Με το ένα πόδι στο δεύτερο κύμα του κορoνοϊού είναι η Ελλάδα, που χθες κατέγραψε 262 νέα κρούσματα, νέο αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα.
Τα 262 κρούσματα έχουν θορυβήσει περισσότερο από ποτέ τους λοιμωξιολόγους, με τον Νίκο Σύψα να τονίζει χθες πως άμεσα, ενδεχομένως και σήμερα ή αύριο, θα συζητηθούν νέα μέτρα με το σενάριο να υπάρχει περιορισμός ατόμων σε εξωτερικούς χώρους, να μπαίνει στο τραπέζι.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αφού επανέλαβε πως το ζητούμενο είναι να τηρούνται τα υπάρχοντα μέτρα, σημείωσε πως πλέον η χώρα βρίσκεται με το «ένα πόδι» στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού και είπε πως θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να υπάρχει «πλαφόν» στον αριθμό ατόμων που θα συγκεντρώνονται σε παρέες ακόμη και στους ανοιχτούς χώρους.
«Θα συζητήσουμε για το ενδεχόμενο να μπουν νέα μέτρα. Ενα από αυτά θα είναι ο περιορισμός στον αριθμό ατόμων που θα βρίσκονται μαζί σε ανοιχτούς χώρους. Θα υπάρχει ανώτατο όριο δηλαδή σε παρέες, ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε, κάνοντας μία δραματική έκκληση προς τους πολίτες: «Δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλο τον κόσμο. Είναι αυτονόητο. Οπότε απευθυνόμαστε στον καθένα ξεχωριστά. Δεν πρέπει να παίζουμε. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας. Τηρήστε τα μέτρα που ήδη υπάρχουν, αλλιώς θα έχουμε εκατόμβη νεκρών», είπε.
Στο τραπέζι η γενικευμένη χρήση μάσκας
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα, η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας, ανέφερε ότι όλοι θα πρέπει να αισθανθούν την ατομική και κοινωνική ευθύνη που φέρουν, τόσο απέναντι στον εαυτού τους, όσο και απέναντι στην κοινωνία, και να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας.
«Το θέμα είναι αν είμαστε κατάλληλοι να σταθούμε αντάξιοι της περίστασης και να σώσουμε συνανθρώπους μας».
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας τόνισε ότι η χρήση της μάσκας θα πρέπει να είναι υποχρεωτική από την στιγμή που κάποιος βγαίνει από το σπίτι του και να χρησιμοποιείται παντού.
«Θα έπρεπε να έχουμε γενικευμένη χρήση μάσκας υποχρεωτική παντού».
Νέα μέτρα και στα αεροδρόμια για τον κορονοϊό
Επιπλέον μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τίθενται και στα αεροδρόμια και τις πτήσεις από το εξωτερικό στην χώρα. Μετά το μέτρο του περιορισμού των πτήσεων από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία (πτήσεις μόνο προς στο «Ελ. Βενιζέλος») και την αναστολή πτήσεων από την Τουρκία, ήρθε νέα Notam με την οποία παρατείνεται η οδηγία που επιτρέπει την είσοδο σε όσους ταξιδεύουν από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μάλτα, μόνο με την διενέργεια αρνητικού τεστ ως 72 ώρες πριν την άφιξή τους στη χώρα μας.
Επίσης, η υποχρέωση τεστ κορωνοϊού πριν την άφιξη στην Ελλάδα, επεκτείνεται σε επτά ακόμη χώρες: τις Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Τέλος, παραμένει η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα από χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ, με εξαίρεση τη λίστα των 11 χωρών στις οποίες επιτρέπεται το ταξίδι. Οι χώρες αυτές είναι οι: Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα νέα μέτρα θα έχουν ισχύ ως τις 31 Αυγούστου και ώρα 23:59.
Ο κορονοϊός είναι εδώ και το καμπανάκι κινδύνου ηχεί πιο δυνατά από ποτέ. Από αύριο, που οι εκδρομείς θα αφήσουν τα αστικά κέντρα και θα μεταβούν στην επαρχία και στα νησιά για το δεύτερο κύμα διακοπών του Αυγούστου, αυτό του Δεκαπενταύγουστου, η ανησυχία είναι έκδηλη στην κυβέρνηση και τις υγειονομικές Αρχές, που δεν προλαβαίνουν να «σβήνουν» πυρκαγιές και να βλέπουν να ξεπηδούν νέες εστίες.
