Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

ΗΠΑ: Αμφίρροπη η «μάχη» για την εκλογική επικράτηση

ΗΠΑ: Αμφίρροπη η «μάχη» για την εκλογική επικράτηση

Αμφίρροπη παραμένει η διαδικασία της εκλογής προέδρου στις ΗΠΑ με την καταμέτρηση των ψήφων να συνεχίζεται. Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί προσήλθαν στις κάλπες για να επιλέξουν ανάμεσα στον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ και τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν.

Η μεγάλη συμμετοχή των Αμερικανών ψηφοφόρων στην επιστολική ψήφο θα μπορούσε να καθυστερήσει την καταμέτρηση των ψήφων κι επομένως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Τα τελευταία αποτελέσματα δίνουν  224 εκλέκτορες στον Μπάιντεν και 213 εκλέκτορες στον Τραμπ.

Υπενθυμίζεται πως για τη νίκη οποιουδήποτε υποψηφίου χρειάζονται 270 εκλέκτορες, σε σύνολο 538 εκλεκτόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 8.00 ώρα Ελλάδος τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ, όσο και ο Τζο Μπάιντεν έκαναν λόγο για νίκη. Ο αμερικανός πρόεδρος προχώρησε μάλιστα και σε καταγγελία περί «κλοπής» στις εκλογές λόγω της επιστολικής ψήφου.

Σε κάθε περίπτωση το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να αργήσει αρκετά καθώς πρέπει να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι. Οι μεγάλες μάχες πλέον θα δοθούν στις πολιτείες του Μίσιγκαν, του Ουισκόνσιν, της Πενσιλβανίας, της Αριζόνας και της Τζόρτζια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ άντεξε και σε πολλές περιπτώσεις η νύχτα είχε χαρακτηριστικά που θύμιζαν το 2016, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος κέρδισε στο νήμα τις αμφίρροπες πολιτείες. Εφέτος, δεν βρήκε δύναμη μόνον από τους λευκούς Αμερικανούς, αλλά -ειδικά στις πολιτείες του νότου- κέρδισε σημαντική ισχύ από τους λατινοαμερικανικούς. Την ίδια ώρα, ο Τζο Μπάιντεν δεν κατάφερε να κερδίσει τις αμφίρροπες πολιτείες, που οι δημοσκοπήσεις τον έφερναν να έχει προβάδισμα.

Μπάιντεν: «Είμαστε σε καλό δρόμο»

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε μιλώντας σε υποστηρικτές του στο Ουίλμινγκτον (Ντέλαγουερ) ότι «είμαστε σε καλό δρόμο για να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές» και ότι «αισθανόμαστε καλά για το πού βρισκόμαστε» αλλά αναγνώρισε πως «δεν περιμέναμε ότι θα χρειαζόταν τόσο πολύς χρόνος», καθώς το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό «το πρωί της Τετάρτης (σ.σ. το απόγευμα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας), αν όχι αργότερα».

«Πρέπει να φανούμε υπομονετικοί», ωσότου καταμετρηθούν «όλες οι ψήφοι», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως αναμένει «να νικήσουμε στην Πενσιλβάνια», παρότι ο Τραμπ με βάση τα ως τώρα δεδομένα προηγείται με διαφορά.

«Συνεχίστε να το πιστεύετε, παιδιά, θα νικήσουμε», ολοκλήρωσε τη σύντομη παρέμβαση του ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, εκφράζοντας «αισιοδοξία». Την ίδια φράση, «συνεχίστε να πιστεύετε», επανέλαβε αμέσως μετά μέσω Twitter.

Τουίτ Τραμπ: Μεγάλη νίκη!

Με ένα τουίτ του ο Τραμπ φαίνεται σίγουρος για την δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο όπως εξελίσσονται τα εκλογικά αποτελέσματα.

«Είμαστε μπροστά, αλλά προσπαθούν να μας κλέψουν τη νίκη. Δεν πρόκειται ποτέ να τους αφήσουμε να το πράξουν.  Δεν είναι δυνατή η ψήφος μετά το κλείσιμο της κάλπης!». Έγραψε και πρόσθεσε:

«Θα κάνω δηλώσεις σήμερα το βράδυ. Μεγάλη νίκη!».

Σε ποιες πολιτείες έχει επικρατήσει ο Τραμπ

Μέχρι νωρίς το πρωί της Ελλάδας, ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει: Τέξας (38), Οχάιο (18), Μοντάνα (3), Φλόριντα (29), Άιοβα (6), Αλαμπάμα (9), Άρκανσο (6), Νότια Καρολίνα (9), Βόρεια Ντακότα (3), Νότια Ντακότα (3), Άινταχο (4), Ιντιάνα (11), Κάνσας (6), Κεντάκι (8), Λουιζιάνα (8), Μισισίπη (6), Μιζούρι (10), Νεμπράσκα (4 και δυνητικά 5), Οκλαχόμα (7), Τενεσί (11), Γιούτα (6), Δυτική Βιρτζίνια (5), Γουαϊόμινγκ (3).

Ποιες πολιτείες κερδίζει ο Μπάιντεν

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν έχει κερδίσει: Μινεσότα (10), Καλιφόρνια (55), Κολοράντο (9), Κονέκτικατ (7), Ντέλαγουερ (3), Ιλινόι (20), Μέριλαντ (10), Μασαχουσέτη (11), Νιου Χάμσαϊρ (4), Νιου Τζέρσεϊ (14), Νέα Υόρκη (29), Νιου Μέξικο (5), Όρεγκον (7), Ρόουντ Άιλαντ (4), Βερμόντ (3), Βιρτζίνια (13), Ουάσινγκτον – Ομοσπονδιακή πρωτεύουσα (3), Ουάσινγκτον (12).

About Μαρία Νικολοπούλου