Η φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών δεν έχει τέλος, ενώ όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται, η κατάσταση βαίνει απ’ το κακό στο χειρότερο, αφού 9 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν πως κάνουν περικοπές από βασικές ανάγκες για να τα βγάλουν πέρα, με τα 6 στα 10 – ακόμα και με περικοπές σε αγορές – να ξοδεύουν περισσότερα σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Με βάση τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το 11μηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2022, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 50,2 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 502 εκατ. ευρώ ή 1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023. Ενα μέρος αυτής της οικονομικής αφαίμαξης αποτελεί τις όποιες επιδοτήσεις της κυβέρνησης για το ρεύμα ή τα διάφορα pass, που και αυτά πλέον από το 2023 θα κοπούν, μιας και η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει ότι στην πρώτη γραμμή πλέον είναι «η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και η δημοσιονομική ισορροπία».
Για τον μήνα Νοέμβριο 2022 τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 454 εκατ. ευρώ ή 10,7% έναντι του στόχου. Το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4,5 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 152 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5,1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 342 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023.
Μέσα σε συνθήκες ακρίβειας και φτώχειας και με την κυβέρνηση να προσπαθεί να «παραμυθιάσει» τον λαό ότι παίρνει μέτρα αντιμετώπισης, στοιχεία από έρευνα της MRB δείχνουν ότι τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν κυριολεκτικά.
Συγκεκριμένα, το 90% των νοικοκυριών δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει τις αγορές ακόμα και για βασικά καταναλωτικά προϊόντα, εκ των οποίων το 60,4% δηλώνει πως παρά τον περιορισμό έχει περισσότερα έξοδα, ενώ το 29,5% πως πληρώνει τα ίδια ή λιγότερα. Το 42,2% δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες του λόγω της ακρίβειας. Ακόμα, το 90,6% δηλώνει ότι τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Οσον αφορά το περιβόητο «καλάθι του νοικοκυριού», επιβεβαιώνεται πλέον ότι είναι σκέτος …καπαμάς, αφού: Το 72,9% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι είναι «καθόλου» ή «όχι και τόσο» αποτελεσματικό σαν μέτρο. Και το 60% δηλώνει ότι ψωνίζει ελάχιστα ή καθόλου από το «καλάθι», γεγονός που επιβεβαιώνει ότι όσα λέει η κυβέρνηση περί «εξοικονόμησης 1,5 μισθού τον χρόνο» είναι φούμαρα και δεν έχουν κανένα αντίκρισμα.
Στο μεταξύ, σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% προχώρησε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μετά από δύο προηγούμενες διαδοχικές αυξήσεις κατά 0,75%, στο πλαίσιο της προσπάθειας διαχείρισης του πολύ υψηλού πληθωρισμού.