Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Καταπιάνεστε με μαστορέματα; Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε όταν αγοράζετε εργαλεία – Oι Εταιρείες Βιομηχανικών Ειδών του Νομού μας συμβουλεύουν

Τι θα πρέπει να προσέξω αλλά και τι θα πρέπει να γνωρίζω

όταν θα αγοράσω εργαλεία

Σ

Το να βρει κανείς το καλύτερο εργαλείο για τις ανάγκες του μπορεί να είναι μια υπόθεση δύσκολη.  Οι κατασκευαστές εργαλείων αρέσκονται στο να μας μπερδεύουν με διάφορες νέες δυνατότητες και πλεονεκτήματα, υψηλότερες ενδείξεις ταχύτητας και ροπής, μεγαλύτερες ικανότητες και νέες μπαταρίες.

Handyman with a tool belt. Isolated on white background.

.

Έτσι, πρέπει να ξέρεις τον τύπο του εργαλείου που θα χρειαστείς.

Θα τρυπάς τσιμέντο ή μόνο ξύλο;  Θα χρειάζεται να βιδώνεις μικρές βίδες σε μαλακό ξύλο ή μεγάλες βιομηχανικές βίδες σε σκληρό ξύλο;  Ποιος είναι ο καλύτερος τύπος δράπανου ή κατσαβιδιού για κάθε εργασία;

Με την βοήθεια των Εταιριών Εμπορίας Βιομηχανικών Ειδών του Νομού μας, φτιάξαμε αυτόν τον οδηγό για να σε βοηθήσουμε.

 

Ποιο είναι το καλύτερο δράπανο ή κατσαβίδι με μπαταρία στην αγορά; 

Τα δράπανα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Κρουστικά δραπανοκατσάβιδα
  • Δραπανοκατσάβιδα
  • Παλμικά κατσαβίδια

Τα κρουστικά δραπανοκατσάβιδα έχουν τρεις δυνατότητες:

  1. Το άνοιγμα τρύπας σε ξύλο και μέταλλο. kroustika-drapanokatsabida
  2. Το βίδωμα.
  3. Το άνοιγμα τρύπας σε τσιμέντο και πέτρα με την κρουστική λειτουργία.

Συνήθως, ένα κρουστικό δραπανοκατσάβιδο θα προσφέρει τουλάχιστον δύο αλλά μερικές φορές τρεις ταχύτητες:

  • Χαμηλές ταχύτητες για εφαρμογές υψηλής ροπής, όπως το βίδωμα.
  • Οι υψηλότερες ταχύτητες είναι για εφαρμογές όπως το τρύπημα μετάλλου ή ξύλου.

Η κρουστική λειτουργία σε ένα δραπανοκατσάβιδο προσθέτει «χτυπήματα» στο τρύπημα, που σου επιτρέπει να τρυπήσεις τσιμέντο ή πέτρα.

 

Τα δραπανοκατσάβιδα τυπικά προσφέρουν δύο δυνατότητες:

  1. Το άνοιγμα τρύπας σε ξύλο και μέταλλο. drapanokatsabida
  2. Το βίδωμα.

Συχνά θα είναι εξοπλισμένα με δύο ταχύτητες και πολλαπλές ρυθμίσεις ροπής, αν και η ροπή δε θα είναι τόσο υψηλή όσο εκείνη που συναντάται είτε σε ένα κρουστικό δραπανοκατσάβιδο είτε σε ένα παλμικό κατσαβίδι.

Όταν διαλέγεις ένα δραπανοκατσάβιδο, παρατήρησε την ικανότητά του όσον αφορά τη διάμετρο των τρυπών και επίσης την υψηλότερη ρύθμιση ροπής, καθώς αυτό καθορίζει τα είδη των υλικών στα οποία μπορείς να δουλέψεις.