Το «μότο» η νόσος δεν χτυπά τους νέους έχει καταρριφθεί και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, τα κρούσματα αυξάνονται με μαθηματική ακρίβεια και το γεγονός ότι η πλειονότητά τους είναι ασυμπτωματικοί ή ηπίως συμπτωματικοί, διασπείρουν τον ιό με τις συνέπειες να είναι ολέθριες και τα αποτελέσματα αυτής της υπερέκθεσης της κοινωνίας στον ιό να έρχονται σε δύο περίπου εβδομάδες, δηλαδή στο τέλος Αυγούστου.
Τα τοπικά lockdown μπορεί να φέρνουν αποτέλεσμα περιορίζοντας την διασπορά, ωστόσο, οι εστίες είναι πολλές κι ανεξέλεγκτες κι αυτό πυροδοτεί το δεύτερο κύμα, το οποίο είναι εδώ μαζί με τα… παρελκόμενά του. Ετσι λοιπόν, δεν αποκλείεται προς το τέλος του μήνα να δούμε πιο δραστικά μέτρα να πέφτουν στο τραπέζι.
Ανευ προηγουμένου τα κρούσματα του 24ώρου
Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα κατά το χθεσινό 24ωρο, καταγράφοντας τον μεγαλύτερο αριθμό από την ημέρα που ξεκίνησε η καταγραφή από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Συγκεκριμένα τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης 12 Αυγούστου, με τον αριθμό 262 να τρομάζει.
Αναλυτικά η ανακοίνωση: 262 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6177, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες. 1528 (24.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3002 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 8 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 132 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 216 θανάτους συνολικά στη χώρα. 73 (33.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων στη χώρα
– 22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– 7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– 66 κρούσματα από την Π.Ε. Αττικής, 14 εκ των οποίων σχετίζονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 85 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα 36 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε Λακωνίας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου,
– 11 κρούσματα στην στην Π.Ε. Μαγνησίας, 7 εκ των οποίων συνδέονται με συρροές.
– 7 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης,
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,
– 5 κρούσματα στην 5 στην Π.Ε. Πιερίας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρεβέζης,
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων,
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας,
– 8 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
Τσιόδρας: 36 τα κρούσματα κορονοϊού στον οίκο ευγηρίας
Η διασπορά του κορονοϊού στο γηροκομείο έγινε από εργαζόμενο, καθώς άτομο του περιβάλλοντός του είχε πάει σε συναυλία στη Χαλκιδική. Αυτό δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος επισκέφθηκε τον χώρο την Τετάρτη ύστερα από την είδηση-βόμβα για τα δεκάδες κρούσματα στο γηροκομείο, συνοδευόμενος από τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου καθώς και τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στην Α Παθολογική Κλινική του «ΑΧΕΠΑ» Συμεών Μεταλλίδη.
Κατά την έξοδό του από το γηροκομείο, ο κ.Τσιόδρας έκανε γνωστό ότι -σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία που έχουν- ο ιός φέρεται να μεταδόθηκε από εργαζόμενο, ο οποίος προ ημερών, άτομο του περιβάλλοντος του είχε πάει σε συναυλία που είχε γίνει στη Χαλκιδική.
Επίσης, όπως είπε, τα κρούσματα στο γηροκομείο ανέρχονται σε 36, εκ των οποίων οι 33 είναι ηλικιωμένοι και οι 3 εργαζόμενοι. Ο κ.Τσιόδρας, παράλληλα, τόνισε ότι χαιρέτησε όλους τους τρόφιμους του γηροκομείου, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, ενώ όσοι είναι θετικοί στον ιό θα μεταφερθούν σε νοσοκομείο της πόλης.
Οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί, ενώ όλοι όσοι παρουσίασαν συμπτώματα μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, θα παρθούν μέτρα στη μονάδα σε συνεννόηση με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Αποφασίστηκε λοιπόν να τεθεί ο οίκος ευγηρίας σε καραντίνα επτά ημερών.