Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ιάκωβος Μπεζιργιάννης : Πότε και πως πρέπει να φορέσεις γραβάτα!

Ιάκωβος Μπεζιργιάννης : Πότε και πως πρέπει να φορέσεις γραβάτα!

Πριν από μερικές δεκαετίες, οι άντρες φορούσαν γραβάτα σχεδόν κάθε μέρα – όχι μόνο ως διακοσμητικό στοιχείο – αλλά επειδή έδειχνε δύναμη και κέρδιζε τον θαυμασμό όλων όσων βρίσκονταν γύρω σου.

Στις μέρες μας, όμως, οι άντρες επιλέγουν να μη φορέσουν γραβάτα καθώς τη θεωρούν πολύ επίσημη. Έτσι, οι περισσότεροι τη φοράνε μόνο στη δουλειά τους ως ένδειξη επαγγελματισμού.

Τι πρέπει να ψάχνεις όταν αγοράζεις μια γραβάτα

 

1. Χρώμα γραβάτας

Το να διαλέξεις την σωστή γραβάτα δεν έχει να κάνει μόνο με το να φαίνεσαι ωραίος, αλλά και με το να στέλνεις ένα μήνυμα. Μπορείς να φοράς το ίδιο ρούχο, αλλά με γραβάτα διαφορετικού χρώματος που μπορεί να αλλάξει την όλη σου εμφάνιση.

Το χρώμα της γραβάτας είναι το πρώτο πράγμα που τραβάει την προσοχή και στέλνει ένα μήνυμα για τη διάθεση σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις παρόμοια χρώματα όταν συνδυάζεις τη γραβάτα με το πουκάμισο σου, ή να κάνεις αντίθετους συνδυασμούς αν θέλεις να κάνεις τα χρώματα να ξεχωρίζουν.

tie colours

Οι γραβάτες που έχουν διάφορα χρώματα πρέπει να τις ταιριάζεις με βάση το χρώμα της επιδερμίδας σου. Αν είσαι αρκετά ανοιχτόχρωμος, τότε το μοβ, μπλε και κόκκινο είναι τα ιδανικά χρώματα για εσένα. Αν, όμως, έχεις πιο σκούρα επιδερμίδα, τότε μάλλον πρέπει να επιλέξεις αποχρώσεις σε σκούρο πράσινο και καφέ.

  • Κόκκινο: Το κόκκινο συμβολίζει τη δύναμη και τη νίκη. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε επαγγελματικό περιβάλλον καθώς το χρώμα αυτό φανερώνει δύναμη και εξουσία.
  • Σκούρο μπλε: Το χρώμα αυτό είναι η πιο ασφαλής επιλογή που μπορείς να κάνεις καθώς είναι χαλαρωτικό αλλά και ένα χρώμα συμβολικό για τη δουλειά. Μια γραβάτα σε σκούρο μπλε χρώμα ταιριάζει σχεδόν με όλα, από ένα μαύρο μέχρι και ένα καρό κοστούμι.
  • Κίτρινο: Μιας και είναι καλοκαίρι, ήρθε η ώρα να φωτίσεις την εμφάνιση σου με μια ανοιχτόχρωμη απόχρωση. Το κίτρινο συνδέεται με την θετικότητα και την ενέργεια. Παράλληλα είναι ένα χρώμα που τραβάει τα βλέμματα.
  • Ασημί: Το ασημί είναι ένα καθαρό χρώμα και γι’ αυτό το λόγο είναι ιδανικό για εορταστικές περιστάσεις, όπου θέλεις να φαίνεσαι κομψός και σεβαστός. Συνδύασε μια ασημί γραβάτα με ένα άσπρο πουκάμισο και είσαι έτοιμος.

