Είμαι 33 χρόνια γιατρός, αυτό που θέλω στην κλινική πράξη είναι να μην έχω άγχος όταν περιθάλπτω. Προσαρμοζόμαστε σε κάθε εφημερία για να τα βγάλουμε πέρα. Οι κλινικές είναι το ανάχωμα στη ΜΕΘ. Αν δεν κάνουμε σωστή αντιμετώπιση, μπορεί αυτοί οι ασθενείς να καταλήξουν στις ΜΕΘ. Οι ηλικίες των νοσηλευόμενων είναι 40 με 65 ετών κι ο μέσος όρος έχει πέσει στα 50-55 έτη
Ο πρόεδρος εργαζομένων του Λαϊκού νοσοκομείου και ο προϊστάμενος κλινικής covid μίλησαν για την εφημερία «σοκ» που βίωσαν τη Δευτέρα και την έκρηξη εισαγωγών, ενώ εξέπεμψαν SOS για την επόμενη. Ο Νίκος Ορφανός προϊστάμενος της κλινικής είπε χαρακτηριστικά ότι η εφημερία ξεκίνησε με 46 ανοιχτά κρεβάτια και μέσα σε 12 ώρες τα περιστατικά έφτασαν τα 91.
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μίλησε για το άνοιγμα της αγοράς, δηλώνοντας πως είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση και πως πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί και πολίτες και Πολιτεία.
Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, χρειάζεται σύνεση και ψυχραιμία. Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε Επιπλέον μέτρα να πάρει η Πολιτεία για να καλύψει όλους τους ασθενείς, για να μην αυξηθούν τα κρούσματα. Θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα πριν φτάσουμε στο κλείσιμο. Πλέον, πρέπει να μην πάμε τον ιό στο σπίτι μας. Ακόμα κι όταν έρχεται κάποιος να προσφέρει υπηρεσίες, για παράδειγμα ένας υδραυλικός. Ανοίγουμε παράθυρα, φοράμε διπλή μάσκα.
Πρέπει να αραιώσουν οι επιβάτες στα μέσα μεταφοράς. Μεταδίδεται ο ιός, είναι επιθετικός. Πρέπει να υπάρχουν κίνητρα για να φοράνε την πιο αποτελεσματική μάσκα με χορηγία της πολιτείας και να χρησιμοποιηθούν τα ταξί για να αραιώσει ο κόσμος. Πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί λόγω των μεταλλάξεων» τόνισε μεταξύ άλλων.
Χαρακτηριστική της πολεμικής κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι η περιγραφή του για την εφημερία της Κυριακής προς Δευτέρα. «Είναι πρωτόγνωρη εμπειρία. Εδώ και 30 χρόνια που είμαι στο χώρο, δεν έχω ξαναζήσει κάτι ανάλογο. Νοσηλεύαμε σε φορεία ορισμένους ασθενείς με οβίδες οξυγόνου. Η μεγάλη πίεση ασκείται στις κλινικές, ενώ έχουμε ασθενείς απ’ όλες τις ηλικίες στο νοσοκομείο» είπε ο κ. Ορφανός.
Από την πλευρά του ο Τάσος Αντωνόπουλος Πρόεδρος Εργαζομένων Λαϊκού Νοσοκoμείου αποκάλυψε πως: «Κάναμε προσωρινή αναστολή της β’ χειρουργικής για 10 μέρες, για να αντέξουμε την πίεση. Οχι μόνο δεν “άντεξε” 10 μέρες, αλλά, μέσα σε 12 ώρες γέμισε με σφοδρότητα κι έκλεισαν όλες οι θέσεις».
Ο κ. Αντωνόπουλος, εξήγησε ότι «είμαστε στην κορύφωση του κύματος» και έκανε έκκληση λέγοντας ότι «την Πέμπτη ενημερώνουμε ότι θα ξεκινήσουμε εφημερία με ελάχιστα κρεβάτια. Είμαστε στο μηδέν. Κάθε εφημερία θα μας “τρώει” και μία κλινική; Δεν θα αντέξει το σύστημα. Εκπέμπουμε SOS για την εφημερία, θέλουμε βοήθεια από άλλα νοσοκομεία την Πέμπτη που έχουμε ξανά εφημερία…»
Από την πλευρά του, ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης μίλησε για την κατάσταση πίεσης που βιώνουν, αλλά και να την προσαρμογή που κάνουν σε κάθε εφημερία ώστε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά. Επίσης, δήλωσε πως οι ηλικίες που νοσηλεύονται είναι 40-65 ετών.
«Είμαι 33 χρόνια γιατρός, αυτό που θέλω στην κλινική πράξη είναι να μην έχω άγχος όταν περιθάλπτω. Προσαρμοζόμαστε σε κάθε εφημερία για να τα βγάλουμε πέρα. Οι κλινικές είναι το ανάχωμα στη ΜΕΘ. Αν δεν κάνουμε σωστή αντιμετώπιση, μπορεί αυτοί οι ασθενείς να καταλήξουν στις ΜΕΘ. Οι ηλικίες των νοσηλευόμενων είναι 40 με 65 ετών κι ο μέσος όρος έχει πέσει στα 50-55 έτη» είπε ο κ. Λουκίδης.
Εξάλλου, αποκάλυψε ότι «σ’ αυτό το κύμα, οι άνθρωποι που έρχονται στο νοσοκομεία νοσούν γρηγορότερα. Νοσούν από τη δεύτερη προς τρίτη μέρα, ενώ το προηγούμενο διάστημα, νοσούσαν την πέμπτη με έβδομη ημέρα νοσηλείας».
ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO
madata.gr