Αυτές τις μέρες, που κάποιοι έχουν ήδη φύγει, κάποιοι επιστρέφουν και μερικοί απομείναμε να αναπολούμε περασμένες διακοπές μας, μαζί με τις παραλίες και τα άσπρα σπιτάκια των κυκλαδίτικων νησιών μας έρχονται στο νου κι όλα εκείνα τα φαγητά που δοκιμάσαμε και μας άρεσαν. Άλλα τόσο εύκολα που δεν χρειάζεται να γνωρίζεις καν τη συνταγή τους, άλλα με τοπικά υλικά που αν δεν τα έχεις χάνεται η νοστιμιά του φαγητού κι άλλα που δεν τα είχαμε απλά σκεφτεί, αλλά εύκολα μπορούν να ενταχθούν στην καθημερινότητά μας. Λαδερά, μαγειρευτά, στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα, τα φαγητά των διακοπών μας μοσχοβολάνε ήλιο, καλοκαίρι, Ελλάδα.
Δείτε δυο συνταγές που μοσχοβολούν Ελλάδα
Πελαγίσιες σάρπες με μπάμιες
1200 γρ. σάρπες πελαγίσιες (υπολογίζουμε τουλάχιστον 300 γραμμάρια το κάθε ψάρι) ή φέτες κάποιου άλλου μεγαλύτερου ψαριού
1 λεμόνι
1 κιλό μπάμιες (+ 1κ. κ. αλάτι και 1-2 κ. σ. ξίδι)
500 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
80 ml ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
½ κ. σ. αγουρίδα ή ξίδι
αλάτι και πιπέρι
1-2 κ. σ. μαϊντανό ή άνηθο
Ζητάμε από τον ιχθυοπώλη να καθαρίσει τις σάρπες από τα λέπια τους, να αφαιρέσει τα εντόσθια αλλά και τη μαύρη μεμβράνη από το εσωτερικό της κοιλιάς τους. Τις πλένουμε καλά, τις αλατίζουμε και τις περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού και τις αφήνουμε να σταθούν σε μια πιατέλα. Καθαρίζουμε προσεκτικά τις μπάμιες, σαν να ξεφλουδίζουμε το «καπελάκι» του κεφαλιού. Τις απλώνουμε σε μια άλλη πιατέλα, τις περιχύνουμε με την αγουρίδα, τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τις αφήνουμε να σταθούν για μια-δυο ώρες στον ήλιο για να βγάλουν τα υγρά τους. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, μαραίνουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τις μπάμιες, καλά ξεπλυμένες και στεγνές, φροντίζοντας να τις ανακατεύουμε, προσεκτικά, για να μη διαλυθούν. Όταν έχουν απορροφηθεί τα περισσότερα υγρά τους, τις περιχύνουμε με την αγουρίδα ή με το ξίδι και αμέσως μετά ρίχνουμε στο τηγάνι και τις ντομάτες. Προσθέτουμε το μαϊντανό ή τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε τις μπάμιες να μαγειρευτούν για άλλα 5 λεπτά και στη συνέχεια αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Μεταγγίζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα ταψί, αναλόγου μεγέθους και τοποθετούμε πάνω του τα κομμάτια του ψαριού. Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο, στους 190ο С, φούρνο, τοποθετώντας τη σχάρα στην πιο χαμηλή βαθμίδα του φούρνου. Το φαγητό θα είναι έτοιμο όταν θα έχουν μαλακώσει οι μπάμιες και θα έχει ψηθεί, στον επιθυμητό βαθμό, το ψάρι. Αν θέλουμε να διατηρήσει το ψάρι τους χυμούς του, σκεπάζουμε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο το οποίο αφαιρούμε τα 15 τελευταία λεπτά για να επιτρέψουμε στο ψάρι να ροδίσει. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για λίγα λεπτά και το σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό. Σημ. Αν μαγειρέψουμε ένα ολόκληρο ψάρι, άκοπο, δεν θα πρέπει να αφήσουμε για πολλή ώρα τις μπάμιες στο τηγάνι γιατί το μεγαλύτερο ψάρι απαιτεί και περισσότερη ώρα στο φούρνο (πάνω από τις μπάμιες). Οι σάρπες σε πολλά μέρη δεν συγκαταλέγονται στα καλά ψάρια, γιατί ζούνε μέσα στο λιμάνι. Εδώ επιλέγουμε τις πελαγίσιες σάρπες της Δωδεκανήσου, με τη νόστιμη, κρουστή σάρκα.
Χταπόδι με μελιτζάνες και πατάτες
5-6 αργείτικες μελιτζάνες, κομμένες σε ροδέλες
1 χταπόδι 1,5 – 2 κιλά
5-6 πατάτες, κομμένες στα 4 ή στα 6, σε μεγάλους κύβους
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4-5 ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1-2 φύλλα δάφνη
120 ml ελαιόλαδο
πιπέρι
1 κ. κ. ξύσμα λεμονιού
Πλένουμε καλά το χταπόδι, το κόβουμε κομματάκια και το αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει. Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε 3-4 ροδέλες την κάθε μία. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες για λίγο. Στη συνέχεια τηγανίζουμε και τις πατάτες. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε το χταπόδι και αφού το ροδίσουμε από όλες τις πλευρές του για 2-3 λεπτά, ρίχνουμε και τη ντομάτα, τον μαϊντανό, το πιπέρι και τη δάφνη. Βάζουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες πάνω από το χταπόδι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα κι αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα του. Ενδέχεται να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό, αν δούμε πως σώνονται τα υγρά του. Λίγα λεπτά πριν κατεβάσουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού.