Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Δύο υπέροχες φρουτοσαλάτες : Ζεστή χειμωνιάτικη και φρουτοσαλάτα γιορτινή

Δύο υπέροχες φρουτοσαλάτες : Ζεστή χειμωνιάτικη και φρουτοσαλάτα γιορτινή
Αν είσαι λάτρεις των φρούτων ή των φρουτοσαλατών δεν χρειάζεται να τα στερείσαι όταν είναι φθινόπωρο ή χειμώνας . Δοκιμάστε τα ζεστά με ή χωρίς σιρόπι. Xρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος : 40-45 λεπτά Υλικά για 2-6 Μερίδες 40 γρ στέβια – 150 ml κόκκινο κρασί Ξύσμα και χυμός από 1 πορτοκάλι 2 πορτοκάλια […]

Αν είσαι λάτρεις των φρούτων ή των φρουτοσαλατών δεν χρειάζεται να τα στερείσαι όταν είναι φθινόπωρο ή χειμώνας . Δοκιμάστε τα ζεστά με ή χωρίς σιρόπι.

 

Xρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος : 40-45 λεπτά

Υλικά για 2-6 Μερίδες

40 γρ στέβια –

150 ml κόκκινο κρασί

Ξύσμα και χυμός από 1 πορτοκάλι

2 πορτοκάλια , χωρίς φλούδα , σε ροδέλες

1 ξυλάκι κανέλας

2 ώριμα αχλάδια –στα τέσσερα ,χωρίς φλούδα

4 δαμάσκηνα –στα δύο ,χωρίς κουκούτσια

Εκτέλεση

  1. Βάλτε τη στεβια σε μια βαθιά κατσαρόλα και προσθέστε 300 ml νερό .Βάλτε την σε μέτρια φωτιά για να διαλυθεί η ζάχαρη. Όταν διαλυθεί τελείως ,δυναμώστε τη φωτιά ,αφήστε το να βράσει πολύ και χαμηλώστε ξανά και σιγοβράστε για 10 λεπτά.
  2. Προσθέστε το κρασί , τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα και αφήστε να πάρουν βράση.
  3. Χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε τα αχλάδια και τα δαμάσκηνα . Κλείστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν τα φρούτα (τρυπήστε τα με ένα μαχαίρι αν είναι μαλακά τότε είναι έτοιμα ) . Ανακατέψτε μέσα στις φέτες πορτοκάλι.
  4. Βγάλτε τα φρούτα από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και βάλτε το σε ένα μπολ.Βράστε το σιρόπι σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά ,ώστε να μειωθεί .Βγάλτε το ξύλο κανέλας και χύστε το σιρόπι επάνω στα φρούτα . Σερβίρετε τα ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Ενέργεια : 193 kcals /819 Kj

Υδατάνθρακες : 39 γρ από τα οποία σάκχαρα 40 γρ

Λιπαρά : 0 γρ

Αλάτι : ίχνη

Εδώδιμες ίνες : 4,5 γρ

Χειμωνιάτικη γιορτινή φρουτοσαλάτα

Αξιοποιείστε τε στο έπακρο τα υπέροχα ξηρά φρούτα, σταφίδες, δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα και ό,τι άλλο σας αρέσει για να δημιουργήσετε μία θαυμάσια φρουτοσαλάτα που μπορείτε να την απολαύσετε  ως ένα ωραίο επιδόρπιο σε γιορτινό τραπέζι . Σερβίρετε με στραγγιστό γιαούρτι και αν θέλετε προσθέστε και ξηρούς καρπούς. Τέλεια για τις χειμωνιάτικες ημέρες και υγιεινή!

Υλικά για 6 άτομα

600 γρ. διάφορα αποξηραμένα φρούτα καλής ποιότητας (π.χ. δαμάσκηνα, σταφίδες μαύρες και ξανθές, βερίκοκα, σύκα, αχλάδι κ.λπ.)
3 κ.σ. μέλι
1 λοβός βανίλιας, κομμένος κάθετα στη μέση
1-2 μπαστουνάκι κανέλα (προαιρετικά)
1 φακελάκι τσάι Earl Grey
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
Στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα

Τρόπος παρασκευής

  • Βάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα με 700ml σε μία φαρδιά κατσαρόλα ή τηγάνι. Προσθέτουμε τα σποράκια και τον λοβό της βανίλιας, το μέλι και την κανέλα (αν χρησιμοποιήσουμε) και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά.
  • Ανακατεύουμε συχνά και καλά και τα βράζουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνουν ελαφρά σιροπιαστά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τσάι με ελάχιστο ζεστό νερό. Αφήνουμε για 10 λεπτά να εμποτιστεί το τσάι.
  • Αφαιρούμε το φακελάκι του τσαγιού, τον λοβό βανίλιας και την κανέλα. Ανακατεύουμε τα υλικά και τα μεταφέρουμε σε μπολ (όχι μεταλλικό). Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Σερβίρουμε με στραγγιστό γιαούρτι. Αν θέλουμε γαρνίρουμε με ξηρούς καρπούς.

Σημειώσεις: Αν θέλετε, μπορείτε να σερβίρετε με κρέμα γάλακτος. Η φρουτοσαλάτα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη για αρκετές ημέρες.

 

 

 

 

 

About Μαρία Νικολοπούλου