Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Είδωλα για το σκουπιδοτενεκέ

Είδωλα για το σκουπιδοτενεκέ

 

Όταν του την έπεσαν επειδή είχε εκφράσει το παράπονό του που δεν έχουμε «Χαροντς» στην Ελλάδα, σύμπας ο αστικός Τύπος ύψωσε ασπίδα προστασίας γύρω του, κατηγορώντας τους… «μικρόψυχους αριστερούς».

Όταν ο φωτογραφικός φακός τον συνέλαβε να συμμετέχει σε κορονοπάρτι στο Ντουμπάι, η ίδια ασπίδα προστασίας: το παιδί δεν έφυγε από την Ελλάδα του λοκντάουν για να επιδοθεί σε κραιπάλη στο Ντουμπάι, όπως κάποιοι λεφτάδες. Βρισκόταν εκεί κάνοντας προετοιμασία.

Όταν εμφανίστηκε στους ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο με τα ρούχα της χορηγού εταιρίας, χωρίς εθνόσημο και χωρίς το GREECE ή ΗΕLLAS, πάλι έσπευσαν να δικαιολογήσουν τα πάντα. Τα έριξαν στη χορηγό εταιρία.

‘Οταν στον επόμενο αγώνα του εμφανίστηκε… ως διά μαγείας το εθνόσημο στη φανέλα (άρα μπορούσε να γίνει εξαρχής και δεν έγινε με επιλογή του επαγγελματία αθλητή, την οποία αποδέχτηκαν οι υπεύθυνοι της ελληνικής αποστολής), το πέρασαν στο ντούκου.

Τώρα, που δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει το anti-covid εμβόλιο παρά μόνο αν γίνει υποχρεωτικό για τους αθλητές του αγωνίσματός του, δεν μπορούν να τον υπερασπιστούν. Δεν είναι, όμως, ο Πολάκης, για να τον περάσουν «γενεές δεκατέσσερις». Επιασαν, λοιπόν, τις νουθεσίες: «Κρίμα, Στέφανε», «Ο Στέφανος πρέπει να προσέχει, γιατί είναι πρότυπο για τους νέους», «Πρέπει να τιθασεύσει το νεαρόν της ηλικίας του» και άλλα τέτοια… πατρικά.

Ο επαγγελματίας τενίστας Τσιτσιπάς, Νο 3 στην παγκόσμια κατάσταση, έχει καβαλήσει το καλάμι. Ακόμα και στους αγώνες βγάζει συχνά τον κωλοπαιδισμό του. Δεν έχει τη στοιχειώδη μόρφωση για να αρθρώσει μερικές σωστές προτάσεις, στα ελληνικά ή στα αγγλικά. Οι δηλώσεις του έχουν πάντοτε αναφορά στον εαυτό του και σε τίποτ’ άλλο: «έπαιξα τέλεια», «έκανα αυτό, έκανα το άλλο» κτλ. Οταν, όμως, είναι μόνος του στο πάνελ μιας συνέντευξης Τύπου, χωρίς τους συμβούλους επικοινωνίας που σίγουρα διαθέτει η ομάδα του, βγάζει συχνά τον πραγματικό του εαυτό, χαλώντας την εικόνα που κατασκεύασαν γι’ αυτόν.

Προς το παρόν, το προϊόν «Τσιτσιπάς» δεν πωλείται στην ελληνική αγορά παρά μόνο από σπόντα. Τυχαίνει να είναι Ελληνας και πουλάει κυρίως διαφημιστικά (η Ελλάδα δεν είναι στο χάρτη των επαγγελματικών τενιστικών τουρνουά). Σε μια επόμενη φάση, όμως, τα πράγματα μπορεί ν’ αλλάξουν. Μπίζνες είναι ο επαγγελματικός αθλητισμός. Θα πέσουν, λοιπόν, πάνω του οι σύμβουλοι επικοινωνίας και θα προσπαθήσουν να τον… σουλουπώσουν. Να μη βγάζει με το παραμικρό τον κωλοπαιδισμό του, γιατί χαλάει την εικόνα του προϊόντος.

Μας είναι αδιάφορο αν θα τα καταφέρουν. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να μη γίνονται τέτοιοι τύποι κοινωνικά πρότυπα, είδωλα που τα προσκυνά η νεολαία. Να βλέπεις τους αγώνες, αν σου αρέσει ένα άθλημα, να θαυμάζεις την ικανότητα και το ταλέντο των επαγγελματιών αθλητών, αλλά ως εκεί.

ΥΓ1. Μετά το σάλο που ξέσπασε από τις δηλώσεις του, ο Τσιτσιπάς έβαλε στο Ινσταγκραμ μια φωτογραφία του από τενιστικό γήπεδο, στην οποία κυριαρχεί μια ελληνική σημαία και έγραψε στη λεζάντα: «Προσέχοντας τον εαυτό σου, προσέχεις επίσης και αυτούς που βρίσκονται δίπλα σου»! Μας είπε, δηλαδή, ότι είναι… Ελληνάρας και να προσέχουμε τι λέμε γι’ αυτόν…

ΥΓ2. Η τύχη το έφερε να πληροφορηθώ τις δηλώσεις Τσιτσιπά κατά ένα παράδοξο τρόπο. Βρισκόμουν στο «Βενιζέλειο» του Ηρακλείου για μια επέμβαση ρουτίνας στο μάτι και όταν με μετέφεραν στο χειρουργείο οι γιατροί συζητούσαν αυτό το θέμα. Ξέροντας την ιδιότητά μου, με ρώτησαν τη γνώμη μου. Δεν πρόλαβα να ξεκινήσω με τη φράση «το παιδί είναι ηλίθιο» και ακολούθησε ένας χείμμαρρος οργής από τους γιατρούς. Οχι τόσο για τον Τσιτσιπά όσο για εκείνους που δίνουν λεφτά και στήνουν διαφημιστικές καμπάνιες για θέματα υγείας μοιράζοντας λεφτά σε άτομα σαν τον Τσιτσιπά. Εξέφραζαν την αγωνία τους για το χαμηλότατο επίπεδο εμβολιασμού στη χώρα και ιδιαίτερα στην Κρήτη και την οργή τους για το γεγονός ότι δεν οργανώθηκε μια καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού, η οποία θα απέδιδε πραγματικά. Οχι με Τσιτσιπάδες αλλά με επιστήμονες και σοβαρούς ανθρώπους. Το καταγράφω ως ένδειξη τιμής στους γιατρούς.

About Μαρία Νικολοπούλου