Στις αρχές του 1821 ο Τούρκος διοικητής της Κορινθίας ήταν ο Κιαμήλ Μπέης, ο οποίος διέθετε τεράστια περιουσία καθώς είχε υπό τον έλεγχό του και περιοχές στην Αργολίδα, Αρκαδία, Μεσσηνία και τα Δερβενοχώρια των Μεγάρων.
Ο Κιαμήλ εισέπραττε τεράστια ποσά από τους υπόδουλους Έλληνες. Όταν ξέσπασε η Επανάσταση, ο Κιαμήλ βρισκόταν στην Τριπολιτσά και έτσι εγκλωβίστηκε εκεί όταν ξεκίνησε η πολιορκία της πόλης.
Στις 21 Σεπτεμβρίου 1821 η Τριπολιτσά κατελήφθη από τους Έλληνες και ο Κιαμήλ Μπέης συνελήφθη αιχμάλωτος.
Ήταν μία σημαντική επιτυχία για τους Έλληνες εξαιτίας της περιουσίας του και της μεγάλη επιρροής του στην Κόρινθο. Την εποχή που συνελήφθη αιχμάλωτος, οι Έλληνες είχαν ξεκινήσει την πολιορκία του Ακροκορίνθου, του σημαντικότερου κάστρου της Πελοποννήσου.
Υπήρχε η ελπίδα ότι ο Κιαμήλ Μπέης θα μεσολαβούσε στους πολιορκημένους για να παραδώσουν ειρηνικά στους Έλληνες τον Ακροκόρινθο και επίσης θα τους αποκάλυπτε που είχε κρύψει τους θησαυρούς του. Έτσι οι Έλληνες συμπεριφέρθηκαν με πραότητα στον Κιαμήλ και ο Γιατράκος ανέλαβε τη φροντίδα και προστασία του.
Ο Πύργος του Κιαμήλ Μπέη στην Κορινθία σε λιθογραφία του 1843. (αρχείο Κωνσταντίνου Λαγού) Ο Κιαμήλ μετά από την Τριπολιτσά μεταφέρθηκε σε διάφορα μέρη, όπως το Άργος, τη Νεμέα και τέλος στα Εξαμίλια της Κορίνθου, Όταν τον Ιανουάριο του 1822 οι Έλληνες πήραν τελικά τον Ακροκόρινθο, βρήκαν εκεί μόνο ένα μικρό μέρος των θησαυρών του.
Ο Πύργος του Κιαμήλ Μπέη στην Κορινθία σε λιθογραφία του 1843. (αρχείο Κωνσταντίνου Λαγού)…
Τότε ο Κιαμήλ μεταφέρθηκε στον Ακροκόρινθο που ήταν η αρχική βάση του και βρισκόταν η οικογένεια και το χαρέμι του σε μια προσπάθεια να εκμαιεύσουν απ’ αυτόν την κρυψώνα του θησαυρού του. Όμως ο Κιαμήλ ισχυριζόταν ότι ο θησαυρός είχε χαθεί. Τον Ιούλιο του 1822 λίγο πριν η στρατιά του Δράμαλη μπει στην Πελοπόννησο φρούραρχος στον Ακροκόρινθο ήταν ο δάσκαλος Ιάκωβος Θεοδωρίδης που έφερε το βαρύγδουπο προσωνύμιο «Αχιλλέας».
Λόγω της στρατηγικής θέσης του Ακροκορίνθου οι άνδρες του Θεοδωρίδη θα μπορούσαν να αντιπαρατάξουν σημαντική αντίσταση στον Δράμαλη και να καθυστερήσουν την έλευσή του στο Μοριά.
Ο Ακροκόρινθος το 1820 σε σχέδιο του Χιούγκ Τόμας Σμάρτ. (πηγή: Pinterest) Όμως, παρά το ομηρικό προσωνύμιό του, ο «Αχιλλέας» φοβήθηκε το τεράστιο μέγεθος της τουρκικής στρατιάς και αποφάσισε να εγκαταλείψει τον Ακροκόρινθο πριν φθάσει εκεί ο Δράμαλης.
Άλλωστε δεν ήταν ο μόνος. Ο Κιαμήλ αποτελούσε πρόβλημα για τους Έλληνες αφού αν τον απελευθέρωνε ο Δράμαλης, θα ήταν πολύτιμος οδηγός του στην Πελοπόννησο. Επιπλέον, οι Έλληνες υποπτεύονταν ότι ο Κιαμήλ θα αποκάλυπτε στον Δράμαλη που είχε κρύψει το θησαυρό του και αυτό θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο την εκστρατεία του.
