Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Διαπράττεται εθνικό έγκλημα: Στην Ελλάδα ξεπουλάνε το νερό, στο εξωτερικό κοινωνικοποιείται

Διαπράττεται εθνικό έγκλημα: Στην Ελλάδα ξεπουλάνε το νερό, στο εξωτερικό κοινωνικοποιείται

Διαπράττεται εθνικό έγκλημα: Στην Ελλάδα ξεπουλάνε το νερό, στο εξωτερικό κοινωνικοποιείται

Εν μέσω πένθους για το δυστύχημα στα Τέμπη, ιδιωτικοποιείται το βασικότερο αγαθό!

Πρόσφατα τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διερεύνηση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής».

Με το νομοσχέδιο αυτό υπάγεται στην Ρ.Α.Ε. η οποία μετονομάζεται σε Ρ.Α.Α.Ε.Υ. ο τομέας υπηρεσιών ύδατος κ επομένως και οι Δ.Ε.Υ.Α.

Οι κοινωνικοί – θεσμικοί φορείς και  εργαζόμενοι θεωρούν ότι η σχεδιαζόμενη αυτή ρύθμιση αποτελεί μια πολύ αρνητική θεσμική εξέλιξη για τον τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος συνεπώς και για τις Δ.Ε.Υ.Α.

Ειδικότερα και  σε ότι αφορά στις Δ.Ε.Υ.Α. πρόκειται για κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικές δημοτικές επιχειρήσεις που δρουν μονοπωλιακά στην περιοχή αρμοδιότητάς τους δηλ. στον οικείο Δήμο σύμφωνα με το θεσμικό τους πλαίσιο (ν.1069/80) όπως αυτό ισχύει σήμερα σήμερα. Για το θέμα αυτό εξάλλου υπάρχει και πρόσφατη νομολογία όπως η Απόφαση 5/2022 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Για το λόγο αυτό δημιουργείται έντονη ανησυχία, αλλά και υποψία ότι με τη θέσπιση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. σχεδιάζονται παρεμβάσεις στον τομέα υπηρεσιών ύδατος που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των Δ.Ε.Υ.Α. και μάλιστα σε αντίθεση με τις πρόσφατες αποφάσεις του Στε υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του νερού(190/2022,191/2022 της Ολομέλειας ΚΑΙ 1886/2022 του Δ΄τμήματος του Στε).

Οι ΔΕΥΑ, τα 40 και πλέον τα χρόνια λειτουργίας τους έχουν αποδείξει ότι διασφαλίζουν στις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιούνται τόσο την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων όσο και την απρόσκοπτη διάθεση ποιοτικού νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, ακόμα και σε περιόδους υγειονομικής κρίσης όπως η κρίση με την νόσο C-ovid-19 που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια.

Αποδεδειγμένα σε όλες τις περιοχές που δίνεται διαχείριση πόσιμου νερού κατανάλωσης από  ΔΕΥΑ

σαφέστατα τα αποτελέσματα είναι καλύτερα , χωρίς αυτό να σημαίνει πως επιδέχονται βελτιώσεις

 Αποφάσισαν, μεθοδεύουν προωθούν ακόμα  το ξεπούλημα του νερού! 

Για την ακρίβεια  τα πράγματα έχουν ως εξής!

Το 2015, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, έγιναν δύο νομοτεχνικές βελτιώσεις προκειμένου το ν/σ να υπερψηφιστεί με 152 ψήφους από τους Οικολόγους. Αλλά το σοβαρότερο είναι πως με το ξεπούλημα του νερού σε μονοπωλιακές εταιρείες, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στις ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα, με μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση της εργασίας και ομαδικές απολύσεις. Ήδη έχουν ξεκινήσει προκαταρκτικές συζητήσεις και έχουν δημιουργηθεί κοινοπραξίες από α) τη γαλλική Suez Environment SA και τον όμιλο του Μπόμπολα, ΑΚΤΩΡ-Παραχωρήσεις και β) την ισραηλινή Mekorot Development & Enterprise Co και τον όμιλο Αποστολόπουλου, την ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή και την ολλανδική Miya Water Projects Netherlands BV για την εξαγορά της ΕΥΑΘ.

1ο Έφεραν νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής ελέγχου των υδάτων και των αστικών αποβλήτων, με στόχο να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση του νερού, την υιοθέτηση κανόνων τιμολόγησης, να βαθύνει η εμπορευματική λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων και να προχωρήσουν οι άμεσες ιδιωτικοποιήσεις.

2ο Διαμόρφωσαν το πλαίσιο παράδοσης σε ιδιώτες της διαχείριση του δικτύου νερού της Αθήνας με κατάπτυστη τροπολογία της τελευταίας στιγμής που πέρασε στις 29 Ιούνη 2021 η κυβέρνηση σαν τον κλέφτη στην Ολομέλεια της Βουλής, ενταγμένη σε παντελώς άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας (!) σύμφωνα με την οποία παραδίδεται τη διαχείριση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της πρωτεύουσας στους ιδιώτες! Για όλα αυτά έφτασαν να προχωρήσουν και… σε διαγωνισμό μέσα στον Γενάρη του ’22 φροντίζοντας, μάλιστα, να αποκλείσουν και την ΕΥΔΑΠ από αυτόν!

