Ο καρπός της πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, το ξύλο της πολύτιμο, ο ύπνος στη σκιά της βαρύς. Μιλάω για την καρυδιά, δέντρο βασιλικό με καρπούς κατάφρακτους και ισχυρούς σαν ιππότες. Η καρυδιά κατάγεται από τα Καρπάθια όρη, την συναντάμε όμως στην Τουρκία, το Ιράκ, το Ιράν, το Αφγανιστάν έως και τη Βόρεια Ινδία. Στην Ελλάδα προήλθε από το Ιράν, έπειτα στην Ιταλία και τη Βορειοδυτική Ευρώπη και στη συνέχεια στην Αμερική.
Πολυταξιδεμένη, καρπός της ξενιτιάς, της διασποράς, βρίσκεται παντού και επιβιώνει σε τραπέζια πλούσιων και φτωχών, στα καφενεία και τα εξαιρετικής γαστρονομίας εστιατόρια. Μέσα στους θρύλους των ευρωπαϊκών λαών η καρυδιά είναι συνδεδεμένη με τη μαγεία.
Τις νύχτες του θερινού ηλιοστασίου οι μάγισσες συγκεντρώνονταν κάτω από την καρυδιά για τα μοναδικά του ξόρκια.
Στην Ιταλία, ακόμα και σήμερα, για να κάνουν το διάσημο λικέρ απο καρύδι, Nocino, μαζεύουν τα καρύδια τη νύχτα της 24ης Ιουνίου, στη γιορτή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Κατά τον Πλούταρχο, τα καρύδια πήραν το όνομά τους από τη λέξη «Κάρος», μιας και όποιος κοιμηθεί κάτω από την εκπληκτική σκιά της καρυδιάς, εισπνέοντας τη βαριά μεθυστική της μυρωδιά, πέφτει σε βαθύ ύπνο,σε λήθαργο.
Πέρα όμως από τα παραμύθια και τους θρύλους, τα καρύδια αποτελούν έναν τεράστιο διατροφικό θησαυρό. Είναι πρωτεϊνική τροφή με Ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Β και Ε, φυτικές ίνες καθώς και με ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδάργυρου και σιδήρου. Στην Ελλάδα το καρύδι παράγεται με φυσικούς τρόπους.
Η συγκομιδή γίνεται στα τέλη του Σεπτεμβρίου και διαρκεί περίπου 15 μέρες. Αμέσως μετά τη συγκομιδή πραγματοποιείται η πλύση των καρυδιών με καθαρό νερό και έπειτα η ξήρανση στον ήλιο. Με την παντελή έλλειψη χημικής κατεργασίας, λοιπόν, ο καρπός συγκρατεί όλα τα θρεπτικά του συστατικά.
Το σημαντικότερο συστατικό του καρυδιού είναι η αργινίνη, η οποία χρησιμοποιείται από τον οργανισμό μας για την παραγωγή νιτρικού οξέως, που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ευκαμψίας των αρτηριών.
Αμέτρητες οι συνταγές με καρύδι. Από μαγικά φίλτρα έως το πιο απλό, βασιλικό και διαδεδομένο γλυκό, την καρυδόπιτα. Σήμερα σας την παρουσιάζω με ξινομυζήθρα Κρήτης και σπόρους ροδιού, γιατί η μαγεία είναι παντού και πάντα απαραίτητη. Αν δεν πιστεύετε εμένα ρωτήστε την Κλάρα, που μέσα σε μια νύχτα ερωτεύτηκε τον Καρυοθραύστη και ταξίδεψε στην χώρα των Ζαχαρωτών.
Η Συνταγή είναι από κ. Eleni Kappou – “ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!”.
Υλικά για την καρυδόπιτα:
6 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι καρύδια
1 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά βούτυρο για την φόρμα
0.5 κ.τ.γ κανέλα
0.5 κ.τ.γ γαρύφαλλο (προαιρετικά )
1 πρέζα αλάτι
2 κ.τ.σ κονιάκ (προαιρετικά)
Σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
1 βανίλια και λίγη φλούδα από λεμόνι
1 ξύλο κανέλας
Για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα
1 αυγό
2 βανίλιες
40 γρ. κορν φλάουρ
80 γρ. αλεύρι
120 γρ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο
Επιπλέον: 400 ml κρέμα γάλακτος πολύ καλά παγωμένη στο ψυγείο
4 κ.σ. άχνη
Για το γαρνίρισμα:
Τριμμένο καρύδι και κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε πρώτα την καρυδόπιτα: Ανακατεύουμε σε ενα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρίφαλο, το αλάτι, τα καρύδια και το αλεύρι.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μια παχιά και αφράτη κρέμα.
Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και χτυπάμε για πολύ λίγο. Τέλος προσθέτουμε το κονιάκ.
Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο σκεύος 25x35cm και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 175′ βαθμούς για 35-40 λεπτά.
Ετοιμάζουμε τότε το σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια μέτρια κατσαρόλα και βράζουμε το σιρόπι μετρώντας πέντε λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός.
Σιροπιάζουμε με προσοχή την καρυδόπιτα φροντίζοντας να μοιράσουμε ομοιόμορφα το σιρόπι σε όλη την έκταση του γλυκού.
Όταν κρυώσει η καρυδόπιτα, ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι και αφήνουμε να κρυώσει.
Παράλληλα ετοιμάζουμε την κρέμα:
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη με ένα μίξερ χειρός για 3-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει , να πήξει και να αποκτήσει υφή γιαουρτιού. Την τοποθετούμε στο ψυγείο.
Βάζουμε τότε σε μια κατσαρόλα το γάλα να ζεσταίνεται και παράλληλα ρίχνουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη , το αυγό , τις βανίλιες , το κορν φλάουρ και το αλεύρι. Τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν κρέμα και όταν έχει ζεσταθεί το γάλα στην κατσαρόλα παίρνουμε από εκεί 3-4 μεγάλες κουταλιές (σερβιρίσματος σούπας) και τις προσθέτουμε στο μείγμα του αυγού συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Αδειάζουμε το μείγμα αυτό μέσα στο γάλα που λογικά θα έχει αρχίσει να βράζει , ανακατεύουμε ζωηρά για λίγο μέχρι να πήξει η κρέμα και να δέσει καλά. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά , προσθέτουμε το βούτυρο (ή μαργαρίνη) και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στο μείγμα. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα παγωμένο μπολ ή ταψάκι με σκοπό να επιταχύνουμε την πτώση της θερμοκρασίας της ανακατεύοντάς την συχνά.
Όταν γίνει χλιαρή , την αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάμε , προσθέτοντας σε δυο- τρεις δόσεις την σαντιγί που έχουμε φυλάξει στο ψυγείο. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα το αδειάζουμε πάνω στη σιροπιασμένη καρυδόπιτα.
Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο καρύδι και μπόλικη κανέλα και φυλάμε στο ψυγείο . Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 5-6 ώρες να κρυώσει και να σφίξει. Όσο περισσότερο μένει στο ψυγείο τόσο καλύτερη γίνετε.