Ο «Αχιλλέας» θα μπορούσε να μεταφέρει τον Κιαμήλ μαζί του αλλά ήταν τέτοιος ο πανικός του που ήταν βέβαιος ότι ο Τούρκος θα το έσκαγε και η ελληνική κυβέρνηση θα τον τιμωρούσε γι’ αυτό. Έτσι αποφάσισε ότι ο Κιαμήλ έπρεπε να θανατωθεί αλλά δεν θα το έκανε ο ίδιος. Τότε ένας Κορίνθιος, ο Δημήτριος Μπενάκης, που ήταν παλιά υπηρέτης του Κιαμήλ ανέλαβε εθελοντικά να τον σκοτώσει. Καθώς οι Έλληνες με τον «Αχιλλέα» έφευγαν πανικόβλητοι από τον Ακροκόρινθο, ο Μπενάκης έμεινε πίσω μαζί με τον υποφρούραρχο Διαμαντή Λαλάκα και τον Ηγούμενο της Μονής Φανερωμένης Παρθένιο Βλάχο.
Αυτοί πήγαν στο σπίτι που κρατούνταν ο Κιαμήλ. Καθώς άνοιγαν την πόρτα, ο πασάς στάθηκε όρθιος και ο Μπενάκης χωρίς να πει κουβέντα τον πυροβόλησε με δύο πιστόλες και τον σκότωσε. Υπήρξε μία φήμη ότι τελευταία στιγμή ο Ηγούμενος Παρθένιος Βλάχος μετάνιωσε και προσπάθησε ανεπιτυχώς να εμποδίσει τον Μπενάκη να πυροβολήσει. Την άλλη μέρα ο Δράμαλης έφθασε στον Ακροκόρινθο και απόρησε που οι Έλληνες είχαν εγκαταλείψει το «απόρθητο» κάστρο. Εκεί τον υποδέχτηκαν ως απελευθερωτή και ντυμένες με πολυτελέστατες φορεσιές, η μητέρα και η χήρα του Κιαμήλ καθώς και οι γυναίκες του χαρεμιού του.
Αν και ο «Αχιλλέας» είχε δηλώσει ότι θα σκότωνε και αυτές, τελικά τις άφησε ζωντανές.
Η χήρα του Κιαμήλ αποκάλυψε στον Δράμαλη ότι σ’ ένα πηγάδι ήταν κρυμμένα 40.000 πουγκιά με χρυσά νομίσματα, που σύμφωνα με κάποιες πηγές ανέρχονταν στο αστρονομικό ποσό των 20.000.000 φράγκων ή γροσίων. Είναι απορίας άξιο πως οι Έλληνες που κατείχαν τον Ακροκόρινθο για έξι μήνες δεν έψαξαν τα πηγάδια σε αναζήτηση του θησαυρού του Κιαμήλ!
Ο Δράμαλης μόλις πήρε τον θησαυρό παντρεύτηκε τη νεαρή χήρα που θεωρούνταν από τις ωραιότερες Τουρκάλες της Πελοποννήσου. Ως «δώρο γάμου» σε αυτή διέταξε να χτιστούν μέσα στα τείχη του κάστρου ζωντανοί μερικοί από τους Έλληνες αιχμαλώτους που είχε συλλάβει στη Ρούμελη και έσερνε μαζί του. Τρεις μόλις μήνες αργότερα μετά την ήττα του στα Δερβενάκια, ο Δράμαλης πέθανε στην Κόρινθο. Το 1837
Ενα αίνιγμα που δεν κατόρθωσαν να λύσουν οι θησαυροθήρες…
Ακόμη και στις μέρες μας εξακολουθούν κάποιοι να αναζητούν μάταια την τεράστια περιουσία του Κιαμήλ μπέη, του τελευταίου τούρκου διοικητή της Κορίνθου. Αληθοφανείς πληροφορίες, χάρτες με αινιγματικά σημάδια αλλά και θρύλοι που διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα προσπαθούν να απαντήσουν στο μεγάλο μυστήριο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Κιαμήλ μπέης είχε 40 παλάτια (!) με μεγαλοπρεπέστερο αυτό της Κορίνθου.
Οι μύθοι σχετικάμε την τύχη της αμύθητης περιουσίας του Κιαμήλ Μπέη
1Ενα ψάρι χαραγμένο στον τοίχο με ένα μαχαίρι στην ουρά του, ένας κύκλος με πέτρες μέσα στο κάστρο με μια πέτρα στη μέση που φέρει μια χαραγμένη καρδιά καθώς και ένας άνθρωπος ζωγραφισμένος σε έναν βράχο θεωρήθηκαν ως υπόδειξη για το πού είναι θαμμένος ο θησαυρός.