2. Σχέδια στη γραβάτα

Μια γραβάτα με σχέδια μπορεί να αναδείξει την προσωπικότητα σου. Τα σχέδια είναι ένας τρόπος να ξεφύγεις από το κλασικό μονόχρωμο στυλ του γραφείου. Μπορείς να συνδυάσεις τα σχέδια, για παράδειγμα ένα κοστούμι με ρίγες μαζί με μια γραβάτα με κύκλους, αρκεί να διατηρείς τους ίδιους τόνους στα χρώματα.

tie graphics

Υπάρχουν εκατοντάδες σχέδια στην αγορά. Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα πιο συνηθισμένα που μπορείς να συνδυάσεις με όλα όσα βρίσκονται στην ντουλάπα σου.

– Μικρές βούλες: Το σχέδιο αυτό είναι διαχρονικό και ταιριάζει με πολλά ρούχα, όπως ένα καρό, ή μονόχρωμο πουκάμισο. Τα σχέδια αυτά είναι κομψά αλλά διακριτικά, και γι’ αυτό μπορείς να φορέσεις μια τέτοια γραβάτα σε κάθε περίσταση.
tie with pin dots

– Ρίγες: Και οι ρίγες ταιριάζουν με όλα τα πουκάμισα και μπορείς να συνδυάσεις μια γραβάτα με ρίγες μαζί με ένα πουκάμισο με ρίγες. Σε αυτή την περίπτωση απλά βεβαιώσου ότι θα έχεις μια ποικιλία στον προσανατολισμό των σχεδίων, ή να προσέξεις ώστε το σχέδιο να μην είναι το ίδιο μέγεθος με αυτό στο πουκάμισο.
tie with stripes

– Καρό: Αν θέλεις να φαίνεσαι ιδιόρρυθμος, μπορείς να συνδυάσεις ένα καρό πουκάμισο με μια καρό γραβάτα. Ο κανόνας για τα σχέδια σε διαφορετικό μέγεθος ισχύει κι εδώ. Πάντα να προσπαθείς να συνδυάσεις δύο διαφορετικού μεγέθους σχέδια για να αποφύγεις την σύγχυση.
tie with checks

 

Πως να συνδυάσεις τη γραβάτα με το πουκάμισο σου

Μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να βρεις την κατάλληλη γραβάτα για να ταιριάξεις το πουκάμισο σου. Απλά βεβαιώσου ότι θα επιλέξεις πρώτα το πουκάμισο ώστε τα χρώματα να ταιριάζουν με αυτά της γραβάτας. Μόλις αποφασίσεις τους χρωματισμούς που θέλεις, μπορείς να αποφασίσεις ποιο σχέδιο ταιριάζει στην προσωπικότητα σου και είσαι έτοιμος.

1. Ανάμειξη χρωμάτων

ties with solid colour

Η πιο ασφαλής επιλογή που μπορείς να κάνεις είναι να επιλέξεις να συνδυάσεις ένα μονόχρωμο πουκάμισο με μια μονόχρωμη γραβάτα. Είναι αρκετά εύκολο να το κάνεις αυτό. Πρώτα συνδύασε χρώματα που είναι αντίθετα μεταξύ τους, για παράδειγμα μπορείς να φορέσεις ένα λευκό πουκάμισο με μια γραβάτα σε απαλό μπλε χρώμα.

Μπορείς, επίσης, να συνδυάσεις χρώματα που ανήκουν στην ίδια ομάδα. Σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή, μπορείς να ταιριάξεις ένα απαλό μπλε πουκάμισο με μια σκούρα μπλε γραβάτα. Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάσαι είναι να μην συνδυάζεις ποτέ μια γραβάτα που έχει ακριβώς το ίδιο χρώμα με το πουκάμισο.

2. Ανάμειξη σχεδίων

patterns

Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αναμείξεις ένα πουκάμισο με σχέδια μαζί με μια γραβάτα με σχέδια. Το βασικό που πρέπει να θυμάσαι είναι να υπάρχει ποικιλία στο μέγεθος του σχεδίου. Μπορείς, για παράδειγμα, να επιλέξεις ένα πουκάμισο με λεπτές ρίγες και να το συνδυάσεις με μια γραβάτα που έχει πιο φαρδιές ρίγες.

