Με “ζεστά” μετρητά και απευθείας στα χέρια των ασφαλισμέων θα καταβάλλονται οι αποζημιώσεις για τα γυαλιά οράσεως και τις ειδικές θεραπείες, σύμφωνα με νέα απόφαση που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ.
Σε απευθείας καταβολή αποζημιώσεων στους ασφαλισμένους με μετρητά προχωρά ο ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια γυαλιών οράσεως, αλλά και τις πολύπαθες θεραπείες ειδικής αγωγής, δίνοντας τέλος στην πολύμηνη ταλαιπωρία που είχε προκληθεί με το νέο σύστημα πληρωμής μέσω voucher, το οποίο είχε επιχειρήσει να εφαμόσει ανεπιτυχώς η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με νέα ομόφωνη απόφαση του ΕΟΠΥΥ και “εξαιτίας της καθυστέρησης στη συμφωνία με τους θεραπευτές Ειδικών Θεραπειών και τους προμηθευτές οπτικών ειδών”, αποφασίσθηκε η καταβολή των αποζημιώσεων απευθείας σε δικαιούχους του Οργανισμού για δαπάνες που διενεργήθηκαν ή θα διενεργηθούν έως και τις 31-12-2019 και αφορούν προμήθεια οπτικών ειδών και χορήγηση ειδικών θεραπειών.
Το Υπουργείο Υγείας ανταποκρίθηκε στις αγωνιώδεις φωνές των γονιών παιδιών με αυτισμό, αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίοι μιλώντας στο iatropedia.gr, δήλωναν πριν από μερικές ημέρες ότι ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται από την 1η Οκτωβρίου σε άτυπη στάση πληρωμών για τις θεραπείες ειδικής αγωγής. Οι γονείς υποστήριξαν ότι δεν αντέχουν πλέον να καλύπτουν τις θεραπείες των παιδιών τους, πληρώνοντας από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό δαπάνες, τις οποίες υποχρεούται η πολιτεία να καταβάλλει. Η νέα απόφαση του ΕΟΠΥΥ, δίνει προσωρινή λύση στο πρόβλημά τους.
Πόσα χρήματα θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για γυαλιά οράσεως
Το ποσό που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας, είναι 100 ευρώ για κάθε αγορά γυαλιών ή φακών επαφής. Αν η αγορά είναι μεγαλύτερη των 100 ευρώ, το ποσό θα το επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος.
Η παροχή καταβάλλεται στους ασφαλισμένους, ως εξής:
Ενα ζευγάρι γυαλιών κάθε 4 χρόνια ή 1 ζευγάρι φακών επαφής κάθε δύο χρόνια.Σε παιδιά ως 12 ετών χορηγούνται άθραυστα γυαλιά ασφαλείας κάθε 2 χρόνια.Για την προμήθεια γυαλιών πρεσβυωπίας, ο ΕΟΠΥΥ χορηγεί αποζημίωση μόνο σε ασφαλισμένους άνω των 40 ετών και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν λάβει άλλα γυαλιά σε διάστημα τετραετίας, για άλλη διαταραχή όρασης.Σε περίπτωση ”κερατόκωνου” χορηγείται ειδικός κερατοκωνικός φακός που αντικαθίσταται κάθε εξάμηνο.
Η απόδοση της δαπάνης θα γίνεται με βάση το παραστατικό αγοράς και την ιατρική γνωμάτευση που εκδίδεται ηλεκτρονικά και στην οποία αναφέρονται, εκτός από τα στοιχεία του γιατρού και του ασθενή, ο κωδικός νόσου (ICD10) της οπτικής διαταραχής, τα δεδομένα της μέτρησης οπτικής οξύτητας σε κάθε οφθαλμό, τα οποία τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα χορήγησης γυαλιών ή φακών επαφής.
ΕΟΠΥΥ: “Δεν είναι δική μας υπαιτιότητα”
Απολογητικός εμφανίζεται ο Οργανισμός, δηλώνοντας ότι “η δημιουργηθείσα κατάσταση σε καμία περίπτωση δεν έχει υπαιτιότητα του διοικούμενου”, καθώς εδώ και πάνω από ένα χρόνο, η αποζημίωση των γυαλιών οράσεως και ειδικών θεραπειών έχουν μετατραπεί σε μια δαιδαλώδη διαδικασία, με τον ΕΟΠΥΥ να προσπαθεί να εφαρμόσει την αποζημίωση με voucher και τους παρόχους να μην αποδέχονται τη διαδικασία.
Τι έγινε με τα περίφημα voucher;
Με τροπολογία η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε αναιρέσει προσωρινά την αποζημίωση των οπτικών – οπτομετρών και θεραπευτών ειδικής αγωγής μέσω voucher, απόφαση που είχε ψηφιστεί βιαστικά τον Αύγουστο του 2018 και είχα μείνει στα χαρτιά. Οι πάροχοι δήλωναν ότι το Υπουργείο Υγείας, είχε προχώσει στην εφαρμογή του μέτρου μονομερώς, χωρίς να προηγηθεί δηλαδή σχετική συμφωνία.
ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr