Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Παραδοσιακή κιμαδόπιτα από το χωριό, με λεπτό και τραγανό, σπιτικό φύλλο!

Παραδοσιακή κιμαδόπιτα από το χωριό, με λεπτό και τραγανό, σπιτικό φύλλο!

Σήμερα μαθαίνουμε να κάνουμε μία από τις πιο νόστιμες συνταγές για κιμαδόπιτα! Το λεπτό της φύλλο κάνει την διαφορά!

ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά 

  • 500-600 γρ αλεύρι (και λίγο ακόμη για το άνοιγμα του φύλλου)
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • νερό όσο σηκώσει
  • 1 βιτάμ λιωμένο
  • 1 ταψάκι μεσαίου μεγέθους

Υλικά για τη γέμιση

 

ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά του γλυκού πελτέ ντομάτας
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το νερό σταδιακά.
  2. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
  3. Δεν πρέπει να είναι σκληρή γιατί θα δυσκολευτούμε μετά να ανοίξουμε τα φύλλα.
  4. Αν βγει σκληρή ρίχνουμε λίγο νερό παραπάνω.
  5. Τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ¨ξεκουραστεί¨για 20-30 λεπτά.
  6. Όσο ξεκουράζεται ετοιμάζουμε τη γέμισή μας.
  7. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο.
  8. Αμέσως ρίχνουμε τον κιμά και συνεχίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
  9. Προσθέτουμε τον πελτέ , το αλάτι και το πιπέρι και σοτάρουμε για λίγο ακόμη.
  10. Το κρατάμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα φύλλα μας.
  11. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 – 7 μπαλάκια και τα σκεπάζουμε για να μην ξεραθούν.
  12. Αλευρώνουμε καλά την επιφάνεια που θα δουλέψουμε.
  13. Πιέζουμε και απλώνουμε με τα χέρια μας κάθε μπαλάκι, ώστε να γίνει επίπεδο.
  14. Το αλευρώνουμε και με τον λεπτό πλάστη προσπαθούμε να το ανοίξουμε σε λεπτό και ,όσο γίνεται, ορθογώνιο φύλλο.
  15. Προσοχή!Για να ανοίξει καλά το φύλλο πρέπει να το αλευρώνουμε κάθε φορά που το τυλίγουμε στον πλάστη, για να μη μας κολλήσει.
  16. Απλώνουμε το φύλλο τρίβοντάς το με τις παλάμες μας από το κέντρο προς τα έξω.
  17. Όταν είναι έτοιμο το μεταφέρουμε στο ταψί ,που έχουμε ήδη λαδώσει, και με πινέλο περνάμε την επιφάνεια του φύλλου με το λιωμένο βιτάμ.
  18. Απλώνουμε 4 φύλλα λαδώνοντας κάθε φορά το νέο φύλλο.
  19. Ρίχνουμε τη γέμιση και από πάνω με την ίδια διαδικασία απλώνουμε άλλα 3 φύλλα.
  20. Κόβουμε με μαχαιράκι τα φύλλα που βγαίνουν έξω από το ταψάκι μας και αυτά που μένουν τα διπλώνουμε περιμετρικά της πίτας.
  21. Λαδώνουμε με το υπόλοιπο βιτάμ και χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια.
  22. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 Βαθμούς για περίπου 45 -60 λεπτά(εξαρτάται από το φούρνο).
  23. Δείτε επίσης

Οι καλύτερες πίτες της ζωής σου! Έχουμε τις συνταγές

  1. Δείτε επίσης

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΦΥΛΛΟ

About Μαρία Νικολοπούλου