Η ανάμειξη σχεδίων είναι, επίσης, ιδανική αν επιλέξεις να ταιριάξεις μια λεπτομέρεια της γραβάτας σου με το κυρίαρχο χρώμα του πουκαμίσου. Για παράδειγμα, αν φοράς ένα μπλε καρό πουκάμισο, τότε πρέπει να ψάξεις να βάλεις μια γραβάτα που έχει το μπλε στοιχείο επάνω της.

Πως να φορέσεις τη γραβάτα σου πρόχειρα

Τα κοστούμια και οι γραβάτες δεν είναι αχώριστα και είναι πιθανόν να φορέσεις μια γραβάτα πρόχειρα αρκεί να ακολουθήσεις μερικούς βασικούς κανόνες.

Σου έχω ήδη μιλήσει για το χρώμα και για το ότι πρέπει να το λαμβάνεις υπόψη σου όταν τα συνδυάζεις με τη γραβάτα. Αν δεν πρόκειται να επιλέξεις μια επίσημη εμφάνιση, τότε είναι καλύτερα να επιλέξεις μονόχρωμα χρώματα και όχι με σχέδια. Κάποια άλλα πράγματα που πρέπει να προσέξεις είναι το πλάτος, ο κόμπος και το ύφασμα της.

Ύφασμα

tie with matte finish

Το ύφασμα της γραβάτας παίζει επίσης ρόλο στο σύνολο σου. Οι επίσημες γραβάτες είναι συνήθως φτιαγμένες από μετάξι και είναι πιο γυαλιστερές. Γι’ αυτό επέλεξε ένα ματ τελείωμα για μια πιο πρόχειρη εμφάνιση.

Πλάτος

casual tie width

Η επίσημη γραβάτα είναι κατά μέσο όρο 3 ίντσες πιο φαρδιά. Γι’ αυτό όταν επιλέγεις να έχεις μια πιο casual εμφάνιση, επέλεξε μία που είναι πιο λεπτή από 3 ίντσες αλλά όχι κάτω από 2 ίντσες. Μια λεπτή γραβάτα με ένα καλό πουκάμισο και ανεβασμένα μανίκια είναι ένα υπέροχο καθημερινό look.

Κόμπος

four-in-hand tie knot

Ένας άλλος τρόπος για να έχεις μια πιο χαλαρή εμφάνιση είναι να κάνεις τον σωστό κόμπο. Ο κόμπος της γραβάτας θα πρέπει να είναι χαλαρός και ασύμμετρος, γι’ αυτό μια λεπτή γραβάτα με έναν απλό κόμπο είναι η τέλεια επιλογή.

Που πρέπει να φορέσεις γραβάτα

Οι γραβάτες είναι απαραίτητο αξεσουάρ σε κάποιες περιστάσεις, όπως είναι οι γάμοι ή οι συνεντεύξεις για δουλειά όπου πρέπει να δώσεις καλή εντύπωση. Όπως, όμως, υπάρχουν περιστάσεις όπου πρέπει να τις φορέσεις, έτσι υπάρχουν και κάποιες άλλες περιπτώσεις όπου μπορούν να σε κάνουν πιο σεβαστό με έναν διακριτικό τρόπο. Η γραβάτα, επομένως, μπορεί απλά να σε βοηθήσει σε κάποιες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα στο πρώτο ραντεβού.

Επίσημο δείπνο

tie in dining

Αν αποφασίσεις να πας σε ένα χλιδάτο εστιατόριο για γεύμα με φίλους ή την οικογένεια σου, τότε πρέπει να φορέσεις γραβάτα. Τα περισσότερα πολυτελή εστιατόρια έχουν κανόνες ντυσίματος σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να είσαι κομψός. Επομένως, ένα κοστούμι και μια γραβάτα είναι απαραίτητα. Επέλεξε γραβάτες με ρίγες ή μονόχρωμες, αλλά αν αμφιβάλλεις, μπορείς να επιλέξεις μία σε μαύρη απόχρωση.

