Κνάφε (κιουναφέ) της Ναμπλούς, είναι το πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο με αυτό το όνομα εθνικό Παλαιστινιακό γλυκό. Η προέλευση του είναι η Παλαιστινιακή πόλη Ναμπλούς.
Είναι ένα εύγευστο γλυκό που τρώγεται σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, ειδικά στην Παλαιστίνη, Ιορδανία, Σύρια, Λίβανο και Ιράκ. Η προφορά του ονόματος ποικίλει από χώρα σε χώρα.
Η Πόλη Ναμπλούς μπήκε στο βιβλίο Γκίνες στις 18 Ιουλίου 2009, όπου οι Κναφατζήδες της πόλης έφτιαξαν τό μεγαλύτερο ταψί με Κνάφε που φτιάχτηκε ποτέ στόν κόσμο μήκους 50 μέτρων, πλάτους 1,05 μέτρων και βάρους 1765 κιλών.
250 γρ. Αγελαδινό βούτυρο.
400 γρ. μοτσαρέλλα τριμμένη.
Το παραδοσιακό Κνάφε γίνεται με ντόπιο ανάλατο φρέσκο τυρί που παράγεται στην πόλη Άκκα (Άκκο).
¼ Κουταλάκι του γλυκού κόκκινο φυτικό χρώμα για Κνάφε (προαιρετικό).
4 Κούπες ζάχαρη.
3 Κούπες νερό.
1 Δόση βανίλια.
2 Κουταλιές της σούπας ροδόνερο, (προαιρετικό).
1 Κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού.
Μέχρι να ψηθεί το Κνάφε, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την ζάχαρη και το νερό και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
Μόλις βράσει προσθέτουμε την βανίλια και τον χυμό λεμονιού και χαμηλώνουμε την φωτιά να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
Καλή σας όρεξη.