Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Δες πώς μπορείς να διατηρήσεις το Αλεξανδρινό σου για πάντα

Δες πώς μπορείς να διατηρήσεις το Αλεξανδρινό σου  για πάντα

Τα φυτά αυτά είναι αρκετά ανθεκτικά γι’ αυτό ανθίζουν και μέσα στο χειμώνα.

Τα φυτά Poinsettia (Αλεξανδρινό, Αστέρι της Βηθλεέμ ή Χριστολούλουδο) παραμένουν ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια των Χριστούγεννα. Τα γνωστά κόκκινα λουλούδια είναι τροποποιημένα φύλλα που ονομάζονται βράκτια (φυλλοειδείς σχηματισμοί). Έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύουν έντομα στα μικροσκοπικά κίτρινα λουλούδια στο κέντρο τους. Το Poinsettia δεν χρειάζεται να είναι απλά φυτό Χριστουγέννων αλλά με λίγη προσοχή, μπορείς όχι μόνο να το διατηρήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά ακόμη και να το βοηθήσεις να ξανανθίσει εγκαίρως για τις γιορτές του επόμενου έτους.

ΑΝΘΟΚΗΠΙΟ – ΑΣΛΑΝΗΣ Θ. & Κ. Ο.Ε.

Για να μπορέσεις να χαρίσεις ζωή και την επόμενη χρονιά στο κατακόκκινο φυτό σου, να θυμάσαι ότι για να διατηρήσει την καλή του υγεία, η θερμοκρασία του χώρου στον οποίο «κατοικεί» πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 18-20οC.

Δες μπορείς να φροντίσεις το Αλεξανδρινό σου:

 1.Έδαφος

Το ήδη υπάρχον χώμα για γλάστρες είναι καλό, εάν μεταφέρεις το αλεξανδρινό στη γλάστρα. Όμως το υπερβολικό πότισμα είναι ένας κοινός δολοφόνος. Αφαίρεσε το περιτύλιγμα γύρω από το δοχείο που μπορεί να εμποδίσει την αποστράγγιση. Γενικά, το πότισμα μία φορά την εβδομάδα θα αρκεί εάν υγράνεις καλά το έδαφος. Απόφυγε να βρέξεις το φύλλωμα.

 2.Θέση

Τοποθέτησε τα Αλεξανδρινά των Χριστουγέννων σε μια φωτεινή, ηλιόλουστη τοποθεσία. Τα Poinsettias αγαπούν ένα υγρό περιβάλλον, επομένως κρατώντας τα κοντά σε άλλα φυτά βοηθά στη διατήρηση του υγρού κλίματος. Βεβαιώσου ότι κρατάς τα αλεξανδρινά σου έξω από τυχόν κρύα ρεύματα και από εξωτερικές πόρτες, είτε ζεστά ρεύματα από αεραγωγούς καλοριφέρ.

3. Πότισμα

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, στα φυτά Poinsettia δεν αρέσει να στεγνώνουν πολύ. Βεβαιώσου επίσης ότι το φυτό σου στραγγίζει καλά, καθώς είναι ευαίσθητα στη σήψη των ριζών. Αν υπάρχει χαρτί περιτυλίγματος γύρω από το αλεξανδρινό σου, άνοιξε τρύπες στο κάτω μέρος και τοποθέτησέ το σε ένα πλαστικό πιατάκι για να στραγγίσει το υπερβολικό νερό. Διατήρησε αυτό το ίδιο ισορροπημένο πρόγραμμα ποτίσματος (πότισμα όταν το χώμα είναι στεγνό, μην αφήνεις το έδαφος να παραμείνει στεγνό και φροντίζοντας να είναι καλή η αποστράγγιση) καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Natura Flowers – Aνθοπωλείο

Πότισε το φυτό κάθε φορά που η επιφάνεια είναι στεγνή στην αφή. Ακόμη πότισε μέχρι να στραγγίσει από τον πάτο, αλλά μην αφήνεις το φυτό να καθίσει στο νερό. Ο μαρασμός του φυτού είναι μια άλλη κοινή αιτία πτώσης των φύλλων. Ένα μαραμένο φυτό μπορεί να αναζωογονηθεί και να σωθεί, αλλά θα χρειαστεί άλλη μια εποχή για να βελτιώσει την εμφάνισή του.

