Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

«Καμπανάκι» για σεισμό 5,1 Ρίχτερ: Τα νερά σε Λουτράκι και Ξυλόκαστρο μπήκαν ένα μέτρο μέσα

«Καμπανάκι»  για σεισμό 5,1 Ρίχτερ: Τα νερά σε Λουτράκι και Ξυλόκαστρο μπήκαν ένα μέτρο μέσα

 

Τσελέντης: «Δεν είχαμε τον απαιτούμενο αριθμό μετασεισμών, να περιμένουμε δυο 24ωρα»

Ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών με ανάρτησή του γύρω στις τρεις τα ξημερώματα ανέφερε ότι θα πρέπει «να περιμένουμε δυο 24ωρα για να δούμε πώς εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία», επισημαίνοντας πώς ο αριθμός των μετασεισμών δεν είναι ο απαιτούμενος για να σημάνει… λήξη συναγερμού.

Η ανάρτηση του κ. Τσελέντη:

«Σήμερα στις 01:02, είχαμε μία ισχυρή σεισμική δόνηση ,M=5.0, με επίκεντρο 12 Χμ ανατολικά της Δεσφίνας. Το εστιακό βάθος ήταν 13Χμ.Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην Στερεά Ελλάδα και την Αθήνα παρότι έγινε σε απόσταση 112χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.Αυτό οφείλεται στην κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων, επειδή το σεισμικό ρήγμα έχει μία κατευθυντικότητα από τη Δύση προς την Ανατολή. Άρα, έχουμε έντονη αισθητότητα στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο.Για να πούμε σίγουρα ότι είναι το κυρίως γεγονός πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα για να δούμε πως εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία η οποία μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει τον απαιτούμενο αριθμό μετασεισμών. Θα περίμενα λίγο περισσότερους. Μετατόπιση προς άλλα μεγάλο γειτονικά ρήγματα δε βλέπουμε.Το Γεωδυναμικό παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου με τα δίκτυα του και θα σας ενημερώνει.Πρέπει οι κάτοικοι να ακολουθούν πάντα τα γνωστά μέτρα προφύλαξης από σεισμούς.Μπορείτε να παρακολουθείτε ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ την εξέλιξη του φαινομένου στην σελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου https://www.gein.noa.gr»

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας που μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6», ανέφερε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ενδεχομένως να είναι ο κύριος σεισμός, αλλά συμπλήρωσε ότι «κρατάμε επιφυλάξεις δεδομένου ότι αν δεν περάσουν δυο 24ωρα τουλάχιστον για να δούμε τη μετασεισμική ακολουθία δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις τέτοιες που να μάς επιτρέπουν να πούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός».

Ο κ. Λέκκας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν ανησυχούμε από τον σεισμό που εκδηλώθηκε λίγο μετά τη μία, μετά τα μεσάνυχτα, ένας σεισμός που είχε ένα μέγεθος 5,1 βαθμών κι εκδηλώθηκε στον κόλπο της Ιτέας, υποθαλάσσια. Ένας σεισμός που έγινε έντονα αισθητός σε όλο τον Κορινθιακό κόλπο, στις γύρω περιοχές, αλλά και στην Αθήνα.

Είναι μια περιοχή που δίνει συχνά πυκνά τέτοιους σεισμούς. Έχει δώσει και το ’95 μεγάλο σεισμό της τάξεως των 6,7 βαθμών, αλλά αυτός ο σεισμός εντάσσεται μέσα στην τρέχουσα σεισμικότητα, την κανονική σεισμικότητα που εκδηλώνεται στην περιοχή. Μετά τη μία τα μεσάνυχτα ουσιαστικά εκδηλώθηκαν τρεις δονήσεις της τάξης των 2,5 και 3 βαθμών, δονήσεις που δεν μπορούμε να τις εντάξουμε μετά βεβαιότητας σε μία μετασεισμική ακολουθία γιατί περιμένουμε και την εξέλιξη τις αμέσως επόμενες ώρες έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ο 5,1 ήταν ο κύριος σεισμός».

 

 

 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Ο κ. Λέκκας είπε ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς όπως σημείωσε η περιοχή είναι ασφαλής «δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί ότι και από μεγαλύτερους σεισμούς δεν υπήρχε καμία επίπτωση στην περιοχή». «Το 1995 που οι κατασκευές ήταν και πιο παλιές είχαμε πολύ λίγες ζημιές με έναν σεισμό 6,5 βαθμών. Συνεπώς τα περιθώρια ασφάλειας είναι πάρα πολύ μεγάλα .Βεβαίως θα πρέπει οι κάτοικοι να ακολουθούν τις οδηγίες δηλαδή μα μην πλησιάζουν σε ερειπωμένα σπίτια ή σε περιοχές με έντονο ανάγλυφο όπου μπορεί να υπάρξουν κατολισθήσεις» σημείωσε.

 

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Η περιοχή του Κορινθιακού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος έγραψε σε ανάρτησή του: «Δυνατός σεισμός μεγέθους 5,1 στον Κορινθιακό κόλπο στις 1.02 περίπου 12 χλμ νότια της Δεσφίνας. Έντονα αισθητός και στην Αττική. Η περιοχή του Κορινθιακού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Η εικόνα δε δείχνει επίκεντρα, αλλά τις τοποθεσίες στις οποίες αναφέρθηκε ότι έγινε αισθητός».

About Μαρία Νικολοπούλου