Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση πολλών τύπων καρκίνου με εξέταση αίματος

Ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση πολλών τύπων καρκίνου με εξέταση αίματος

Σοβαρές ελπίδες για την έγκαιρη διάγνωση πολλών τύπων καρκίνου μέσα από μία απλή εξέταση αίματος δίνουν τα αποτελέσματα των δοκιμών από Βρετανούς ερευνητές ενός νέου είδους τεστ.

Πρόκειται για το τεστ «Galleri», το οποίο χρησιμοποιώντας μία εξέταση αίματος, αναζητά αλλαγές σε κομμάτια του γενετικού κώδικα που οφείλονται σε 50 διαφορετικούς καρκίνους. Ο έγκαιρος εντοπισμός του θεραπεύσιμου καρκίνου μπορεί να σώσει ζωές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μεταξύ 5.000 ατόμων που είχαν επισκεφτεί τον γιατρό τους με ύποπτα συμπτώματα, στην Αγγλία ή την Ουαλία, το τεστ αποκάλυψε το 75% όσων τελικά είχαν καρκίνο, ενώ στο 85% αυτών των περιπτώσεων, εντόπισε επίσης την αρχική εστία του καρκίνου.

Υπήρξαν ωστόσο και περιπτώσεις που το τεστ έδειξε αρνητικό αποτέλεσμα σε άτομα που τελικά αποδείχθηκε πως είχαν καρκίνο.

Το τεστ παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα «έργο σε εξέλιξη», λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά εκφράζουν τη αισιοδοξία τους ότι θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των καρκίνων που εντοπίζονται.

Συχνά, οι ασθενείς με καρκίνο έχουν συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους, που μπορεί να οφείλονται σε μια σειρά πιθανών αιτιών, και απαιτούν πολλαπλές εξετάσεις και επισκέψεις στο νοσοκομείο.

Αν και δεν είναι αρκετά ακριβές για να «αποκλείσει ή να επιβεβαιώσει τον καρκίνο», το τεστ ήταν πραγματικά χρήσιμο για τους ασθενείς, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Μαρκ Μίντλετον, στο BBC News.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, στο Σικάγο.

Η έρευνα χρησιμοποιεί το τεστ Galleri, που αναπτύχθηκε από την καλιφορνέζικη εταιρεία Grail, και σε χιλιάδες ανθρώπους χωρίς συμπτώματα, για να διαπιστώσει εάν μπορεί να ανιχνεύσει κρυφούς καρκίνους.

Τα αρχικά αποτελέσματα αναμένονται το επόμενο έτος – και, εάν είναι επιτυχή, το NHS στην Αγγλία σχεδιάζει να επεκτείνει την ανάπτυξη σε ένα ακόμη εκατομμύριο άτομα το 2024 και το 2025.

Το τεστ είναι ιδιαίτερα καλό για την εύρεση δυσανάγνωστων καρκίνων όπως καρκίνους κεφαλής και τραχήλου, εντέρου, πνεύμονα, παγκρέατος και λαιμού.

About Μαρία Νικολοπούλου