Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

ΚΙΑΤΟ: Το δήλωσε και ο Ιερέας της εκκλησίας! -Το έργο ολοκληρώθηκε με σοβαρές ελλείψεις…

ΚΙΑΤΟ: Το δήλωσε και ο Ιερέας της εκκλησίας! -Το έργο ολοκληρώθηκε με σοβαρές ελλείψεις…

Τι έγινε πάλι; …Άλλα είπαν και …άλλα έκαναν; Τι συνέβη με τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στην Αρχαία Σικυώνα; Εδώ έφτασε ο ίδιος ο ιερέας να αναφέρει τις σοβαρές ελλείψεις ενώ το έργο ολοκληρώθηκε!!!

Νυν και πρώην θεσμικοί παράγοντες Π.Ε. Κορινθίας  έχετε κάτι να απαντήσετε;

Επερώτηση της περιφερειακής συμβούλου Δ. Λυμπεροπούλου προς τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου:

«Αξιότιμε κε Πρόεδρε του ΠΕ.ΣΥ.Π

Όπως προφανώς γνωρίζετε ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας στην Αρχαία Σικυώνα (Βασιλικό) είναι ένα θαυμάσιο βυζαντινό μνημείο του 13ου αιώνα, που χαίρει της προστασίας της UNESCO. Ο Ιερός Ναός ανήκει στα Βυζαντινά Μνημεία και εποπτεύεται από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων η οποία και τον συντηρεί. Ο ορισμός του ως ενοριακός Ιερός Ναός έγινε με Βασιλικό Διάταγμα της 29 Ιουλίου 1911.

Το έργο της αποκατάστασης του Ι.Ν εντάχθηκε στην 3η τροποποίηση τεχνικού προγράμματος Κ.Α.Π. 20%, έτους 2019 με τίτλο «Αποκατάσταση των όψεων του Ι.Ν.Αγίας Τριάδας στο Βασιλικό Δήμου Σικυωνίων” με προϋπολογισμό το ποσό των 80.000 ευρώ.

Εν συνεχεία στις 25-12-20 ανακοινώθηκε από τον τότε Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Τάσο Γκιολή και την τότε Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου αρμόδια για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα η διάθεση του ποσού των 80.000 ευρώ για την αποκατάσταση του Ι.Ναού Αγίας Τριάδας στο Βασιλικό ως Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για τη Σικυώνα.

Μετέπειτα,  σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας στις 5/2/22 υπεγράφη σύμβαση  προϋπολογισμού 80.000 ευρώ, μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, ΥΠΠΟΑ και Μητρόπολης Κορίνθου, που είχε  ως αντικείμενο την αποκατάσταση των όψεων και τοπικές επισκευές στον ναό της Αγίας Τριάδας στο Βασιλικό του Δήμου Σικυωνίων.

Όμως σε δημόσια ανάρτηση του Αντιδημάρχου Σικυωνίων κου Βασίλειου Δομετίου στις 20/05/22 αναφέρονται τα εξής:

«Στις 27/09/21 ξεκίνησε το έργο συντήρησης του ιερού ναού Αγίας Τριάδας στο χωριό μας. Το έργο αυτό ανήκει στην περιφέρεια.  Η αρχική μελέτη ήταν να γίνει συντήρηση της εξωτερικής επιφάνειας με διάφορες εργασίες , η επισκευή του καμπαναριού, εξωτερικός φωτισμός με προϋπολογισμό 80.000 ευρώ.

Μετά λύπης μαθαίνω από τον ιερέα της εκκλησίας ότι το έργο ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνει ο εξωτερικός φωτισμός, χωρίς να έχει γίνει πλήρη συντήρηση της εξωτερικής επιφάνειας, χωρίς να έχουν γίνει όλα αυτά που έλεγε η αρχική μελέτη. Και ο προϋπολογισμός του έργου μαθαίνω ήταν ο ίδιος. ……Τρίψιμο πέτρας, σκαλωσιές και επισκευή καμπαναριού μέσα σε 20 εργάσιμες ημέρες (και μπορεί να λέω και πολλές) με κόστος 80.000 ευρώ περίπου, νομίζω ότι κάτι έχει πάει λάθος. Εύχομαι να μην ισχύει ότι έχει ολοκληρωθεί το έργο μόνο με αυτές τις εργασίες.

Δομετιου Ι Βασίλης

Αντιδήμαρχος Δήμου Σικυωνιων»

Κατόπιν όλων των προαναφερθέντων ερωτάται  η Περιφερειακή Αρχή και οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες.

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες όπως αυτές αναφέρονται και περιγράφονται στην εγκριθείσα μελέτη?

2. Πόσες τελικά είναι οι εγκριθείσες μελέτες αποκατάστασης του Ι.Ναού Αγίας Τριάδας Βασιλικού Κορινθίας?

3. Ποιες συμβάσεις βρίσκονται σε ισχύ?

4. Οι περιγραφόμενες από τον Αντιδήμαρχο εργασίες ανταποκρίνονται στην ολοκλήρωση του έργου ή σε μέρος αυτού?

5. Γιατί αυτή η έλλειψη ενημέρωσης των τοπικών αυτοδιοιητικών του Α βαθμού αυτοδιοίκησης»;

Πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου