Φέτος συμπληρώνονται 99 χρόνια από την μεγάλη εθνική τραγωδία, την Μικρασιατική Καταστροφή.
Εκείνο τον Αύγουστο, το 1922 ξεκίνησε η γενική τουρκική επίθεση σε όλο το Μικρασιατικό Μέτωπο. Την πρώτη επίθεση δέχθηκαν οι ελληνικές δυνάμεις στο Αφιόν Καραχισάρ. Το Γ΄ Σώμα Στρατού υποχρεώνεται να εκκενώσει το Δορύλαιο. Την επομένη υποχρεώνεται σε σύμπτυξη και το Α΄ Σώμα Στρατού για να ακολουθήσει και το Β΄. Το Αφιόν Καραχισάρ καταλαμβάνεται από τις τουρκικές δυνάμεις. Αρχίζει η άτακτη υποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων.
Στην Αθήνα η κυβέρνηση προσπαθεί να προετοιμάσει το λαό για το ενδεχόμενο αποχώρησης του Στρατού από τη Μικρά Ασία. Στην «Καθημερινή» δημοσιεύεται άρθρο του Γ. Α. Βλάχου με τίτλο «Οίκαδε» : «… Αύριον έρχεται το φθινόπωρον και μεθαύριον ο χειμών. Και η Ελλάς, δια λόγους σπουδαίους, δια λόγους αποβλέποντας εις την ιδίαν αυτής γαλήνην, έχει την υποχρέωσιν να διαχειμάση οίκαδε…».
Στις 19 Αυγούστου 1922 παραδίδεται στον τουρκικό στρατό το απόσπασμα που διοικούσαν οι μέραρχοι υποστράτηγος Δ. Δημαράς και συνταγματάρχης Π. Καλλιδόπουλος. Την ίδια μέρα ο Μουσταφά Κεμάλ διατάσσει τους άνδρες του: «Στρατιώτες, ο πρώτος σας στόχος είναι η Μεσόγειος. Εμπρός!». Η Μικρασιατική Καταστροφή έχει μπει στη τελική της φάση.
Στο αφιέρωμα – φάκελο του «Ημεροδρόμου», το οποίο υπογράφει ο Γιώργος Καραγιάννης και που δημοσιεύθηκε σε 21 συνέχειες, Σεπτέμβρη – Οκτώβρη του 2016, με τίτλο «Η τελευταία πράξη της Μικρασιατικής τραγωδίας- Η δίκη των έξι», Ως επίλογο του αφιερώματος επιλέχτηκε ένα κείμενο του μεγάλου μας ποιητή Κώστα Βάρναλη, με τίτλο «Μικρασιατική Καταστροφή», που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ανεξάρτητος», όπου αρθρογραφούσε την περίοδο από τις 17 Φεβρουαρίου ως τις 11 Αυγούστου 1935.
«Η επιλογή μας», σημειώνει ο Γιώργος Καραγιάννης, «δεν έχει να κάνει μόνο με το απαράμιλλο ύφος του Βάρναλη, αλλά και με την πολιτική οξυδέρκεια που χαρακτηρίζει την ανάλυση του, αποτέλεσμα της συνάντησης του ποιητή με την κομμουνιστική ιδεολογία και τους αγώνες του λαού».
Ακολουθεί το κείμενο του Κώστα Βάρναλη:
imerodromos.gr