Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Εως και 10 τρομερούς χειμώνες «βλέπει» η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου

Εως και 10 τρομερούς χειμώνες «βλέπει» η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου

«Οι επόμενοι 5 με 10 χειμώνες θα είναι τρομεροί αν δεν γίνει τίποτα» έγραψε στο Twitter η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Τίνε Φαν ντερ Στράτεν κάνοντας μια πολύ δυσοίωνη πρόβλεψη καθώς συνεχίζεται ο «καλπασμός» των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στη Γερμανία, το συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος έφτασε τα 995 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Παρασκευή, ενώ στη Γαλλία αυξήθηκε στα 1.130 ευρώ. Πρόκειται για αυξήσεις που είναι δεκαπλάσιες σχέση με πέρυσι και για τις δύο χώρες σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Πριν λίγες μέρες 25 Αυγούστου σημειώθηκε ιστορικό υψηλό ρεκόρ στην τιμή του φυσικού αερίου, που έφτασε τα 314 ευρώ η μεγαβατώρα. Η αντίστοιχη περσινή τιμή (Αύγουστος 2021) ήταν μόλις 27 ευρώ! Δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο σημειώθηκε αύξηση 1.066%. Επιπλέον, η τιμή χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια έφτασε στις 24 Αυγούστου στα 402 ευρώ η μεγαβατώρα στην Ελλάδα, όταν η αντίστοιχη τιμή τον Αύγουστο του 2021 ήταν 121,72 ευρώ, δηλαδή αύξηση σε ένα χρόνο 230%!

Στην ΕΕ αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν τις επιπτώσεις έχοντας κατά νου την βιομηχανική παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων και όχι τους λαούς που ήδη πληρώνουν πολύ ακριβά για ενέργεια και καύσιμα.

Για παράδειγμα η Τίνε Φαν ντερ Στράτεν ζητά «πάγωμα των τιμών του φυσικού αερίου» αλλά οι τιμές είναι ήδη πολύ ακριβές με βάση τις πολιτικές απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας της ΕΕ.

Πετάει, πετάει το …αέριο. Για πρώτη φορά μετά από τον περασμένο Μάρτιο, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη  ξεπέρασε τα 300 ευρώ τη μεγαβατώρα στο ενεργειακό χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, που διαμορφώνει τις τάσεις στις συναλλαγές, στη Γηραιά Ηπειρο.

Το συμβόλαιο εκπλήρωσης Σεπτεμβρίου ήταν στα 312 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,3%. Το συμβόλαιο παράδοση Οκτωβρίου διαπραγματευόταν μάλιστα χθες, στα 317 ευρώ. Για σύγκριση: πριν ένα χρόνο ήταν γύρω στα 50 ευρώ!

Οι δραματικά αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αποτελούν ένα ολοένα και μεγαλύτερο ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις γερμανικές εταιρείες», γράφει η Handelsblatt. «Η γερμανική βιομηχανία πληρώνει προς το παρόν οκτώ φορές πιο ακριβά το φυσικό αέριο, απ` ότι οι αμερικανικές», προειδοποιεί ο Κριστόφ Μπάουερ, καθηγητής Ενέργειας στο Πολυτεχνείο του Ντάρμσταντ.

«Εάν προσθέσετε φόρους και δασμούς, οι τιμές του φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι εννιά φορές πιο ακριβές από ότι στις ΗΠΑ» ,προσθέτει ο Γερμανός ειδικός.  «Μόνο που μια αποδυναμωμένη Γερμανία δεν πειράζει και τόσο την Ουάσιγκτον», σημειώνει εμφανώς πικρόχολα, η Handelsblatt.

Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει έναν χειμώνα με πολλές άγνωστες μεταβλητές, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Αποκαλύπτει μάλιστα τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, σύμφωνα τα οποία «σχεδόν οι μισοί Γερμανοί λένε ότι θα συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις κατά της αύξησης των τιμών των λογαριασμών. Στη Γερμανία, η υποστήριξη του πληθυσμού για ενέργειες κατά της Μόσχας ήταν ανέκαθεν, άλλωστε, μάλλον χλιαρή.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση τον περασμένο Ιούλιο, το 51% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μέσω των κυρώσεων η Γερμανία βλάπτει τον εαυτό της περισσότερο από τη Ρωσία. Με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος να έχει αυξηθεί πάνω από τα 700 ευρώ τη μεγαβατώρα , το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, η κοινωνική δυσαρέσκεια απειλεί να βάλει τη σφραγίδα της στην πολιτική ζωή. Την περασμένη εβδομάδα, προκλήθηκε πάταγος με δήλωση του αντιπροέδρου του  κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών, αλλά και της Bundestag, Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι ότι η Γερμανία πρέπει «να ανοίξει τον αγωγό Nord Stream 2 το συντομότερο δυνατό, για να γεμίσει τις δεξαμενές αποθήκευσης αερίου για το χειμώνα».  Η πρόταση αυτή μπορεί να προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ,καθώς συνιστά υποχώρηση απέναντι στη Ρωσία, αλλά όπως φαίνεται αρχίζει να κερδίζει έδαφος στην κοινή γνώμη, που αναζητεί λύσεις για να μην «παγώσει» το χειμώνα.

