οι μπάμιες (21 mg ανά φλιτζάνι), βοηθούν στην ανακούφιση του άσθματος. Μια μελέτη του 2000 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Thorax διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C παρέχει μια ιδιαίτερα προστατευτική δράση κατά των συμπτωμάτων της δύσπνοιας κατά την παιδική ηλικία. Η προστατευτική επίδραση παρατηρήθηκε ακόμη και σε παιδιά που κατανάλωναν φρούτα ή λαχανικά με βιταμίνη C μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

 

Μειώνει τη χοληστερόλη

Οι μπάμιες δεν βοηθούν μόνο τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αλλά και στη μείωση της χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ίνες. Η διαλυτή ίνα στο γαστρεντερικό σωλήνα δεσμεύει ποσότητες χοληστερόλης και τοξινών,, ώστε να μπορεί να τις αποβάλει από τον οργανισμό.

 

Συμβάλει στην έλεγχο του διαβήτη

Οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν τους διαβητικούς λόγω της ικανότητάς τους να σταθεροποιούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Φαίνεται συνεπώς ότι οι μπάμιες αποτελούν μία από τις κορυφαίες για την υγεία μας τροφές και συνίσταται να τις εντάξουμε στη διατροφή μας όσο συχνότερα γίνεται.

www.ygeia.com

Σταματόπουλος Ηλίας

About Μαρία Νικολοπούλου