Φυσικά για μια ακόμα φορά, ένα ακόμα έγκλημα κατά του λαού και της δημόσιας περιουσίας θα επιχειρούν να το εμφανίσουν σαν «αξιοποίηση» κι άλλα τέτοια ηχηρά παρόμοια. Ταυτόχρονα θα βγάλουν από την ναφθαλίνη των νομικισμών και από όλα τα καταγώγια των δικολαβισμών ό,τι απόθεμα ψεύδους διαθέτουν για να παριστάνουν πως τηρούν την απόφαση 1906/2014 του ΣΤΕ με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και του νερού ως βασικού αγαθού.

Στην πραγματικότητα, μέσα από τον παράλληλο δρόμο του ξεπουλήματος με την κωδική ονομασία «Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα» (ΣΔΙΤ), παραδίδουν στους ιδιώτες – όπως σύσσωμοι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ο Σύλλογος Μηχανικών της ΕΥΔΑΠ κτλ – το 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας. Το διαπράττουν σχεδιάζοντας την παραχώρηση στα πολυεθνικά επιχειρηματικά όρνεα του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ που εκτείνεται σε τέσσερις νομούς (Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής) και περιλαμβάνει τα φράγματα του Μόρνου, του Ευήνου και το κανάλι με το οποίο το νερό έρχεται στην Αθήνα, την λίμνη Υλίκη, αντλιοστάσια κτλ.

Η πολιτική τους γυρίζει τον τόπο ένα αιώνα πίσω. Ήταν στα μέσα της δεκαετία του 1920 όταν το νερό παραδόθηκε στα αρπακτικά της αμερικανικής ΟΥΛΕΝ που παρέμεινε στη χώρα μέχρι και το 1974. Ήταν τότε που για χάρη της ΟΥΛΕΝ «η δαπάνη κάθε οικογένειας για την παροχή νερού ανερχόταν σε 1.500 δραχμές, έναντι των 150 δραχμών που ήταν ως τότε η ετήσια συνδρομή . Επιπρόσθετα για την τοποθέτηση υδρομετρητή οι υδρολήπτες επιβαρύνονταν με το ποσό των 600 – 700 δραχμών, ενώ απαγορευόταν κάθε επιδιόρθωση βλαβών του δικτύου από ιδιώτες υδραυλικούς. Πολλά δημοσιεύματα της εποχής εκείνης αναφέρονταν στους επαχθείς όρους της σύμβασης του ελληνικού Δημοσίου με την αμερικάνικη εταιρεία. (Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος και ο υπότιτλος της στήλης της εφημερίδας ΣΚΡΙΠ, όπου δημοσιεύονταν διαμαρτυρίες Αθηναίων για την καταλήστευσή τους από την ΟΥΛΕΝ: «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ. ΕΞΕΓΕΡΣΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΟΥΛΕΝ». «Οι άθλοι της αρπακτικής εταιρείας. Πώς ληστεύεται ο ελληνικός λαός» (δείτε εδώ)..

Διεθνής εμπειρία:

Οι υπέρμαχοι της ιδιωτικοποίησης του νερού προφανώς προσποιούνται ότι δεν βλέπουν και δεν ακούν τι έχει να επιδείξει στο φλέγον αυτό ζήτημα η διεθνής εμπειρία. Δεκατέσσερις φοιτητές του ΕΜΠ, από το διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων», το υπενθυμίζουν. Μελέτησαν μία προς μία όλες τις περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων του νερού παγκοσμίως και τις παρουσίασαν πρόσφατα σε εργασία με τίτλο «Υδατικοί πόροι, υποδομές και υπηρεσίες νερού: Ιδιωτικοποίηση ή κοινωνικοποίηση».Δείτε εδώ τη μελέτη

Τι συνέβη στις χώρες  που ιδιωτικοποίησαν το νερό: Σημειώνουμε πως, όπου οι «επενδυτές» πήραν στα χέρια τους τις δημόσιες επιχειρήσεις , η τιμή του νερού εκτοξεύτηκε μέχρι και 400%!!

ΒΟΛΙΒΙΑ

Αυξήσεις-ρεκόρ στις τιμές

ΓΑΛΛΙΑ

Καμία επένδυση από τους ιδιώτες

ΤΑΝΖΑΝΙΑ

Από το κακό Δημόσιο στο χειρότερο ιδιώτη

ΚΑΝΑΔΑΣ

Περιβαλλοντική καταστροφή

ΜΑΛΑΙΣΙΑ

Καθαρό νερό για λίγους

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Απανωτές αυξήσεις

Χιλή του Πινοσέτ

Αναπτύχθηκαν  “υδρομαφίες” ενώ Τα δικαιώματα νερού των γηγενών αγροτών πωλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές

Όλες αυτές οι χώρες επέστρεψαν στην δημόσια διαχείριση νερού!

Εν τέλη βασιζόμενοι στην διεθνή εμπειρία  αυτό που θα μας συμβεί είναι πολύ απλό:

  • Θα ακριβύνει το νερό γιατί οι ιδιώτες θα θέλουν κέρδος
  • Το Κράτος θα χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια από τα έσοδα της ΕΥΔΑΠ που πήγαιναν στα δημόσια Ταμία και θα καταλήγουν σε οφσορ
  • Ένας ιδιώτης θα ελέγχει τον υδροφόρο ορίζοντα της Ελλάδας!
  • Αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

    Είναι απαραίτητο να παλέψουμε για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση του νερού γιατί διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις τύπου των παραπάνω χωρών ή αυτό που βιώνουν οι λαού της Λατινικής Αμερικής , της Αφρικής  και ….εκατομμύρια άνθρωποι είτε στερούνται το καθαρό νερό είτε το πληρώνουν χρυσάφι.

 

About Μαρία Νικολοπούλου