PIN IT

 4.Κλάδεμα

Κόψε μέχρι κάτω σε ένα ή δύο μπουμπούκια ή σε ύψος περίπου 4 έως 6 ίντσες, μόλις πέσουν τα πολύχρωμα βράκτια των φύλλων. Αυτό συμβαίνει συνήθως στις αρχές της άνοιξης, αμέσως μετά την έναρξη της πλευρικής ανάπτυξης.

 5.Φως

Τοποθέτησέ το κοντά σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο. Τα παράθυρο με νότιο, ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό είναι προτιμότερο από ένα παράθυρο με βόρειο προσανατολισμό. Οι Poinsettias είναι τροπικά φυτά και θα εκτιμήσουν το άμεσο ηλιακό φως που μπορείς να τους προσφέρεις.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα αλεξανδρινά αγαπούν το φωτεινό, φιλτραρισμένο ηλιακό φως. Ωστόσο, για να επιτευχθεί η αναζωπύρωση, τα φυτά αυτά πρέπει να έχουν μια περίοδο 8 έως 10 εβδομάδων με σκοτεινές νύχτες. Με την άφιξη του φθινοπώρου, βάλε ένα κουτί πάνω από το φυτό σου ή τοποθέτησέ το σε μια σκοτεινή ντουλάπα κάθε βράδυ.

 6.Θερμοκρασία

Τα Poinsettias δεν αντέχουν τον παγετό και μπορούν να μαραθούν εάν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 10oC για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να διατηρήσεις την αλεξανδρινή άνθιση όσο το δυνατόν περισσότερο, κράτα μια θερμοκρασία 18-20ο C κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η πτώση της θερμοκρασίας περίπου στους 16ο C. τη νύχτα δεν θα βλάψει το φυτό. Ωστόσο, το κρύο ρεύμα ή το να αφήνεις τα φύλλα να αγγίζουν ένα κρύο παράθυρο μπορεί να τα τραυματίσουν και να προκαλέσουν πρόωρη πτώση των φύλλων.

Δώστε προσοχή στις παρακάτω συμβουλές:

  • Τοποθέτησε ένα δωμάτιο όπου υπάρχει έντονο φυσικό φως αλλά όχι όπου ο ήλιος θα λάμπει απευθείας στο φυτό.
  • Κράτησε το φυτό μακριά από τοποθεσίες όπου θα δέχεται ζεστά ή κρύα ρεύματα.
  • Πότισε το φυτό καλά όταν η επιφάνεια του εδάφους είναι στεγνή στην αφή. Πέταξε το περιττό νερό που έχει μείνει στο πιατάκι μετά από 10 λεπτά.
  • Το λαμπερό χρώμα των βρακτίων θα παραμείνει φωτεινό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εάν οι θερμοκρασίες δεν υπερβαίνουν τους 22°C.

Η ιδέα του να σκάψεις τον κήπο σου μπορεί να σε τρομάζει, αν είσαι αρχάρια την κηπουρική και δεν είσαι σίγουρη πώς να ξεκινήσεις έναν κήπο, ο φόβος μήπως κάνεις κάποιο λάθος μπορεί να σε κάνει να τα παρατήσεις πριν καν αρχίσεις, και είναι πολύ λογικός. Η κηπουρική δεν είναι πάντα ένα φθηνό χόμπι, οι οικιακοί κηπουροί μπορούν να πληρώσουν μεγάλους λογαριασμούς αγοράζοντας από ένα φυτώριο, μόνο και μόνο για να στο πάρουν σπίτι φυτά που δυστυχώς δεν διαρκούν και  χωρίς οι ίδιοι να ξέρουν το γιατί.

Παρόλο που η διαδικασία της καλλιέργειας φυτών, λουλουδιών και λαχανικών, ξεκινώντας από το μηδέν μπορεί να φαίνεται τρομακτική, ανακαλύψαμε τα πιο συνηθισμένα λάθη και πώς μπορείς να τα αποφύγεις. Αν θέλεις να δεις τον κήπο σου να ευδοκιμεί και να ακμάζει συνέχισε να διαβάζεις τις παρακάτω 10 συμβουλές για το τι δεν πρέπει να κάνεις, σύμφωνα με τους ειδικούς.

theissue.gr

About Μαρία Νικολοπούλου