Ακόμα, δώσε προσοχή στην μπαταρία που δίνεται με το μηχάνημα.  Όσο περισσότερο το Ah της μπαταρίας, τόσο περισσότερο θα δουλεύει το δράπανο ανάμεσα στις φορτίσεις.  Και με όσο λιγότερες φορτίσεις επιβαρύνεις την μπαταρία, τόσο περισσότερο θα κρατήσει.

 

Τα παλμικά κατσαβίδια: palmika-katsabidia

Ένα παλμικό κατσαβίδι θα έχει έναν εξάγωνο σφιγκτήρα (ή κάτι παρόμοιο).  Αυτός είναι ένας μηχανισμός γρήγορης απελευθέρωσης που διαφέρει από τους σφιγκτήρες που βρίσκονται στα δραπανοκατσάβιδα.  Ένας εξάγωνος σφιγκτήρας δέχεται εξάγωνα κομμάτια κατσαβιδιού, καθώς ένα παλμικό κατσαβίδι είναι βασικά σχεδιασμένο να βιδώνει βίδες σε δύσκολες εργασίες.  Παρόλα αυτά, με το κατάλληλο κομμάτι, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και σε κάποιες εργασίες τρυπήματος.

Το σημαντικό χαρακτηριστικό των παλμικών κατσαβιδιών είναι η υψηλή ροπή.  Ένα τυπικό παλμικό κατσαβίδι βγάζει υψηλότερα επίπεδα ροπής ακόμα και από τα καλύτερα κρουστικά δραπανοκατσάβιδα.

 

Δισκοπρίονα: fme301-qs

Θα πρέπει να προσέξετε τις εξής τρεις ιδιότητες που θα πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει:

  1. Αποτελεσματικότητα

Τα δισκοπρίονα που χρησιμοποιούνται για την κοπή μπετόν, ασφάλτου και μετάλλων, είναι διαθέσιμα σε πολλά μεγέθη. Τα φορητά δισκοπρίονα, είναι σχεδιασμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολα στη μεταφορά, βολικά στη λειτουργία και να κόβουν διαφόρους τύπους υλικών, κάτω από δύσκολες συνθήκες εργασίας. Ειδικά όταν κόβουν μπετόν, τα μηχανήματα αυτά είναι εκτεθειμένα σε αντίξοες συνθήκες (π.χ. παρουσία πολλής σκόνης), γεγονός που κάνει ιδιαίτερα σημαντική την ύπαρξη ενός εξελιγμένου, και ιδιαίτερα αποτελεσματικού συστήματος καθαρισμού του εισερχομένου αέρα, με σκοπό την προστασία του κινητήρα. Όταν γίνεται υγρή κοπή, ένα μεγάλο μέρος της σκόνης κατακάθεται, ενώ, εξαιτίας της ψύξης που δημιουργείται, αυξάνεται  η διάρκεια ζωής του δίσκου κοπής.

  1. Εργονομία fme720

Τα δισκοπρίονα είναι από τα πιο βαριά, φορητά μηχανήματα που υπάρχουν. Για το λόγο αυτό, η εργονομία και η ευκολία στο χειρισμό, είναι από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν. Το μικρό βάρος, το λεπτό σώμα του κινητήρα και τα χαμηλά επίπεδα δονήσεων, αποτελούν βασικούς παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Οι χειρολαβές θα πρέπει να είναι σχεδιασμένες κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο χρήστης να μπορεί να κρατά το μηχάνημα περίπου στο ύψος των ώμων, έτσι ώστε να διευκολύνεται ο χειρισμός, είτε κόβετε κάθετα, είτε οριζόντια. Η τάση του ιμάντα και ο προφυλακτήρας του δίσκου κοπής, θα πρέπει να ρυθμίζονται εύκολα για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κατά την εργασία.

