Μία πεντανόστιμη παραλλαγή για τα κλασικά κανελόνια με σπανάκι και ανθότυρο, που θα κάνουν αυτό το γεύμα το αγαπημένο των παιδιών
17 υλικά
Υλικά
-
- 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2½ φλιτζάνια χυμό τομάτας
- 1 φλιτζάνι ντοματάκια κονκασέ
- ½ φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
- 1 κουτ. γλυκού βασιλικό αποξηραμένο
- αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση
-
- 500γρ. σπανάκι, πλυμένο και καθαρισμένο
- 1½ φλιτζάνι ανθότυρο ή cottage cheese
- αλάτι, πιπέρι
- 1 αβγό
- ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 πακέτο κανελόνια
Για τη σύνθεση
- 2 φλιτζάνια μοτσαρέλα, τριμμένη
- βασιλικός φρέσκος για το γαρνίρισμα
Διαδικασία
Για τη σάλτσα: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεσαίο κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά και προσθέτετε το χυμό, την ντομάτα κονκασέ και το ζωμό. Ρίχνετε τη ρίγανη, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε για 25-30 λεπτά, μέχρι να χάσει αρκετά υγρά και να αρχίσει να πήζει. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
Για τη γέμιση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 2 δάχτυλα νερό και δίνετε μια βράση. Βάζετε σε 3 δόσεις το σπανάκι και όταν μαραθεί το αφαιρείτε από την κατσαρόλα και το τοποθετείτε σε σουρωτήρι. Ραντίζετε με κρύο νερό και στύβετε πολύ καλά το σπανάκι, ώστε να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά γίνεται.
Μεταφέρετε το στημένο σπανάκι σε ξύλο κοπής και το ψιλοκόβετε με μαχαίρι . Στη συνέχεια, προσθέτετε το ανθότυρο θρυμματισμένο. Ιδανικά, αν έχετε ένα ραβδομπλέντερ, πολτοποιείεται το σπανάκι με το ανθότυρο. Αλατοπιπερώνετε και αφού δοκιμάσετε, ρίχνετε μέσα το αβγό και το μοσχοκάρυδο.
Καλύπτετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και σιγουρεύεστε ότι δεν ακουμπάει το τυρί. Υπάρχει περίπτωση, αν το αλουμινόχαρτο ακουμπάει το τυρί, όταν το βγάλετε να έχει μείνει κολλημένο αρκετά τυρί πάνω. Ψήνετε (σκεπασμένο) για 30-35 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι το τυρί να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Γαρνίρετε με φρέσκο βασιλικό.