Η πρασόπιτα, μπορεί να γίνει προσθέτοντας τυριά ή όχι, αυγά, τραχανά ή ρύζι ή πλιγούρι, με λάδι ή με βούτυρο. Άλλοι την φτιάχνουν με φύλλα ενδιάμεσα άλλοι όχι. Εμείς σήμερα θα σας παρουσιάζουμε τη συνταγή όπως μας την έδωσαν από την παραδοσιακή Ορεινή Ταβέρνα «Η ΘΕΑ» στο Θροφαρί με εκπληκτική θέα στον Κορινθιακό, στην οποία θα απολαύσετε πεντανόστιμα φαγητά, παραδοσιακές συνταγές και ψητά της ώρας όλα ψημένα σε χωριάτικο φούρνο!
Μέσα στο κατάστημα μπορείτε να προμηθευτείτε και αγνά προϊόντα παραγωγής τους όπως φρέσκα αυγά, κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, ζυμαρικά φτιαγμένα με φρέσκα προϊόντα του χωριού, οπωρολαχανικά και παραδοσιακά προϊόντα!
Πρασόπιτα με τραχανά και τυριά
Για το φύλλο:
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξύδι
- 250 ml χλιαρό νερό
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό πράσα (βάρος σε καθαρισμένα)
- 150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη στον χοντρό τρίφτη
- 250 γρ. τυρί φέτα
- 2 αυγά
- 50 γρ. τραχανά
- 200 ml ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία
Για τη ζύμη των φύλλων
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με τον γάντζο, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη. Χρόνος ζυμώματος 5-7 λεπτά. Αν δεν υπάρχει μίξερ, η διαδικασία θα γίνει σε μεγάλο μπολ ζυμώνοντας περισσότερη ώρα. Κόβουμε τη ζύμη σε 9 μικρά μπαλάκια (τρία μεγαλύτερα) λαδώνουμε ελαφρά κι αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση
Καθαρίζουμε τα πράσα και κρατάμε μόνο το άσπρο μέρος τους. Τα χαράσσουμε σταυρωτά σε όλο το μήκος τους και τα ψιλοκόβουμε. Αλατίζουμε τα κομμένα πράσα και τα τρίβουμε με τα χέρια μας. Τα μεταφέρουμε σε σουρωτήρι κι αφήνουμε να στραγγίξουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ μεταφέρουμε τα στραγγισμένα πράσα. Τρίβουμε τα τυριά και τα προσθέτουμε στα πράσα. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί και τον τραχανά και το μισό ελαιόλαδο. Νοστιμίζουμε με πιπέρι. Αλάτι δεν προσθέτω γιατί τα τυριά μου είναι αρκετά αρμυρά. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Για τη συναρμολόγηση της πίτας
Για την πίτα θα χρειαστούμε ένα ταψί κατάλληλο για πίτες (τύπου σινί) με διάμετρο 34 εκατοστά. Ανοίγουμε τα φύλλα ξεκινώντας από τα τρία μεγαλύτερα μπαλάκια ζύμης προκειμένου να πάρουμε μεγαλύτερο φύλλα που θα καλύπτουν τον πάτο του ταψιού αλλά και τα τοιχώματά του. Στρώνουμε τα πρώτα τρία φύλλα στο ταψί, αλείφοντάς τα με τη βοήθεια ενός πινέλου με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Μοιράζουμε το ¼ του μείγματος της γέμισης.
Συνεχίζουμε με φύλλο αλειμμένο με ελαιόλαδο και μέρος της γέμισης για τα επόμενα τρία φύλλα. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα πάντα αλείφοντας με ελαιόλαδο. Γυρίζουμε προς τα μέσα το μέρος των φύλλων που εξείχε του ταψιού δημιουργώντας τον κόθρο. Κόβουμε την πίτα με κοφτερό μαχαίρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 50 -60 λεπτά. Στο ενδιάμεσο ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με νερό 2-3 φορές. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Σημειώσεις
- Το τυρί μπορεί να είναι όλο φέτα, αντί του τραχανά μπορεί να προστεθεί πλιγούρι ή ρύζι ελαφρά βρασμένο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΤΑΒΕΡΝΑ “Η ΘΕΑ”