Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Θηριώδες στέγαστρο με άδεια πέργκολας (!) αξίας τουλάχιστον 130 εκ. ευρώ κινδυνεύει να πέσει!

Θηριώδες στέγαστρο με άδεια πέργκολας (!) αξίας τουλάχιστον 130 εκ. ευρώ κινδυνεύει να πέσει!

Αυτή η αδιανόητη ιστορία με το διάσημο στέγαστρο Καλατράβα στον Ολυμπιακό Στάδιο και το εσπευσμένο κλείσιμο του Κεντρικού Σταδίου και..

Αυτή η αδιανόητη ιστορία με το διάσημο στέγαστρο Καλατράβα στον Ολυμπιακό Στάδιο και το εσπευσμένο κλείσιμο του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου λόγο σοβαρών προβλημάτων στατικής επάρκειας, δεν ξεκίνησε τώρα…

Οσο πιο πίσω πάει το πρόβλημα τόσο πιο καθαρά περιγράφει την ασύγγνωστη αδιαφορία και την επικίνδυνη αβελτηρία των κυβερνήσεων – όλων των κυβερνήσεων – απέναντι σε ένα πρόβλημα που οι ίδιες δημιούργησαν, ανέχτηκαν και μόνο από τύχη δεν υπήρξε ως σήμερα σοβαρό ατύχημα.

Ηταν Αύγουστος του 2014 όταν μετά σειρά δημοσιευμάτων για την άθλια κατάσταση των Ολυμπιακών Ακινήτων κινήθηκε Εισαγγελική Παρέμβαση. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, επί κυβέρνησης Αντ. Σαμαρά, ομολογούσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFm πως τα προβλήματα που ανακάμπτουν για την συντήρησή τους είναι χρόνια. Αλλά έλεγε και κάτι άλλο… Οτι το στέγαστρο Καλατράβα  “θα πρέπει να νομιμοποιηθεί καθώς  έγινε με άδεια πέργκολας!”. Μάλιστα παραδεχόταν ότι “πολλές από τις Ολυμπιακές κατασκευές, όπως ακόμα και τα εμβληματικά στέγαστρα Καλατράβα του ΟΑΚΑ, κατασκευάστηκαν αυθαίρετα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί καν να εκδοθεί άδεια για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης και επισκευής. Αυτό είχε ως συνέπεια στις περισσότερες περιπτώσεις να μην έχουν γίνει έργα συντήρησης και επισκευής από το 2004 μέχρι σήμερα”. 

Εκείνες τις ημέρες και ο πρόεδρος του ΟΑΚΑ, Πέτρος Γαλακτόπουλος, αναφερόμενος στη στέγη Καλατράβα, επίσης σε συνέντευξη στον RealFm έλεγε δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσει και ότι αντέχει άλλα 30 χρόνια. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει συντήρηση και αν γίνει μετά από 30 χρόνια, θα κοστίσει περισσότερο”. Και συμπλήρωνε: “για να γίνει η συντήρηση πρέπει να νομιμοποιηθεί, καθώς η στέγη Καλατράβα έγινε με άδεια πέργκολας”!

Πόσο κόστισε η πέργκολα; Σύμφωνα με δημοσιεύματα το 2004 το κόστος έφτανε τουλάχιστον τα 130 εκ. ευρώ. Ωστόσο,  ίδιος ο Καλατράβα σε συνέντευξη Τύπου το καλοκαίρι του 2004, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ενώ το στέγαστρο ήταν σχεδόν έτοιμο, είχε αποφύγει να αναφερθεί στο κόστους του έργου. Είχε πει, δε, ότι “H Ελλάδα πλήρωσε πολλά για την ανάπλαση του συγκροτήματος του Ολυμπιακού Σταδίου, αλλά το έργο αξίζει τα χρήματα που καταβλήθηκαν”!

Τα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στη Βουλή ανέβαζαν το κόστος όλων των έργων του Καλατράβα στο ΟΑΚΑ σε πάνω από 370 εκατ. ευρώ, με αρχικό κόστος λίγο πάνω από τα 250 εκατ.

Το 2013, σε έγγραφα που είχε διαβιβάσει στη Βουλή ο Γιάννης Ανδριανός, αναφερόταν ότι στο αυστήρητο, όπως αποδεικνύεται, στέγαστρο, γίνονταν συντηρήσεις αφού «οι διατεθείσες πιστώσεις του 2009 ανήλθαν τελικά στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ και με αυτές πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές του αναδόχου (Bung) του αρχικού πολιτικού προγράμματος παρακολούθησης της δομοστατικής συμπεριφοράς του στεγάστρου»…

Τον Αύγουστο του 2014 και μετά τις αποκαλύψεις για την άδεια πέργκολας εκταμιεύτηκαν 8 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Αττικής για τη συντήρηση και επισκευή του.  Μια συντήρηση που μάλλον αγνοείται διότι το 2020 σε έκθεση του υπουργείου Υποδομών σημειώνονταν προβλήματα στο Στέγαστρο, τα οποία έχρηζαν άμεσης αντιμετώπισης γι’ αυτό και προκηρύχθηκε διαγωνισμός. Επίσης, αγνοείται!

Ωστόσο, με μια πιρουέτα πολιτικού σαλτιμπάγκου ο Κ. Μητσοτάκης το 2021 ανακοίνωνε ότι “με 43 εκατ. ευρώ θα ξεκινήσουμε τη συντήρηση και την ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου, την επισκευή του στεγάστρου το οποίο απειλείται σήμερα με εκτεταμένη διάβρωση… δεν είχε γίνει η παραμικρή παρέμβαση στο στέγαστρο τα τελευταία 17 χρόνια.”

Επειδή, όμως από το 2021 μέχρι το 2023 δεν έγινε απολύτως τίποτα – σύνολο, δηλαδή, 19 χρόνια! – φτάσαμε στον οριακό σημεία σφραγίσματος του Ολυμπιακού Σταδίου.  Κι αυτό όταν μόλις πριν από λίγες ημέρες, το ΟΑΚΑ φιλοξένησε ευρωπαϊκό αγώνα του Παναθηναϊκού με χιλιάδες θεατές να βρίσκονται στο γήπεδο.

Χωρίς να έχουν μετρηθεί οι εκατοντάδες διοργανώσεις και οι δεκάδες χιλιάδες θεατές που στάθηκαν κάτω από το στέγαστρο από τη στιγμή που διαγνώστηκαν τα προβλήματα στην κατασκευή.

Αν αυτό δεν είναι διαχρονικό έγκλημα, τότε τί είναι;

imerodroms.gr

About Μαρία Νικολοπούλου