Μετά την εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μεγάλης μερίδας του πληθυσμού κατά την διάρκεια του lockdown, οι τράπεζες δεν έχουν ανάγκη τόσα πολλά καταστήματα και φυσικά ούτε ανθρώπινο δυναμικό. Και είμαστε ακόμη στην αρχή καθώς η αναγκαστική εξοικείωση με το ηλεκτρονικό εμπόριο τις ημέρες του εγκλεισμού θα φέρει ανατροπές και σε άλλους κλάδους εργασίας. Οι τράπεζες είναι μόνο η αρχή.
Τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται να διαχειριστούν σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο εσωτερικό τους επικρατεί μεγάλος αναβρασμός. Μαζικά λουκέτα καταστημάτων, έντονες διαμαρτυρίες σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και ασφυκτικές πιέσεις στους εργαζομένους για να κάνουν χρήση των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου συνθέτουν το σκηνικό στην πλειονότητα των συστημικών τραπεζών.
ADVERTISING
Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων στις υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς. Σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι ο σχεδιασμός της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για την επιθετική συρρίκνωση του δικτύου έχει πυροδοτήσει σειρά αντιδεοντολογικών πρακτικών απαξίωσης εργαζόμενων, που στόχο έχουν τη με κάθε τρόπο εξώθησή τους στην «οικειοθελή» έξοδο. «Έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο χωρίς κανέναν απολύτως ηθικό φραγμό να συμπεριφέρονται με κυριολεκτικά χυδαίο τρόπο ακόμη και σε συναδέλφους ΑμεΑ. Χαρακτηριστική περίπτωση συναδέλφου με τέσσερα παιδιά, ο οποίος, αν και αντιμετωπίζει κινητικό πρόβλημα με αναπηρία 80%, αποπειράθηκαν να τον μετακινήσουν σε κατάστημα όπου δεν υπάρχει τουαλέτα στον ίδιο όροφο, με απώτερο σκοπό να οδηγηθεί σε παραίτηση» σημειώνει ο σύλλογος εργαζομένων. Γνωστοποιεί κι άλλη περίπτωση εργαζομένης, που αντιμετωπίζει πρόβλημα όρασης στο ένα της μάτι λόγω σοβαρής πάθησης, από την οποία ζητήθηκε να μετακινείται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας της.
Την ίδια στιγμή ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Τράπεζας Αττικής καταγγέλλει απολύσεις και αναστολές συμβάσεων εργαζομένων στο δίκτυο καταστημάτων της τράπεζας, απόρροια του σχεδιασμού της διοίκησης αυτής για τη συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων της.
Ο καταιγισμός λουκέτων σε υποκαταστήματα τραπεζών έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλές περιοχές της χώρας, ειδικά αγροτικές και νησιωτικές, οι κάτοικοι των οποίων θα πρέπει να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν.
Η Τράπεζα Πειραιώς κλείνει εντός του καλοκαιριού 64 καταστήματα, η Attica Bank έπαψε ήδη τη λειτουργία τεσσάρων καταστημάτων, ενώ άλλα 25 αναμένεται να κλείσει η Εθνική Τράπεζα μέχρι το τέλος του έτους. Το πρόβλημα ανέδειξε σε ανακοίνωσή του και το νομαρχιακό παράρτημα ΟΤΟΕ Νομού Λάρισας, τονίζοντας ότι σε αρκετές περιοχές δεν υπάρχει ούτε ATM! Κατά τα άλλα οι τράπεζες βρίσκονται στο πλευρό του πολίτη…