  1. Αξιοπιστία

Είναι σημαντικό για ένα δισκοπρίονο να διαθέτει κινητήρα υψηλής ποιότητας. Ο βραχίονας κοπής θα πρέπει να είναι σφραγισμένος, έτσι ώστε να προστατεύεται από τη σκόνη και το νερό. Ο αποτελεσματικός καθαρισμός του εισερχόμενου στον κινητήρα αέρα, μειώνει τον κίνδυνο εσωτερικής φθοράς, και σε συνδυασμό  με την ικανότητα αντιστάθμισης του φίλτρου αέρα, μειώνονται οι κίνδυνοι διακοπής της εργασίας, λόγω ενός μπουκωμένου φίλτρου αέρα  Δισκοπρίονο-ξύλου-Holzstar-KGZ-305-E

Ένα καλό δισκοπρίονο, λοιπόν, θα πρέπει να διαθέτει αποτελεσματικό σύστημα καθαρισμού του εισερχομένου στον κινητήρα, αέρα. Το μηχάνημα θα πρέπει να έχει εργονομικό σχεδιασμό. Οι χαμηλές δονήσεις στις χειρολαβές αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα. Ο βραχίονας κοπής, θα πρέπει να μπορεί να περιστραφεί, έτσι ώστε να κόβει κοντά σε τοίχους.

Ελέγξτε τί αξεσουάρ διατίθενται για το μηχάνημα που θέλετε. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει ένα καρότσι κοπής, στο οποίο να είναι εύκολο να προσαρμοστεί το δισκοπρίονο, προκειμένου να διευκολυνθεί η πραγματοποίηση τομών σε μεγάλα ευθύγραμμα τμήματα ασφάλτου ή μπετόν.

 Προσέξετε:  e117d3f371c45f9638561b0d604d31ab_comments-handyman-logo-clipart_494-500

 Την ασφάλεια

Προσέχετε κατά την αγορά των εργαλείων σας, τα σήματα ελέγχου. Το γνωστότερο γερμανικό σήμα είναι το «GS» και σημαίνει «Ελεγμένη ασφάλεια». Το «CE» επιβεβαιώνει ότι το εργαλείο ανταποκρίνεται στις οδηγίες ασφάλειας της ΕΕ. Επίσης μπορείτε να παρατηρήσετε και τα σήματα ελέγχου, όπως το σήμα TÜV ή το σήμα VDE.

Τη λαβή

Μια καλή χειρολαβή αποτελείται, είτε από λείο βερνικωμένο ξύλο, είτε από αντιολισθητικό μέταλλο, είτε διαθέτει επένδυση συνθετικού υλικού. Ιδανικές είναι οι εργονομικά διαμορφωμένες λαβές από συνθετικό υλικό δύο ή περισσοτέρων στοιχείων. Οι υπηρεσίες προστασίας των καταναλωτών συμβουλεύουν την αποφυγή των φτηνών εργαλείων, επειδή βρέθηκαν καρκινογόνες ουσίες στις λαβές τους.

Το υλικό

Αποφασιστικό ρόλο για την ποιότητα των κλειδιών, των κατσαβιδιών ή των τσιμπίδων, παίζει η σκληρότητα του χρησιμοποιούμενου μετάλλου. Τα υψηλής ποιότητας μηχανικά εργαλεία χειρός, κατασκευάζονται από επισκληρυμένο χάλυβα. Προσέχετε τα εργαλεία με το χαρακτηρισμό «HSS».

Τη δοκιμή

Δοκιμάστε πριν την αγορά, εάν τα εργαλεία είναι εύχρηστα και εάν τα διάφορα εξαρτήματα είναι καλά στερεωμένα. Μια κεφαλή σφυριού π.χ. δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να είναι χαλαρή, ενώ σε ένα νέο κατσαβίδι θα έχετε κάνει τη σωστή επιλογή, εάν αυτό διαθέτει επισκληρυμένη ή με διαμαντόσκονη επικαλυμμένη, μύτη.

ΔΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ & ΣΙΑ ΕΕ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΕΙΔΗ

ΙΣΘΜΟΕΜΠΟΡΙΚΗ – ΜΟΥΡΟΥΤΣΟΣ Α.Ε.

 

 

About Μαρία Νικολοπούλου