2 Υπάρχει όμως και άλλος θρύλος που αναφέρει ότι ο Δράμαλης έκρυψε τον θησαυρό σε κάποια σπηλιά στην Αρχαία Κόρινθο πριν την καταστροφή του στρατού του στα Δερβενάκια.
3 Αλλού πάλι διαβάζουμε ότι σε απόσταση περίπου 18 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Κιάτου, μεταξύ των χωριών Μικρού και Μεγάλου Βάλτου, Σουλίου, Βελίνας, Κλημεντίου και Κρυονερίου, εκεί που βρίσκεται το δρυοδάσος του «Μουγκουστό», στην άκρη του είναι θαμμένοι οι θησαυροί του Κιαμήλ και μάλιστα θεωρούνται… στοιχειωμένοι από το φάντασμα ενός τούρκου φύλακα που δεν επιτρέπει να βρεθούν πριν περάσουν 200 χρόνια και γι’ αυτόν τον λόγο όλοι οι θησαυροθήρες απέτυχαν μέχρι σήμερα. Φυσικά, στο πέρασμα των χρόνων το δάσος άλλαξε εντελώς με τις φωτιές και τις πολλές εκχερσώσεις που έχει υποστεί από καλλιεργητές.
4 Σας αφήσαμε για το τέλος το καλύτερο. Σύμφωνα με άλλον θρύλο ο Κιαμήλ μπέης έφυγε από την Κόρινθο προς Πάτρα με όλη του τη συνοδεία, την οικογένειά του, το χαρέμι του, τους αυλικούς του και κάμποσους Τούρκους από την Ακροκόρινθο, με άλογα, μουλάρια και καμήλες. Τα υποζύγια τα είχε φορτώσει με τον τεράστιο θησαυρό του, αποτελούμενο από χρυσά νομίσματα, κοσμήματα, διαμάντια και άλλους πολύτιμους λίθους που συγκέντρωνε όλα αυτά τα χρόνια. Το φορτωμένο καραβάνι όμως ήταν πολύ βαρύ και οι Ελληνες που τους καταδίωκαν πλησίαζαν επικίνδυνα. Τότε ανακάλυψε ένα σπηλαιοβάραθρο-καταβόθρα κάπου μεταξύ των σημερινών χωριών Ανω Λουτρού και Κορφιώτισσας, λίγο ορεινότερα από το Ξυλόκαστρο, και καταβαράθρωσε τα ζώα μαζί με τους θησαυρούς που κουβαλούσαν σε ένα τεράστιο βάθος 300-400 μέτρων για να μην πέσει στα χέρια των Ελλήνων. Μάλιστα, αναφέρεται πως ο Κιαμήλ μπέης στοίχειωσε τον θησαυρό με μια κατάρα και όποιος επιχειρήσει να ψάξει επιτόπου θα πεθάνει. Χαρακτηριστική είναι μια ιστορία με μια ομάδα θησαυροθήρων που αποπειράθηκαν να κατεβάσουν στο βάραθρο έναν νεαρό και ύστερα από λίγο άκουσαν τα ανατριχιαστικά ουρλιαχτά του. Ο νεαρός ανασύρθηκε νεκρός και με… άσπρα μαλλιά-θεωρήθηκε πως είδε κάτι το απίστευτα τρομακτικό εκεί που κατέβηκε!!! Η οργιώδης βλάστηση, τα πουρνάρια και τα αγριάγκαθα έκλεισαν με τα χρόνια την είσοδο του σπηλαίου και κανείς πλέον δεν έψαξε ξανά, αφού και η ακριβής τοποθεσία δεν είναι πλέον δυνατό να βρεθεί…
Ο Όθωνας, πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, πραγματοποιούσε περιοδεία στην Πελοπόννησο και επισκέφθηκε την περιοχή της Κορινθίας. Ανέβηκε με τη συνοδεία του στον Ακροκόρινθο και ξεναγήθηκε εκεί από τον Δημήτρη Μπενάκη. Ο Νοταράς, ο μεγάλος προύχοντας της Κορινθίας, που συνόδευε τον Όθωνα του αποκάλυψε τι είχε κάνει ο Μπενάκης στο Κιαμήλ Μπέη και πώς αυτή η δολοφονία βοήθησε την Ελληνική Επανάσταση.
Πηγή πληροφοριών Μηχανή του χρόνου macedonianpost.gr