Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ηχηρό ράπισμα από τα «σαραβαλάκια» του ΕΦΚΑ – Αποτελεί προπομπό εξελίξεων;;;

Ηχηρό ράπισμα από τα «σαραβαλάκια» του ΕΦΚΑ – Αποτελεί προπομπό εξελίξεων;;;

Στις κάλπες του ΕΦΚΑ η ΔΑΚΕ «πλήρωσε το μάρμαρο» των διαδοχικών επιθέσεων του κ. Χατζηδάκη προς τους εργαζόμενους.

Σκληρή απάντηση αλλά και ξεκάθαρο «μήνυμα» επιφύλασσαν οι κάλπες που στήθηκαν μεσοβδόμαδα στον ΕΦΚΑ, για τον Κωστή Χατζηδάκη.

Ασφαλώς ο υπουργός Εργασίας και το επιτελείο του, δεν μπορούν να αισθάνονται ικανοποιημένοι, όταν στις εκλογές που διεξήχθησαν στο λεκανοπέδιο της Αττικής, το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 44% από περίπου 2.500 ψηφοφόρους,  ενώ εκείνο της ΔΑΚΕ, που πρόσκειται στην ΝΔ, περιορίστηκε στην… τέταρτη θέση με μόλις το 15% των υπαλλήλων του Φορέα, να το επιλέγουν!

Προφανώς πρόκειται για τεράστια διαφορά, που αποτελεί πιθανό προπομπό εξελίξεων στα συνδικαλιστικά του μεγαλύτερου Ταμείου της χώρας και πρέπει να αξιολογηθεί αναλόγως.

Ασφαλώς και η διετής θητεία Χατζηδάκη στο υπουργείο Εργασίας, έπαιξε ρόλο γι’ αυτό το αποτέλεσμα «κόλαφο». Ουσιαστικά, η ΔΑΚΕ, που όσοι γνωρίζουν τα εσωτερικά του ΕΦΚΑ, ξέρουν ότι έκανε μια πολύ τίμια και ουσιαστική δουλειά, «πλήρωσε το μάρμαρο» των διαδοχικών επιθέσεων του κ. Χατζηδάκη προς τους εργαζόμενους.

Όταν αποκαλείται ο ΕΦΚΑ «σαραβαλάκι», οι εργαζόμενοι θίγονται. Όταν γίνονται αναφορές τύπου «σιγά μην σας φύγει κανένας πόντος», τότε οι εργαζόμενοι προσβάλλονται. Όταν επιλέγονται ως διευθυντές ή γενικοί διευθυντές εκπρόσωποι από τον ιδιωτικό τομέα, με παχυλούς μισθούς, τότε οι εργαζόμενοι με θητεία και προσφορά στην Κοινωνική Ασφάλιση, νιώθουν ότι παραγκωνίζονται και ότι αδικούνται. Έτσι, βρήκαν την ευκαιρία και, μέσω της κάλπης, έδωσαν την ηχηρή απάντησή τους.

Υπάρχουν όμως και ορισμένοι εξ αυτών, που πράττουν κάτι ανάλογο με την δουλειά και την αποτελεσματικότητά τους. Αλλά ούτε γι’ αυτούς το υπουργείο Εργασίας, βρήκε μια καλή κουβέντα να ψελλίσει. Αν και λαλίστατο επί άλλων θεμάτων, δεν εξέδωσε στην συγκεκριμένη περίπτωση ούτε… μισή ανακοίνωση.

Αναφερόμαστε φυσικά στο ΚΕΑΟ, που μόλις προ ημερών δημοσίευσε την γ’ έκθεσή του για την τρέχουσα χρονιά. Εκεί, εκτός από το πολύ δυσάρεστο γεγονός της αύξησης κατά 2,03 δισ. ευρώ των χρεών προς τα Ταμεία (έφτασαν τα 45,4 δισ. ευρώ), που όμως η ευθύνη βαραίνει την ΕΚΤ και τα επιτόκιά της, υπάρχουν και άλλα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.

Φαίνεται ολοκάθαρα, ας πούμε, ότι οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ  (παράρτημά του είναι το ΚΕΑΟ), κατάφεραν φέτος να εισφέρουν έσοδα πάνω από 1,2 δισ. ευρώ προς τον Φορέα, στο εννεάμηνο.

Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από εκείνο που είχαν συγκεντρώσει τόσο στο  σύνολο το 2021 (λίγο πάνω από 992 εκατ. ευρώ), όσο και το 2020 (λίγο πάνω από 1,12 δισ. ευρώ).

εΜόνο στο γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα «σαραβαλάκια» του ΕΦΚΑ, συγκέντρωσαν έσοδα μεγαλύτερα από 421 εκατ. ευρώ! Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, πάνε για νέο ρεκόρ στο ΚΕΑΟ με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ, ως ετήσιο έσοδο. Αν ήταν  αυτοί οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και είχαν πετύχει κάτι ανάλογο, μάλλον θα έπαιρναν ένα σημαντικό μπόνους για την επιτυχία τους. Εδώ, τους αποκαλούν «σαράβαλα» και τους υποβιβάζουν…

Βέβαια, πρέπει να θυμίσουμε ότι το υπουργείο Εργασίας διοργάνωσε μέχρι και φιέστα για να βραβεύσει τους καλύτερους από τον ΕΦΚΑ. Αφού πρώτα βέβαια επί μήνες ο αρμόδιος πολιτικός τους προϊστάμενος, φρόντιζε να τους «στολίζει» με διάφορα… κοσμητικά επίθετα! Φαίνεται λοιπόν, ότι οι χαριεντισμοί επικοινωνιακού τύπου, μάλλον δεν βοήθησαν για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Έτσι, οι εργαζόμενοι έδωσαν «δια της κάλπης» την απάντησή τους, που περισσότερο μοιάζει με ηχηρό ράπισμα.

Μετά από τέτοια «επιτυχία», ένα mea culpa από τον υπουργό Εργασίας, ίσως θα ήταν επιβεβλημένο. Μπας και περισώσει ότι μπορεί από τις υπόλοιπες εκλογικές αναμετρήσεις στον Φορέα και όχι μόνο…

About Μαρία Νικολοπούλου