Ο πόλεμος στις… πλατείες

«Ο πόλεμος θα κριθεί ίσως περισσότερο στις πλατείες της Γερμανίας παρά στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας», εκτιμά η ιταλική επιθεώρηση Γεωπολιτικής, «InsideOver».

Για πολλούς λόγους, η Γερμανία είναι η περισσότερο εκτεθειμένη χώρα μέλος της ΕΕ  στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και στις κυρώσεις. Το Βερολίνο εξαρτάται πολύ από τις προμήθειες από τη Μόσχα, στις οποίες έχει βασίσει την ενεργειακή του πολιτική τις τελευταίες δεκαετίες. Μια πολιτική που πρέπει τώρα –και μάλιστα με το «πιστόλι στον κρόταφο»- να επανεξετάσει.

Όπως και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ. Καθώς η  Ευρώπη αποδεικνύεται ότι εξαρτάται περισσότερο από τη Ρωσία, παρά η Ρωσία από την Ευρώπη. Ή τουλάχιστον το ίδιο. Οι κυρώσεις φαίνεται, προς το παρόν, να κάνουν σχεδόν περισσότερο κακό στην Ευρώπη, παρά στη Μόσχα.

Οσο για το Κρεμλίνο; Βλέπει την ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται και χτυπάει εκεί που πονάει περισσότερο η Ευρώπη: Η μείωση της ροής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream1 –παρά την επίκληση τεχνικών προβλημάτων-είναι περισσότερο μια πολιτική κίνηση. Οι Γερμανικοί φορείς εκμετάλλευσης βρίσκονται σε δεινή θέση.Ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου -η Uniper- βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και επιβιώνει μόνο από τη δημόσια στήριξη με την κυβέρνηση, η οποία μέχρι στιγμής έχει καταβάλει 15 δισ. ευρώ. Η Uniper, χάνει κατά μέσο όρο περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα από τα μέσα Ιουνίου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Klaus-Dieter Maubach Κατά καιρούς οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ. Τους τρεις τελευταίους  μήνες η ζημιά ανήλθε σε 3,8 δισ. ευρώ.

Γιατί Τρίβει τα χέρια η Ουάσιγκτον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες το γνωρίζουν αυτό, αλλά, σύμφωνα με περισσότερους αναλυτές, αυτή η παρενέργεια δεν δυσαρεστεί την Ουάσιγκτον. Το αντίθετο μάλιστα. Για χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες δυσανασχετούν με την ευρωπαϊκή πολιτική ενίσχυσης των σχέσεων με τη Μόσχα και το Πεκίνο. Και ειδικά η Γερμανία, με τις μεγάλες εξαγωγές της στην Κίνα και τη Ρωσία, δεν θεωρείται από την Ουάσιγκτον σύμμαχος στον οποίο μπορεί να βασιστεί πάρα πολύ. «Οι κυρώσεις δεν λειτουργούν κατά της Ρωσίας, αλλά θα εξασφαλίσουν την αμετάκλητη αποδυνάμωση της Γερμανίας σε σχέση με τις ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή. Η μόνη χρησιμότητα των κυρώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι να επιβληθούν όρια στη συνεργασία με την Κίνα και τη Ρωσία, αλλά και μεταξύ των δύο αυτών χωρών. Γιατί το Πεκίνο δεν θέλει επίσης να διακινδυνεύσει με δευτερεύουσες κυρώσεις», λέει ο Τζούλιο Σαπέλι, καθηγητής  Οικονομικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και αρθρογράφος στη  «Messaggero.

Το Βερολίνο παραδέχτηκε ότι, ακόμη και με τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου 100% γεμάτες, η χώρα θα μπορούσε να αντέξει ενεργειακά έως δυόμισι μήνες σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου . Οι Financial Times αποκαλύπτουν μάλιστα ότι μεγάλοι Γερμανικοί βιομηχανικοί όμιλοι εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης της παραγωγής τους. Με τις τιμές της ενέργειας υπό τρομερή πίεση, ο πληθωρισμός καλπάζει. Σύμφωνα με την Bundesbank, ο πληθωρισμός θα φτάσει για πρώτη φορά στο 10% μέχρι το φθινόπωρο. Κάτι που τρομάζει τους Γερμανούς, καθώς είναι γνωστό ότι για ιστορικούς λόγους, είναι  ιδιαίτερα αλλεργικοί με τον υψηλό πληθωρισμό. «Ο πληθωρισμός στεγνώνει τις αποταμιεύσεις των Γερμανών» , σημειώνει το οικονομικό ινστιτούτο Ifo του Μονάχου.  Και αν αυτό ισχύει για τους Γερμανούς , φανταστείτε πόσο αδειάζει η πρωτοφανής ακρίβεια  τα πορτοφόλια των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτών…

(Ναυτεμπορική)

About Μαρία Νικολοπούλου