Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Η «Καλή», η «κακή» και η «χρήσιμη» Παναγιά

Η «Καλή», η «κακή» και η «χρήσιμη» Παναγιά

Είναι από κείνες τις φορές που  συμφωνώ απόλυτα με τους παπάδες.

«Στην ευχή “Καλή Παναγιά” που ακούγεται πριν τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και τοποτηρητής της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος την περασμένη Παρασκευή στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αντιρρίου όπου τελέστηκε ο Επιτάφιος και τα εγκώμια της Παναγίας.

Ο κ. Ιερόθεος είπε συγκεκριμένα: “Τα τελευταία χρόνια επικράτησε μια μόδα που λέει Καλή Παναγιά, τι θα πει καλή Παναγιά. Λέμε καλό Χριστό; Εμείς λέμε Καλά Χριστούγεννα είναι γεγονός , λέμε Καλό Πάσχα είναι γεγονός! Τι θα πει καλή Παναγιά; Δεν θα πει τίποτα το Καλή Παναγιά, λέμε καλό Δεκαπενταύγουστο , καλή Εορτή της Παναγίας μας , έτσι ξέρουμε από παλιά. Λέμε ποτέ καλό Χριστό; Καλό Άγιο; Άλλο τα πρόσωπα άλλο τα γεγονότα! Το γεγονός εδώ δεν είναι η Παναγίας μας αλλά η κοίμηση της. Η φράση καλή Παναγιά δεν στέκεται ούτε λεκτικά ούτε θεολογικά”!»

Πράγματι θεολογικά δε στέκει, αφού σύμφωνα με το Χριστιανισμό ο Χριστός είναι Θεάνθρωπος, ένα από τα πρόσωπα της Αγίας Τριάδας και η Παναγία, όχι απλά καλή, αλλά πάνω από όλους τους Αγίους.

Όμως, παπά, υπάρχει περίπτωση να λένε για Χριστό και Παναγία και να εννοούν κάτι κακό. Η «χριστοπαναγία» που τη λένε καθημερινά πάρα πολλοί πιστοί.

Εδώ να πω, πως , σέβομαι τον Ιησού από τη Ναζαρέτ και τη μητέρα του Μαρία για ένα επιπλέον λόγο , πως ο Ιωσήφ, η Μαρία και ο Ιησούς ήταν πρόσφυγες, αφού είχαν φύγει στην Αίγυπτο για να γλυτώσουν από τον Ηρώδη.

Το θυμίζω, γιατί μάλλον δεν είναι και πολύ Χριστιανικό, να αφήνουμε αθώους πρόσφυγες, να πεθαίνουν αβοήθητοι και μάλιστα να χαρίζουμε νησίδες στου γείτονες, προκειμένου να μη βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη! Ή μήπως είναι; Τι λες παπά;

Θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, ακόμα κι αν δεν ήταν σε δικό μας έδαφος, αυτό διδάσκει ο ανθρωπισμός, αλλά οι ναζί που το παίζουν Χριστιανοί, είναι στην πραγματικότητα σατανιστές. Έτσι στέλνουν όπλα σε άλλους ναζί για να κάνουν πόλεμο κι όχι μόνο δεν βοηθάνε τα θύματα των πολέμων, αλλά τα καταδιώκουν! Τι θα έλεγε ο Ιησούς και η Μαρία γι αυτό; Ευτυχώς δεν ήταν πρόσφυγες στην Ελλάδα αλλιώς ο μικρός Ιησούς θα ήταν ένα ακόμα θύμα του Ηρώδη. Κάντε εικόνα τον Ιωσήφ, τη Μαρία και το μικρό Ιησού να ακούνε: «Να πάτε πίσω στη χώρα σας ρε, δε σας θέλουμε εδώ, θα αλλοιώσετε τον πολιτισμό, γιατί φύγατε;»!

Ο Χριστός και η Παναγία των θρησκόληπτων, των σταυροφόρων, ιεροεξεταστών, ρατσιστών και λοιπών καθαρμάτων δεν έχει καμία σχέση με τον καλό Ιησού που γνωρίζουμε από τις Γραφές. Η μισαλλοδοξία, ο φανατισμός, η θρησκοληψία, το μίσος, η βία, η εκμετάλλευση, τα βασανιστήρια, οι φόνοι, είναι γνώρισμα του «κακού Χριστού», του διαστρεβλωμένου από θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες καθώς κι από κομπλεξικούς ηλίθιους. Οπότε ο κόσμος έχει δίκιο. Υπάρχει «καλή» και «κακή» Παναγία.

Υπάρχει βέβαια και η χρήσιμη Παναγία. Αυτή των παπάδων, που βρίσκουν ευκαιρία μέρες σαν την χθεσινή  να θησαυρίσουν περισσότερο πουλώντας ελπίδα. Ελπίδα για όσους μπορούν να παν στο ναό να προσευχηθούν. Για τους εξαθλιωμένους, δεν υπάρχει ελπίδα. Καλέ, είμαστε Χριστιανοί, επομένως καλοί ιεροεξεταστές.

Ας προσευχηθούμε για την ψυχή μας με το αίμα των αθώων νεκρών στα χέρια μας! Αμήν.

About Μαρία Νικολοπούλου