Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Κνάφε (κιουναφέ)πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο για την νοστιμιά του

Κνάφε (κιουναφέ)πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο για την νοστιμιά του

Κνάφε (κιουναφέ) της Ναμπλούς, είναι το  πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο με αυτό το όνομα εθνικό Παλαιστινιακό γλυκό. Η προέλευση του είναι η Παλαιστινιακή πόλη Ναμπλούς.
Είναι ένα εύγευστο γλυκό που τρώγεται σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, ειδικά στην Παλαιστίνη, Ιορδανία, Σύρια, Λίβανο και Ιράκ. Η προφορά του ονόματος ποικίλει από χώρα σε χώρα.
Η Πόλη Ναμπλούς μπήκε  στο βιβλίο Γκίνες στις 18 Ιουλίου 2009,  όπου οι Κναφατζήδες της πόλης έφτιαξαν τό μεγαλύτερο ταψί με Κνάφε που φτιάχτηκε ποτέ στόν κόσμο μήκους 50 μέτρων, πλάτους 1,05 μέτρων και βάρους 1765 κιλών.

Υλικά: Για 12 μερίδες:
1 Συσκευασία κανταΐφι, (500 γρ.).
250 γρ. Αγελαδινό βούτυρο.
400 γρ. μοτσαρέλλα τριμμένη.
Το παραδοσιακό Κνάφε γίνεται με ντόπιο ανάλατο φρέσκο τυρί που παράγεται στην πόλη Άκκα (Άκκο).
¼ Κουταλάκι του γλυκού κόκκινο φυτικό χρώμα για Κνάφε (προαιρετικό).

knafeh02

30 γρ. Φιστίκι Αιγίνης αλεσμένο για στόλισμα, (προαιρετικό).

knafeh13

Για το σιρόπι:

4 Κούπες ζάχαρη.
3 Κούπες νερό.
1 Δόση βανίλια.
2 Κουταλιές της σούπας ροδόνερο, (προαιρετικό).
1 Κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού.

Εκτέλεση
Βγάζουμε το κανταΐφι από την κατάψυξη και όπως είναι παγωμένο το σπάμε σε κομματάκια.

knafeh03

Το αλέθουμε στο blender σε δόσεις (για 7-8 δευτερόλεπτα).

knafeh04

Λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το χρώμα  στο λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.

knafeh06

Ρίχνουμε το βούτυρο με το χρώμα στο αλεσμένο κανταΐφι, και ανακατεύουμε ελαφρά.

knafeh07

Ξαναπερνάμε το μείγμα από το blender για να ανακατευτεί το χρώμα με το κανταΐφι καλά.

knafeh08

Σε βουτυρωμένο ταψί βάζουμε την μισή ποσότητα από το κανταΐφι, την απλώνουμε ομοιόμορφα και την πατάμε καλά να μην έχει αέρα ούτε κενά ανάμεσα.

knafeh09

Απλώνουμε την τριμένη μοτσαρέλλα ομοιόμορφα πάνω από το κανταΐφι, και τα πατάμε καλά και ομοιόμορφα.

knafeh11

Απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη ποσότητα από το κανταΐφι πάνω από  την τριμένη μοτσαρέλλα και πατάμε καλά ώστε να μην υπάρχουν κενά ούτε αέρας ανάμεσα.

knafeh12

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου (πάνω κάτω και αέρα), και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Μέχρι να ψηθεί το Κνάφε, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την ζάχαρη και το νερό και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
Μόλις βράσει προσθέτουμε την βανίλια και τον χυμό λεμονιού και χαμηλώνουμε την φωτιά να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο μόλις δούμε ότι το γλυκό έχει αλλάξει χρώμα και έχει ξεκολλήσει γύρω γύρω. Παίρνουμε ένα άλλο ταψί λίγο μεγαλύτερο, το βάζουμε ανάποδα πάνω στο ζεστό ταψί και αναποδογυρίζουμε τα δύο μαζί με προσοχή,  ώστε το γλυκό μας να βρεθεί στο μεγάλο ταψί ανάποδα. Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο για 10 λεπτά.

knafeh14

knafeh15

Ξεφουρνίζουμε το ψημένο Κνάφε και σιροπιάζουμε με το  ζεστό σιρόπι (ζεστό γλυκό – ζεστό σιρόπι).

knafeh17

Στολίζουμε με αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης και το απολαμβάνουμε  ζεστό.

knafeh18

Καλή σας όρεξη.

Πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου