Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Η ελληνική κυβέρνηση απελαύνει 12 Ρώσους διπλωμάτες – Πως αντέδρασε η ρωσική πρεσβεία

Η ελληνική κυβέρνηση απελαύνει 12 Ρώσους διπλωμάτες – Πως αντέδρασε η ρωσική πρεσβεία

Στην απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών, μέλη των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προχωράει το υπουργείο Εξωτερικών, μεγαλώνοντας την εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ με τη Ρωσία.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι 12 διπλωμάτες κηρύχθηκαν «ανεπιθύμητοι» (personae non gratae) σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.

Επίσης, γνωστοποιείται πως ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας ενημέρωσε, νωρίτερα σήμερα, τον Ρώσο πρέσβη σχετικά με αυτήν την απόφαση.

Σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι «η Ρωσία θα δώσει την κατάλληλη απάντηση».

Υπενθυμίζεται ότι από χθες βρίσκεται σε εξέλιξη μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών από χώρες-μέλη της ΕΕ. Περίπου 170 Ρώσοι διπλωμάτες έχουν κηρυχθεί «ανεπιθύμητοι» στην Ισπανία, στην Ιταλία, στη Σουηδία, στην Εσθονία, στη Δανία, στη Ρουμανία, στη Σλοβενία ​​και τη Γαλλία. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ανεπιθύμητους 19 υπαλλήλους της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην απέλαση των «12»

Μετά την ανακοίνωση του ελληνικού  υπουργείου Εξωτερικών  ότι κηρύσσει 12 μέλη των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών ως personae non gratae με τη ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα να απαντά πως «αυτές οι ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες».

Περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας μετά την απόφαση της χώρας μας να μπει στο παιχνίδι των απελάσεων Ρώσων αξιωματούχων.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κηρύσσει 12 μέλη των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών ως personae non gratae σε συνέχεια ενός πρωτοφανούς μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών από χώρες της Ευρώπης στη σκιά των εικόνων φρίκης από την ουκρανική Μπούτσα.

«Συγκρουσιακό βήμα»

«Η ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες» απαντά η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα εκφράζοντας την κατηγορηματική διαμαρτυρία της «για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων».

Οι «12» κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι «σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963» είχε αναφέρει λίγο νωρίτερα το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, να επισημαίνει πως η Ελλάδα «θα λάβει την κατάλληλη απάντηση».

Μπαράζ απελάσεων στην Ευρώπη

Τις τελευταίες τρεις ημέρες χώρες όπως οι Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Δανία, Σουηδία και Ισπανία προχώρησαν σε απέλαση δεκάδων Ρώσων διπλωματών σε μια ακόμη κίνηση διάρρηξης των σχέσεων με τη Μόσχα, καθώς η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στα περίχωρα του Κιέβου.

Στον χορό των απελάσεων μπήκαν χθες το βράδυ και η Πορτογαλία με τη Ρουμανία, ενώ υπολογίζεται ότι έχουν εκδιωχθεί περισσότεροι από 300 διπλωμάτες από ευρωπαϊκές χώρες.

 

About Μαρία Νικολοπούλου