Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Καθαρά Δευτερά: Οι κανόνες που ισχύουν σήμερα για Χαρταετό, λαϊκές αγορές, καταστήματα

Καθαρά Δευτερά: Οι κανόνες που ισχύουν σήμερα για Χαρταετό, λαϊκές αγορές, καταστήματα

Αυτή η Καθαρά Δευτέρα δεν θα είναι σαν όλες τις άλλες. Όπως δεν είναι και όσα έχουμε ζήσει από τον Φεβρουάριο του 2020 έως σήμερα. Φέτος, τα Κούλουμα είναι αλλιώς και ο χαρταετός επιτρέπεται… μόνο στη γειτονιά μας.

Υπό αυστηρούς περιορισμούς και με την ισχυρή σύσταση για αποφυγή συγκεντρώσεων – συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους γιορτάζεται η φετινή Καθαρά Δευτέρα, καθώς βρίσκεται σε ισχύ το τρίτο lockdown που επιβάλλει αποστολή SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Μπορεί το πέταγμα του Χαρταετού να επιτρέπεται, ωστόσο το έθιμο αυτό πρέπει να γίνει με σύνεση και με τις απαιτούμενες αποστάσεις, καθώς η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και τα δημόσια νοσοκομεία έχουν κυριολεκτικά «γονατίσει», λόγω της δραματικής αύξησης στις εισαγωγές covid και του κορεσμού των εντατικών.

Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία, οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία ξεπερνούν τους 400 ημερησίως, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου υπολογίζεται σε 429 ασθενείς. Μέσα στο πρώτο 10ημερο του Μαρτίου έχουν καταγραφεί πάνω από 32.500 κρούσματα, καθώς και 433 νεκροί, ενώ εντός της εβδομάδας για πρώτη φορά ξεπεράστηκε το όριο των 500 διασωληνωμένων σε ΜΕΘ (506) για το 2021.

Οι κανόνες για το πέταγμα του χαρταετού

Το πέταγμα του χαρταετού μπορεί να γίνει, αλλά μόνο εντός δήμου και εφόσον οι πολίτες μεταβούν στα οικεία πάρκα μόνο πεζή ή με ποδήλατο, αφού η μετακίνηση με τον κωδικό 6 στο SMS στο 13033 δεν επιτρέπεται να γίνεται με το αυτοκίνητο. Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ θα είναι αυστηροί,  προκειμένου να αποτραπούν άσκοπες μετακινήσεις εκτός δήμου και νομού κατοικίας, ενώ θα επιβάλλονται πρόστιμα για τους παραβάτες.

Τα ψώνια για το Σαρακοστιανό τραπέζι 
Ανοιχτά θα παραμείνουν σήμερα Καθαρά Δευτέρα ορισμένα καταστήματα, προκειμένου οι καταναλωτές να κάνουν τις τελευταίες αγορές τους για το σαρακοστιανό τραπέζι. Συγκεκριμένα, ανοιχτά θα είναι τα μίνι μάρκετ, οι φούρνοι για την προμήθεια της παραδοσιακής λαγάνας, οι λαϊκές αγορές και τα ιχθυοπωλεία. Σημειώνεται ότι, οι μετακινήσεις για αγορές επιτρέπονται με την αποστολή sms με τον κωδικό 2 στο 13033 σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την οικία του αποστολές ή εντός του οικείου δήμου, όπου βρίσκεται η κατοικία του.

Οι περιοχές που είναι στο “βαθύ κόκκινο”
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου βρίσκονται οι εξής περιοχές:

η Περιφέρεια Αττικής

οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου), Φθιώτιδας και Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου

η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

οι Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου

η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης

η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εξαιρουμένου του Δήμου Μεγανησίου καθώς και

ο Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου

ο Δήμος Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου

ο Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου

ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνουότι από την Τρίτη 16 Μαρτίου αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων

οι Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου

οι Δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων

o Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας

o Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων

ο Δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων.

About Μαρία Νικολοπούλου