Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

ΘΩΡΑΚΙΣΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ

ΘΩΡΑΚΙΣΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ

 

Η νόσος Alzheimer είναι μια προοδευτική εκφυλιστική νόσος του νευρικού συστήματος, ενώ αποτελεί την κυριότερη αίτια εμφάνισης άνοιας σε άτομα άνω των 65 ετών με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% επί των ανοικών ασθενών. Η νόσος Alzheimer χαρακτηρίζεται από διαταραχή της προσωπικότητας, της συμπεριφοράς και διαταραγμένη κρίση. Επίσης τα άτομα εμφανίζουν δυσκολίες στην κατανόηση και στην έκφραση λόγου, ενώ μπορεί να συνοδεύεται και από διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά και σοβαρή απώλεια βάρους.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της νόσου;

Η εξέλιξη της νόσου κυμαίνεται από 6 έως 10 χρόνια, ενώ τα στάδια που την αποτελούν είναι τρία, το πρώιμο στάδιο, το μεσαίο και το τελικό στάδιο. Η εξέλιξη της νόσου ποικίλλει ανά ασθενή και μπορεί είτε να εκτυλιχθεί σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα ή αντιθέτως να διαρκέσει περισσότερα χρόνια. Ανεξαρτήτως διάρκειας, το γνώρισμα της νόσου είναι ότι σταδιακά παρατηρείται αυξανόμενη δυσλειτουργικότητα του ασθενή.

Πρώιμο στάδιο

Στο πρώιμο στάδιο της νόσου το άτομο ξεχνάει συχνότερα, χάνει τον προσανατολισμό του σε οικείο περιβάλλον ενώ δεν έχει αίσθηση του χρόνου.

Μεσαίο στάδιο

Στο μεσαίο στάδιο, η απώλεια της μνήμης σχετικά με πρόσφατα γεγονότα γίνεται ποιο έντονη, ο ασθενής χάνεται σε οικείο περιβάλλον, παρουσιάζει δυσκολίες στην επικοινωνία ενώ επαναλαμβάνει συχνά τις ίδιες ερωτήσεις σε συνδυασμό με σημαντικές διαφορές στην συμπεριφορά του.

Τελικό στάδιο

Αφού φτάσει στο τελικό στάδιο η νόσος, ο ασθενής αδυνατεί να αναγνωρίσει οικεία πρόσωπα, χάνει την αίσθηση του χώρου και του χρόνου ενώ εμφανίζει δυσκολίες και στην βάδιση.

Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να είναι η απάντηση σε πολλά κοινά προβλήματα υγείας.

Προλάβετε το Αλτσχάιμερ με αυτές τις τρεις τροφές

Η παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν κύριες αιτίες θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες και η κατάλληλη διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη πρόληψη και αντιμετώπισή τους.

Τι ισχύει όμως για τη νόσο Αλτσχάιμερ;

Όπως αποδεικνύεται, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες. Η καλή διατροφή συνήθως οδηγεί σε καλή στοματική υγεία. Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα επιταχύνουν τη νόσο Αλτσχάιμερ μέσω βιολογικών μηχανισμών που συνδέονται με τη φλεγμονή. Από την άλλη, η κακή διατροφή οδηγεί από μόνη της σε χρόνια φλεγμονή, καθώς και σε αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί επίσης να σχετίζεται με την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.

Μπορεί να μην υπάρχει μια συγκεκριμένη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε, υπάρχουν όμως κάποια τρόφιμα που είναι χρήσιμο να προσθέσετε στην καθημερινότητά σας.

spanaki

Σπανάκι

Είναι γεμάτο βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Μόλις μισό φλιτζάνι σπανάκι (σοταρισμένο ή βρασμένο) περιέχει 131 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος. Επιπλέον, μελέτη που έγινε στη Γαλλία διαπίστωσε ότι η αυξημένη πρόσληψη φυλλικού οξέος συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Εάν δεν σας αρέσει το σπανάκι, δοκιμάστε τα λαχανάκια Βρυξελλών ή το αβοκάντο.

solomos

Σολομός

Ο σολομός αποτελεί σημαντική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης Β12. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι καθοριστική για τη μείωση του κινδύνου νοητικής εξασθένησης, και συγκεκριμένα του Αλτσχάιμερ. Ένα συστατικό αυτής της δίαιτας που μπορεί να συμβάλλει στον μειωμένο κίνδυνο είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ο σολομός είναι εξαιρετική πηγή τέτοιων λιπαρών, ενώ παράλληλα είναι πλούσιος σε βιταμίνη Β12, η οποία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη της νόσου.

zumosi

Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση

Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το τουρσί, το κεφίρ, το kimchi, το γιαούρτι, το tofu κ.λπ., βοηθούν στην αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να συμβάλλει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του Alzheimer, αλλά και να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και κάποιους βιοδείκτες του στρες που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ.

.onmed.gr

About Μαρία Νικολοπούλου