Γάμος

Αποτέλεσμα εικόνας για μπεζιργιαννησ webkorinthos

Ο γάμος είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά στη ζωή σου, γι’ αυτό και όλοι όσοι βρίσκονται εκεί περιμένουν να σε δουν στα καλύτερα σου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μια γραβάτα είναι απαραίτητη. Ένα λευκό πουκάμισο κάτω από μια ασημί γραβάτα με ρίγες και ένα απαλό γκρι κοστούμι φαίνονται κομψά και κατάλληλα για αυτό το γεγονός. Και μιας και υπάρχουν πολλές επιλογές σε γαμπριάτικα κοστούμια, τι καλύτερο από το να τα συνδυάσεις με μια ανάλογη γραβάτα;

Πρώτο ραντεβού

tie on a first date

Το να βγεις ραντεβού με κάποια μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία, αλλά αν είσαι σωστά ντυμένος μπορείς να αισθανθείς πιο ήρεμος. Δεν συμφωνούν όλοι στο να φορέσεις γραβάτα στο πρώτο ραντεβού καθώς μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι πολύ επίσημος και σοβαρός. Αν, όμως, αποφασίσεις να το κάνεις, θα δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι αφού αφιέρωσες χρόνο και σκέψη στο σύνολο σου για να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση. Ένα πουκάμισο συνδυασμένο με μια κόκκινη γραβάτα και γκρι γιλέκο είναι το ιδανικό κομψό casual look.

Συνέντευξη για δουλειά

job interviews and tie

Οι συνεντεύξεις για δουλειά μπορεί να είναι δύσκολες, ιδιαίτερα όταν πολλές από αυτές σου ζητάνε να είσαι ο εαυτός σου. Όμως, ένα ζευγάρι αθλητικές φόρμες και ένα απλό πουλόβερ μπορεί να είναι τα ιδανικά ρούχα για εσένα, αλλά όχι και για τον εργοδότη σου. Είναι σημαντικό να προσπαθήσεις να δείξεις στον πιθανό μελλοντικό σου εργοδότη ότι είσαι περήφανος για την εικόνα σου. Μια μπλε γραβάτα με ρίγες μαζί με ένα μονόχρωμο μπλε πουκάμισο θα σε κάνουν να φαίνεσαι πιο επαγγελματίας. Αν θέλεις να φαίνεσαι ακόμη πιο κομψός, τι θα έλεγες να προσθέσεις κι ένα κλιπ;

Εκδηλώσεις για δουλειά

tie and networking events

Αν φορέσεις γραβάτα στις εκδηλώσεις από τη δουλειά σου, θα διπλασιάσεις τις πιθανότητες να σε παρατηρήσουν και θα σε κάνει να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους ως ένας επαγγελματίας που επιθυμεί να έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Προσωπικά θα σου πρότεινα μια σε κίτρινη απόχρωση για να ξεχωρίσεις στο πλήθος, αλλά και για να φανείς πιο προσιτός, θετικός και φιλικός.

Γνωριμία καινούριων ατόμων

tie and meeting

Η γραβάτα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε καταστάσεις όπου συναντάς καινούρια άτομα για πρώτη φορά, όπως για παράδειγμα αν πρόκειται να γνωρίσεις την οικογένεια κάποιου για πρώτη φορά. Μια σε ουδέτερο χρώμα, όπως είναι το γκρι, επάνω από ένα λευκό πουκάμισο είναι ότι πρέπει.

Περισσότερα κλικ στην εικόνα

JBezirgiannis

About Μαρία Νικολοπούλου