Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Δύο Αγιορείτικες συνταγές που θα λατρέψετε

Δύο  Αγιορείτικες συνταγές που θα λατρέψετε

Δύο γνήσιες μοναστηριακές συνταγές από το βιβλίο του Αγιορείτη μοναχού Επιφάνιου!

Βλήτα με Κολοκυθάκια - Αγιορείτικη Συνταγή

 

 

 

 

 

Βλήτα με κολοκυθάκια γιαχνί

Υλικά:

1/2 κιλό βλήτα
1/2 κιλό κολοκυθάκια
4 ξερά κρεμμύδια
1 ματσάκι άνηθος
1 ματσάκι μαϊντανός
200 γραμμάρια λάδι
αλάτι, πιπέρι
2 λεμόνια

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα βλήτα και τα πλένουμε. Τα κολοκυθάκια πρέπει να είναι μικρά, περίπου 7 με 10 εκατοστά στο μήκος και δύο πόντους διάμετρο. Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια μας και τα σοτάρουμε. Αφού ροδίσουν λίγο, ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και τα βλήτα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Στη συνέχεια προσθέτουμε μισό λίτρο νερό και το αλάτι. Κατόπιν σκεπάζουμε αφού δυναμώσουμε τη φωτιά. Μετά από μισή ώρα ρίχνουμε τα μυρωδικά και το πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20 λεπτά. Αμέσως πριν κατεβάσουμε το φαγητό, ρίχνουμε τον χυμό από τα δύο λεμόνια.

Σουπιές στιφάδο

Υλικά (για 4 μερίδες):

1+1/2 κιλό σουπιές καθαρισμένεςΣουπιές Στιφάδο - Αγιορείτικη Συνταγή
8 ως 10 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
5 με 6 σκελίδες σκόρδο
2 ή 3 κουταλιές πελτές
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
5 ως 6 φύλλα δάφνης
μαυροπίπερο σε σπυριά
κανέλα σε ξύλο
γαρίφαλο σε καρφάκια
300 γρ. λάδι
αλάτι

Μοναχός Επιφάνιος ΜαγειρεύειΕκτέλεση

Μπορούμε να τις καθαρίσουμε μόνοι μας, αν δεν φοβόμαστε μήπως μαυρίσουν οι άκρες των νυχιών μας. Αφαιρούμε πρώτα το κόκαλο και τα εντόσθια μαζί με τα μελάνια, τις πλένουμε και τις βράζουμε για σαράντα πέντε λεπτά περίπου. Μπορούμε όμως να τις αγοράσουμε καθαρισμένες από τον ψαρά μας. Επίσης υπάρχουν κατεψυγμένες πολύ καθαρές. Όπως και να είναι, θέλουν πρώτα ζεμάτισμα. Κατόπιν τις κόβουμε σε κομμάτια αναλόγως της αρεσκείας μας. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα σοτάρουμε με το λάδι. Ρίχνουμε δυο κουταλιές από το ζουμί, στο οποίο τις βράσαμε, καθώς και όλα τα μυρωδικά και το κρασί. Αφού βράσουν αρκετά επί τριάντα λεπτά περίπου, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις σουπιές και τον πελτέ αραιωμένο, καθώς και το αλάτι (έπειτα από δέκα λεπτά δυνατού βρασμού). Χαμηλώνουμε κατόπιν στο ελάχιστο τη φωτιά και περιμένουμε ώσπου να φύγουν όλα τα ζουμιά.

Οι συνταγές προέρχονται από το βιβλίο “Μαγειρική του Αγίου Όρους” που περιέχει 126 από τις πλέον αντιπροσωπευτικές αγιορείτικες συνταγές για να μαγειρεύετε εύκολα, παραδοσιακά και προπαντός υγιεινά!

Πηγές φωτογραφιών: www.photoreportage.grwww.aeginaphotographer.com

About Μαρία Νικολοπούλου