Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση πληρωμών του προγράμματος των «Νέων Γεωργών».
10.561 νέοι αγρότες σε όλη τη χώρα έλαβαν ένα ποσό κοντά στα 280 εκατ. ευρώ, το 70% του ποσού της συνολικής ενίσχυσης που δικαιούνται.
Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Γιώργο Στύλιο, θα ολοκληρωθεί η ένταξη ακόμα 3.400 νέων στο πρόγραμμα, με την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενστάσεων και την καταβολή σε αυτούς ποσού 89 εκατ. ευρώ.
Το τελευταίο πρόγραμμα των «Νέων Γεωργών» είναι το μεγαλύτερο που έχει υλοποιηθεί στη χώρα μας μέχρι σήμερα, μια και συνολικά ενισχύονται 14.000 νέοι στις 13 περιφέρειες της χώρας με ένα ποσό που φτάνει στα 525 εκατ. ευρώ για να ασχοληθούν επαγγελματικά με την πρωτογενή παραγωγή.
Για την ακρίβεια, στηρίζονται με 35.000 έως 40.000 ευρώ οι νέοι κάτω των 41 ετών που επιθυμούν να επενδύσουν και να δραστηριοποιηθούν στην αγροτική οικονομία. Ποσό διπλάσιο από τις προηγούμενες προσκλήσεις του προγράμματος των «Νέων Αγροτών», το οποίο καθορίζεται τόσο από το είδος της επένδυσης που σκοπεύει να πραγματοποιήσει ο κάθε νέος αγρότης όσο και από την περιοχή στην οποία αυτή θα λάβει χώρα.
Οι αιτήσεις και η αξιολόγησή τους ολοκληρώνονται σε λιγότερο από 6 μήνες χάρη στην εισαγωγή και στην πιλοτική εφαρμογή για πρώτη φορά μιας καινοτομίας: του Ψηφιακού Φακέλου.
Σύμφωνα με τον κ. Στύλιο, το επόμενο μεγάλο ορόσημο του προγράμματος θα είναι σε τρία χρόνια από τώρα. Όταν αυτοί οι Νέοι Αγρότες θα ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους και θα λάβουν το υπόλοιπο 30% της ενίσχυσης που τους αναλογεί.
Aύξηση προϋπολογισμού-επιδοτήσεις
Εν τω μεταξύ, στην αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος νέων αγροτών κατά περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επιπλέον 1.000 νέοι αγρότες σε νευραλγικές για τον αγροδιατροφικό τομέα περιφέρειες της χώρας, προσανατολίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Και αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν περιφέρειες με μεγάλο αριθμό νέων αγροτών που είναι επιλαχόντες, δηλαδή είναι επιλέξιμοι για ένταξη αλλά δεν εντάσσονται, καθώς δεν επαρκούν οι πόροι.
Σε κάθε περίπτωση, όσοι νέοι αγρότες ενταχθούν τελικά στο πρόγραμμα έχουν διπλό όφελος:
- από τη μία θα λάβουν την επιδότηση των 35-40.000 ευρώ (το ποσό των 35.000 αυξάνεται κατά 2.500 για τις ορεινές περιοχές και τα νησιά έως 3.100 κατοίκους και κατά 2.500 για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που στη μελλοντική κατάσταση έχουν πτηνοκτηνοτροφική παραγωγική κατεύθυνση),
- από την άλλη θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο επενδυτικό πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης ώστε να αποκτήσουν σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και συστήματα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα Σχέδια Βελτίωσης πρόκειται να προκηρυχθούν έως τα τέλη του 2022.
Σημείωση: Για την ένταξη στο πρόγραμμα υποβάλλεται, κατόπιν προσκλήσεως, ηλεκτρονικά στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, αίτηση και επιχειρηματικό σχέδιο με διάρκεια από 3 έως 4 έτη. Το πρόγραμμα έχει αναπτυξιακή διάσταση και στόχος του είναι να στηρίξει αυτούς που πραγματικά θέλουν να επενδύσουν στον αγροτικό χώρο και όχι ευκαιριακά να πάρουν ένα βοήθημα. Βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη επιχειρηματικού σχεδίου.
aftodioikisi.gr