Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Η ιστορία του Ροκφόρ: Πώς «ανακαλύφθηκε»και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του

Η ιστορία του Ροκφόρ: Πώς «ανακαλύφθηκε»και οι  αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του
Η ιστορία του Ροκφόρ: Πώς «ανακαλύφθηκε» το παράξενο και ιδιαίτερο τυρί

Το ροκφόρ είναι ένα τυρί που δίχάζει. Υπάρχουν αυτοί που το λατρεύουν και εκείνοι που δεν αντέχουν ούτε στη θέασή του. Η πρώτη ιστορική καταγραφή του ροκφόρ γίνεται σε έγγραφο ενός μοναστηριού στις 4 Ιουνίου 1070. 

Γαλλικό ημίσκληρο τυρί ονομασίας προελεύσεως, για πολλούς το καμάρι της γαλλικής τυροκομίας. Το λευκωπό εσωτερικό του είναι διάστικτο από την κυανωπού χρώματος μούχλα, που παράγεται από τον μύκητα του γένους Πενικίλλιο.

Το ροκφόρ (roquefort) παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα και ωριμάζει αποκλειστικά σε φυσικά σπήλαια στο χωριό Ροκφόρ-σιρ-Σουλζόν της νοτιοδυτικής Γαλλίας, από το οποίο έλαβε το όνομά του. Η σταθερά ψυχρή και υγρή ατμόσφαιρα των σπηλαίων (γύρω στους 7 βαθμούς Κελσίου) ευνοεί την ανάπτυξη του μύκητα του γένους Πενικίλλιο («Penicillium roqueforti»), που προσδίδει στο τυρί αυτό τη χαρακτηριστική όψη του.

Η ονομασία «Ροκφόρ» προστατεύεται από τη γαλλική νομοθεσία από το 1925 και μόνο το τυρί, που υφίσταται την τελική επεξεργασία (ωρίμαση) στο χωριό Ροκφόρ, μπορεί να κυκλοφορεί στο εμπόριο με την ονομασία «τυρί ροκφόρ». Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές απομιμήσεις, που προέρχονται από διάφορες χώρες και έχουν τη γενική ονομασία «μπλε τυριά». Το γνήσιο ροκφόρ χαρακτηρίζεται από έντονη, αλμυρή γεύση και από πλούσια κρεμώδη υφή.

Ο μύθος λέει ότι το ροκφόρ ανακαλύφτηκε τυχαία, όταν ένας νεαρός, ενώ έτρωγε ψωμί και πρόβειο τυρί, είδε από απόσταση μια όμορφη κοπέλα. Εγκατέλειψε αμέσως το γεύμα του και έσπευσε να την προϋπαντήσει. Όταν μετά από μήνες επέστρεψε στο σημείο αυτό, ο μύκητας Penicillium Roqueforti είχε μετατρέψει το απλό πρόβειο τυρί σε «ροκφόρ».

Ένα ανάλογο με το ροκφόρ τυρί μνημονεύεται για την πλούσια γεύση του από τον Ρωμαίο φιλόσοφο και ιστορικό Πλίνιο τον Πρεσβύτερο το 79 μ.Χ. Η πρώτη ιστορική καταγραφή του ροκφόρ γίνεται σε έγγραφο ενός μοναστηριού στις 4 Ιουνίου 1070. Το 1411 ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος ο 6ος χορήγησε το μονοπώλιο της ωρίμανσης του τυριού αυτού στους κατοίκους του χωριού Ροκφόρ-σιρ-Σουλζόν, που τη διατηρούν μέχρι σήμερα.

Είναι ίσως το πιο παρεξηγημένο από τα εθνικά προϊόντα της Γαλλίας, με φανατικούς λάτρεις αλλά και ορκισμένους εχθρούς σε όλον τον κόσμο. Το τυρί Ροκφόρ, γνωστό για την μούχλα και τις γαλαζοπράσινες «φλέβες» του, μπορεί να αποδειχθεί, τελικά, κάτι παραπάνω από γκουρμέ επιλογή…

 

Νεότερες μελέτες αποδεικνύουν, λοιπόν ότι το περίφημο ροκφόρ, το οποίο ωριμάζει σε σπηλιές στη Νότια Γαλλία, κρύβει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να αποδειχτούν σωτήριες ενάντια στα καρδιακά νοσήματα, αλλά μπορεί να καταπολεμήσουν ακόμη και…την κυτταρίτιδα! Ίσως, μάλιστα, να αποτελεί- μαζί με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού- ένα από τα μυστικά μακροζωϊας των Γάλλων…

«Αν και η διατροφή των Γάλλων είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος, το ροκφόρ μπορεί να είναι η εξήγηση γι΄ αυτό που ονομάζουμε…γαλλικό παράδοξο», αναφέρουν οι ερευνητές της εταιρείας βιοτεχνολογίας Lycotech στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, οι οποίοι έκαναν και τις σχετικές μελέτες.

Πλούσιο σε λιπαρά και αλάτι, παρ΄όλα αυτά, το ροκφόρ έχει, κατ΄αρχήν, ιδιαιτέρως ευεργετικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα. Τα νεότερα ευρήματα δείχνουν, επίσης, ότι επιβραδύνει την αρθρτίτιδα, τα σημάδια της γήρανσης και την κυτταρίτιδα. Οι Βρετανοί ερευνητές πάνε όμως ακόμη ένα βήμα πιο μπροστά. Όπως δηλώνουν στη «Daily Mail», θα επιχειρήσουν να απομονώσουν τα αντιφλεμονώδη συστατικά του ροκφόρ, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν και για την παρασκευή καρδιοπροστατευτικών φαρμάκων.

Μέχρι να συμβεί, όμως, κάτι τέτοιο, οι ερευνητές προτείνουν τακτική κατανάλωση γαλλικού ροκφόρ, καμαμπέρ και άλλων τυριών που έχουν υποστεί ζύμωση, θεωρώντας ότι τα συστατικά τους θα μπορούσαν να μειώσουν τα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα. Επικαλούνται δε το «γαλλικό παράδοξο» και το υψηλό προσδόκιμο ζωής των Γάλλων.

 

Πηγή: healthpress.gr

About Μαρία Νικολοπούλου