Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Κακαβιά ή Μπουγιαμπέσα

Κακαβιά ή Μπουγιαμπέσα

 

H γαλλική εκδοχή της ελληνικής κακαβιάς. Σύμφωνα με ένα μύθο η Αφροδίτη, που όταν ήθελε ήταν σπουδαία μαγείρισσα, τάιζε σούπα τον άντρα της για να έχει την ησυχία της. Σύμφωνα με άλλο μύθο την επινόησε μια ηγουμένη ως γεύμα της Παρασκευής.

Η αλήθεια είναι πάντα απλή. Αρχικά, ξεκίνησε σα φαγητό των ψαράδων το 600π.κ.ε στην Μασσαλία. Καθώς ξεδιάλεγαν τα ψάρια που προορίζονταν για πούλημα, συνήθιζαν να κρατούν στην άκρη μερικά είδη ψαριού κατώτερης διαλογής που δεν μπορούσαν να πουληθούν γι’ αυτούς και την οικογένειά τους. Τα έβραζαν σε θαλασσινό νερό με μάραθο και σκόρδο. Το διαφορετικό σε αυτή τη σούπα είναι ότι τα υλικά της δεν βράζουν όλα μαζί. Το ίδιο κάνουν οι ψαράδες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Κακαβιά ή Μπουγιαμπέσα: Πρόκειται για μια μυρωδάτη ζεστή ψαρόσουπα ιδανικό φαγητό για ένα χειμωνιάτικο κυριακάτικο μεσημέρι, που βελτιώθηκε με τον καιρό και σήμερα μπορεί να περιέχει μαλακόστρακα ή να συνοδεύεται με κάποια σάλτσα (aioli: ελαφριά μαγιονέζα με σκόρδο)

Κακαβιά ή Γαλλική μπουγιαμπέσα με Λουΐζα

Υλικά για 4 άτομα:
1 κ διάφορα βραστόψαρα φρέσκα
½ κ γαρίδες ή καβούρια ή και τα δυο φρέσκα
4 μικρές πατάτες κομμένες σε κύβους
2 καρότα κομμένα σε κύβους
3 κ. σ. σέλινο (ή σέλερι ή μαραθόριζα) κομμένα
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη
1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί (καλής ποότητας)
1 φύλλο δάφνης
4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 πρέζα κλωστίτσες σαφράν ή κουρκουμά σε σκόνη
ανθό αλατιού
πράσινο πιπέρι
λίγο καγίεν σε σκόνη

Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα ψάρια να βράσουν για 10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις γαρίδες ή τα καβούρια και βράζουμε για 10′ ακόμα. Σουρώνουμε και καθαρίζουμε τα ψάρια και τα θαλασσινά σε μια πιατέλα.

Στο ζωμό από τα ψάρια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Λιώνουμε με το μπίμερ τα λαχανικά και κάνουμε μια σούπα χυλωμένη. Στο τέλος προσθέτουμε σε μπουκιές τα καθαρισμένα ψάρια και θαλασσινά. Σερβίρουμε ζεστή πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένη Λουΐζα.

Για πιο έντονη γεύση αντικαταστήστε το νερό με ζωμό ψαριού.

Η κακαβιά ή μπουγιαμπέσα συνήθως συνοδεύεται με aioli μια ελαφριά μαγιονέζα με σκόρδο, με φρυγανισμένο ψωμί και κεχριμπαρένιο λευκό κρασί ή λευκά αποστάγματα.

Για εξαιρετική γεύση κι αρώματα φροντίστε τα θαλασσινά να είναι φρέσκα.

Διάφορες παραλλαγές δείτε στις φωτογραφίες.

Καλή απόλαυση

terrapapers.com fish soup (1)

terrapapers.com fish soup (2)

terrapapers.com fish soup (4)

terrapapers.com fish soup (1)

terrapapers.com fish soup (5)

terrapapers.com fish soup (6)

 

ΤΟ ΓΡΙ ΓΡΙ ΤΟΥ ΛΟΝΤΡΑ – (Γιώργος Λόντρας)

 

ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ι. – ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ

 

ΙΧΘΥΟΠΟΛΙΣ (Λογοθέτης Ηρακλής Π.)

About Μαρία Νικολοπούλου