Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Η βελουτέ ψαρόσουπα του Μάριου Φραγκούλη

Η βελουτέ ψαρόσουπα του Μάριου Φραγκούλη

Αλλαγή καιρού  σήμερα, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας την συνταγή αυτής της υπέροχης ψαρόσουπας, της ψαρόσουπας του Μάριου Φραγκούλη. Με το δίκιο σας αναρωτιέστε γιατί την αποκαλώ έτσι. Πριν πολλά πολλά χρόνια λοιπόν, όταν τα παιδιά  μου ήταν ακόμη πολύ μικρά, εγώ είχα κολλήσει με το “Con te partiro” του πρωτοεμφανιζόμενου τότε Φραγκούλη, το οποίο το άκουγα από το πρωί ως το βράδυ… μαζί με τους γείτονες που ήθελαν να πουλήσουν τα σπίτια τους και να φύγουν σ΄άλλη χώρα.

psarosoupa

Μια μέρα η κυρία Αλέκα, γειτόνισσά μου  και μαγείρισσα στο σπίτι γνωστού επιχειρηματία που είχε το εξοχικό του εκεί, μου λέει… “Ξέρεις για ποιον θα μαγειρέψω σήμερα; Για τον καλό σου, τον Φραγκούλη! Είναι καλεσμένος και θα του κάνω την αγαπημένη του ψαρόσουπα, έτσι όπως ακριβώς του αρέσει…” Τι λες τώρα…!!! Υπήρχε περίπτωση να αφήσω εγώ αυτήν την συνταγή; Όχι βέβαια! Από τότε, όποτε βρούμε ευκαιρία και ωραία ψάρια, αυτή η βελούδινη, καταπληκτική, πεντανόστιμη σούπα συντροφεύει τα γεύματά μας. Και οι μικρές μου, όταν τους έλεγα θα κάνω ψαρόσουπα, μου κουνούσαν το δάχτυλο και μου έλεγαν… “του Φραγκούλη όμως, εντάτσι;” Έτσι, είτε πραγματικά είναι η αγαπημένη του σούπα, είτε “μασάλι” όπως έλεγε ο μπαμπάς μου, η σούπα βαφτίστηκε και τίποτα στον κόσμο δεν μπορεί να το αλλάξει!

Και τώρα που το ξανακούω, νομίζω θα κολλήσω και πάλι…  Άμοιροι γείτονες…

Τι θα χρειαστούμε…

psarosoupa
  • 3-4 ψάρια για σούπα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 4 πατάτες
  • 4 καρότα
  • 3 κολοκυθάκια
  • 3-4 κλωνάρια σέλινο
  • 1/3 φλ. ρύζι γλασέ
  • Αλάτι
  • 1 αυγό και 1 λεμόνι για το αυγολέμονο

Η συνταγή περιέχει και 500 γρ. γαρίδες μαζί με τα ψάρια, προαιρετικά

1Οπωροπωλεία  – Υχθυοπωλεία , τα καλύτερα της Κορινθίας

 

Πώς θα την φτιάξουμε…

psarosoupa

Καθαρίζουμε τα εντόσθια και τα βράγχια από το ψάρι. Γεμίζουμε κρύο νερό μια βαθιά κατσαρόλα και βάζουμε μέσα τα ψάρια. Υπολογίζουμε περίπου 1 πιάτο νερό για κάθε μερίδα συν 2 ακόμη που θα εξατμιστούν κατά τον βρασμό. Όταν το νερό έρθει σε βρασμό, αφαιρούμε προσεκτικά τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια και ρίχνουμε αλάτι. Μόλις τα ψάρια βράσουν, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στραγγίζουμε τον ζωμό για να μην έχει κοκαλάκια και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.

psarosoupa

Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τα ρίχνουμε μαζί με το ρύζι και το λάδι στην κατσαρόλα με τον ζωμό του ψαριού και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.

psarosoupa

Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στην σούπα. Αν χρειάζεστε οδηγίες για το αυγολέμονο, θα τις βρείτε εδώ. Με το ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τα λαχανικά. Ή τα μεταφέρουμε στο μούλτι, τα λιώνουμε εκεί και ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα με τον ζωμό. Καθαρίζουμε τα ψάρια και τα ρίχνουμε στην σούπα. Σερβίρουμε με λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο.

About Μαρία Νικολοπούλου